22. dubna 2016 • 13:40

SROVNÁNÍ: Převaha ve finále? Liberec se činí, Pöpperle je pod palbou

Autor: vrb, lah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stav finálové série je nerozhodný 2:2. Deník Sport zanalyzoval její dosavadní průběh, aby popsal, kdo a jak jde extraligovému titulu naproti. Spočítal přesné, nepřesné i zblokované střelecké pokusy, tato statistika se v zámoří nazývá Corsi, celkový údaj pak značí aktivitu mužstva. K tomu však zaznamenal i to, odkud jednotlivé týmy zakončují.



Z rozboru vyplývá, že při hře v rovnovážném počtu hráčů je Liberec nebezpečnějším týmem. Jeho střelecká převaha je 61 % -39 %. Jednak zakončuje častěji, a pak také z nebezpečnějších pozic. Brankář Sparty Tomáš Pöpperle tak má za sebou náročnou šichtu a další ho ještě čeká. Jeho spoluhráči zase těžili z přesilových her, v nichž dali čtyři z deseti finálových gólů.

„Při hře pět na pět na nás Sparta nemá. Jsme lepší v pohybu a dokážeme se udržet v útočné třetině na puku, což jí bere hodně sil. To je cesta, kterou musíme jít, hrajeme tak celou sezonu,“ říkal po čtvrtém finále, které Bílí Tygři vyhráli 4:1, obránce Radim Šimek.

Byly započítány přesné, nepřesné střely i ty zblokované při hře při rovnovážném počtu hráčů na leděFoto koláž iSport.cz

I Sparta si svou pasivitu uvědomuje. Nejvíce propadla právě v posledním duelu. „Musíme zlepšit hru pět na pět. Hlavně ten poslední zápas byl z naší strany hodně špatný a hodně jsme si o tom popovídali. Snad teď budeme vědět, co na ně máme hrát a budeme lepší i v těchto rovnoměrných situacích,“ přiznal bek Michal Barinka . „Vynechám poslední zápas, který se nám opravdu nepovedl. Ale jinak si myslím, že to je poměrně vyrovnané a ten stav sérii odpovídá. Naše výhry byly zasloužené,“ dodal sparťanský trenér Josef Jandač .

Analýza hry v rovnovážném počtu hráčů je jedna věc, zápasy však rozhodují nestandardní situace. Liberec je hrubě nedisciplinovaným týmem, v oslabení strávil 40 minut, zatímco jeho sok třiadvacet, i ve dvojnásobné převaze byli Pražané častěji. Nejvíc se propast prohloubila ve druhém duelu, vylučovanějším týmem ale Bílí Tygři byli ve třech ze čtyř klání. V přesilovkách padly i dva vítězné góly pro obě strany. „A budou rozhodovat znovu,“ upozorňuje Barinka.

Sparta se sice na rozdíl od soka v přesilovkách dostává k zakončení s ohledem na čas méně, avšak díky četným faulům soupeře má tolik prostoru, že ho využívá. Nejvíce se spoléhá na trio Jaroslav Hlinka - Jan Hlaváč -Adam Polášek, které je její páteří a rozdílovou formací.

Liberec se v přesilovkách dostal k 57 střeleckým pokusům, Sparta k 62. Jenže Pražané v početní výhodě strávili přibližně o šestnáct minut čistého času vícFoto koláž iSport.cz

Takže cesty k titulu jsou vytyčené. Liberec musí být nadále aktivní, zato se vyhýbat trestné lavici. Sparta zase spoléhat na Pöpperleho a efektivně trestat každé větší zaváhání soupeře. Budoucí vítěz je ovšem teprve v polovině své mise.

SESTŘIH: Sparta - Liberec 1:4 (4. finále)
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Sparta - Liberec 4:1 (3. finále)
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Liberec - Sparta 4:2 (2. finále)
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Liberec - Sparta 1:3 (1. finále)
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud