Květoslav Šimek
3. května 2016 • 17:10

Ikona Vítkovic Burger jde k Jágrovi, do Kladna se vrací také Tentkrát

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejový útočník Jiří Burger, který na konci tohoto týdne oslaví 39. narozeniny, odchází po patnácti letech z Vítkovic. Ikona ostravského klubu a dlouholetý kapitán se vrací do mateřského Kladna. Tomu má společně s dalším zkušeným matadorem Petrem Tonem pomoct k návratu mezi elitu. Kladenský klub potvrdil i příchod dalšího veterána Petra Tenkráta. Podle neoficiálních informací je ve Vítkovicích ve hře návrat jiného kapitána – z Liberce by se do mateřského klubu mohl vrátit obránce Jan Výtisk.



Kladenský klub už Burgrův návrat oficiálně potvrdil, do mateřského týmu vrací po dlouhých patnácti letech. Do Ostravy přišel Burger na sklonku roku 2001 ze Vsetína. Za Vítkovice odehrál dohromady 862 zápasů (včetně Ligy mistrů a Spengler Cupu), nastřílel 259 gólů. Pětkrát se prosadil mezi elitní desítku kanadského bodování extraligy. Individuálně nejlepší sezonu zaznamenal v sezoně 2001/02, kdy nasbíral 58 bodů (27+31).

TOP góly týdne hokejové extraligy: Jiří Burger
Video se připravuje ...

S Vítkovicemi si Burger třikrát zahrál extraligové finále, třikrát skončil druhý. V roce 2002 Vítkovice podlehly Spartě (1:3 na zápasy), v roce 2010 Pardubicím (0:4 na zápasy) a v roce 2011 Třinci (1:4). V uplynulé sezoně odehrál Burger ve vítkovickém dresu 52 zápasů, nasbíral 23 bodů (5+18).

Držitel stříbrné a bronzové medaile z mistrovství světa Tenkrát se do Kladna vrací po jedné sezoně. Odehrál v ní čtyři zápasy za extraligové Brno a poté působil v Ústí nad Labem, jež vyřadilo Rytíře ve čtvrtfinále play off první ligy.

Děčínský rodák Tenkrát kromě domácí soutěže, v níž hájil barvy Kladna a Sparty, působil během kariéry ve Finsku, kde se stal s Kärpätem Oulu dvakrát mistrem, ve Švédsku, Rusku a na kontě má také 177 zápasů v NHL.

"Věk sám o sobě mě absolutně nezajímá. Zajímá mě kondice, um a přístup. Jak Petr Ton, tak Jiří Burger s Petrem Tenkrátem jsou ve všech těchto ohledech na špičkové úrovni. Těší nás, že mají chuť hrát v Kladně. Budou pro nás velkým přínosem," uvedl na klubovém webu nový hlavní trenér Kladna Pavel Patera.

Z vítkovického kádru  mění dres také obránci Tomáš Kudělka (Chomutov), Peter Čerešňák (Plzeň), Jan Štencel (Kometa), Tomáš Pastor (Ml. Boleslav) a David Štich (Ml. Boleslav). Vítkovice zatím oficiálně potvrdily pouze příchody útočníka Ondřeje Romana (Jekatěrinburg) a obránce Ivana Baranky (Rögle).

Další posily klub teprve oznámí. Neoficiálně by měli přijít obránci Petr Kuboš z Komety, Patrik Urbanec ze Zlína. A ve hře je také návrat Jana Výtiska , který poslední sezony šéfoval mistrovskému Liberci.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud