Miroslav Horák
24. března 2016 • 12:44

Na paškále! Sudí v extralize kritizuje i šéf disciplinárky, ti ostře reagují

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obyčejně jsou nepřítelem hokejového publika, extraligoví sudí se však nově dostali do rozepře s lidmi přímo od fochu. V českém hokeji doutná konflikt mezi komisí rozhodčích a šéfem disciplinárky. Vedle toho v bitvách o titul přibývá očividných přehmatů a kontroverzních výroků rozhodčích. Ti jsou znovu na tapetě...



Mnozí sbor pruhovaných mužů označují za největší bolest zdejšího profesionálního hokeje. Ač jde často o vyjádření alibistická, mající za cíl především zastínit vlastní pomýlení u hráčů či koučů a rovněž nelze nevidět jistý výkonnostní posun v základní fázi extraligové sezony, se startem play off se roztrhnul pytel křiklavých minel. A do toho přichází dopis arbitrů Karlu Holému... Inu, k pohodě daleko.

„Nenechte se ovlivňovat názory šéfa disciplinárky, pracujte dál podle našich not.“ Poměrně jednoduše můžeme shrnout postoj představitelů sudích vůči Karlu Holému, muži v čele skupiny, jež vynáší dodatečné postihy za fauly a další prohřešky.

Předmětem sporu se stal hojně diskutovaný hit chomutovského Sergeje Pereťagina z třetího utkání čtvrtfinále play off, kdy se postavil do cesty libereckému Jaroslavu Vlachovi. Arbitři Pešina s Hradilem označili Rusův zákrok za úder do oblasti hlavy a krku, obránce Pirátů nafasoval trest ve hře a do čtvrtého utkání nemohl nastoupit. A sezona mu skončila.

LIKVIDACE od Rusa z KHL. Pěreťagin sestřelil Vlacha a dohrál
Video se připravuje ...

Od panelu disciplinární poroty ovšem vyvázl s čistým štítem. Ukázkový strom, vyhodnotila Pereťaginův počin. K nevoli „zebří“ armády, která na ledě viděla prasečinu. „Trest ve hře je špatně vyhodnocený, ale stopku bohužel zrušit nemůžeme, disciplinární komise samozřejmě žádný trest nevydá,“ hlásil Holý na webu isport. cz.

Čímž si zadělal si na odpověď, již má k dispozici i deník Sport. „Komise rozhodčích reaguje na „Rozhodnutí předsedy DK ELH - Sergei Peretiagin“, ve kterém se uvádí, že rozhodčí v daném případě postupovali špatně, když za tento zákrok byl hráči uložen trest ve hře. Zásadně s tímto jeho vyjádřením nesouhlasí a považuje uložený trest za adekvátní. A proto žádá všechny rozhodčí, aby při ukládání trestů dle pravidla 124 - Zásah do hlavy nebo krku i nadále postupovali v tendencích určených na našich seminářích.“ Pod tím podpis Františka Rejthara, bývalého mezinárodního sudího, nyní člena komise rozhodčích, v jehož gesci jsou extraligové záležitosti.

Někomu může přijít, že jde o zanedbatelný spor. Není tomu tak. V klíčových orgánech nejvyšší soutěže proti sobě stojí dva naprosto protichůdné názory. Máme tu dva štáby povolaných odborníků, kteří obsah jednoho zákroku vidí naprosto rozdílně.

To v dalších fázích play off či obvykle drsnější baráži, kde jde často o zdraví, může přinést zásadní dohady a i spory mezi jednotlivými kluby. Mezi disciplinárkou a rozhodčími náhle proudí hůře dýchatelný vzduch, přituhlo. Zjištěný fakt, že sudí po nějaké době prokazují jednotu, není zrovna omračujícím pozitivem. O to víc, že se na ledě soulad výroků s pravidly nezřídka postrádá.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud