Šéf disciplinárky: Pereťagin předvedl čistý hit, trest si nezaslouží | iSport.cz
Tomáš Vrábel
21. března 2016 • 14:02

Šéf disciplinárky: Pereťagin předvedl čistý hit, trest si nezaslouží

Ruský obránce Chomutova nebude dál trestán

Byl to jeden ze zlomových momentů utkání. V polovině třetího zápasu při přesilové hře chomutovský obránce Sergej Pereťagin srazil libereckého Jaroslava Vlacha, který chvíli zůstal ležet na ledě s krvavým zraněním v obličeji. Sudí udělili trest ve hře, což znamená vyloučení do konce utkání a stopku do dalšího duelu. „Rozhodčí to ale posoudili špatně,“ říká Karel Holý, předseda disciplinární komise. Liberec i díky tomu zápas otočil a vyhrál 3:1, v sérii už vede 3:0.

Jaroslav Vlach se natahoval pro puk, jenže v tom přišla rána. Přijel Sergej Pereťagin ho poslal k zemi. Vlach musel na ošetření, rány v obličeji mu spravilo pár stehů a do hry se vrátil, zatímco chomutovský obránce si po trestu ve hře už v zápase nezahrál.

Názory na střet se lišily, rozhodující je fakt, kam Pereťagin zasáhl Vlacha jako první, navíc měl útočník Bílých Tygrů skloněnou hlavu.

LIKVIDACE od Rusa z KHL. Pěreťagin sestřelil Vlacha a dohrál

„Podle mého názoru si Sergej Pereťagin nezasloužil takhle vysoký trest. První střet dvou hráčů byl do oblasti ramene nebo hrudníku, následně hlava trkla do ramene protihráče, to podle mě není žádný faul, ale čistý hit. Bohužel s krvavým následkem, ale hráč se nechal ošetřit a pokračoval ve hře. Částečně si za to může sám, protože nesledoval soupeře a předklonil se. Ale jde hlavně o ten první kontakt, který nebyl s hlavou,“ pravil Karel Holý, šéf disciplinárky.

Nic to nemění na tom, že Pereťagin do čtvrtého čtvrtfinále kvůli automatické stopce nezasáhne. „Trest ve hře je špatně vyhodnocený, ale stopku bohužel zrušit nemůžeme, disciplinární komise samozřejmě žádný trest nevydá,“ dodal Holý.

Výňatky z pravidla 124. o zásahu do oblasti hlavy a krku:

- Pokud prvotní síla zásahu je zpočátku vedena na oblast těla a pak kontakt sklouzne nahoru do oblasti hlavy nebo krku, trest za zásah do hlavy nebo krku nebude uložen.

- Hráč v poli, který zasáhne protihráče jedoucího s pukem a skloněnou hlavou ve směru tohoto hráče v poli, který neudělá pohyb vzhůru nebo nenasměruje svoje tělo nahoru do protihráče, nebude potrestán za zásah do hlavy nebo krku.

V utkání tak po Pereťaginově vyloučení hrál Liberec přesilovku, v tom přišel faul Vladimíra Růžičky. Chomutov se zlobil na Petra Vampolu, že při kontaktu skočil. „To jsme ponechali bez pokuty, protože tam byl evidentní faul a Vampola se ještě v pádu snažil hrát kotouč a nakonec ho i nahrál spoluhráči,“ vysvětlil Holý.

Ve dvounásobné přesilovce Liberec vyrovnal na 1:1. Ve třetí třetině dokonal obrat Michal Řepík a v závěru při power play pojistil vítězství Vampola.