Zdeněk Janda
4. května 2016 • 05:00

Konec Chomutova v extralize? Majitel jedná s Kladnem o prodeji licence

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vladimír Růžička na kladenské střídačce? Ne, není to úplná sci-fi. Může se to stát. V kuloárech horečně probíhají jednání o tom, že by se za určitých okolností mohla extraligová licence přesunout z Chomutova právě do klubu vlastněného Jaromírem Jágrem! Dohoda ještě není zdaleka na světě, podle zdrojů Sportu ale reálná možnost skutečně existuje. I když z toho nakonec může sejít.



Ta zpráva začala v posledních dnech hokejovým zákulisím znít čím dál tím hlasitěji. Opravdu Chomutov, za nímž stojí úspěšný podnikatel Jaroslav Veverka, uvažuje o přesunu do Kladna?

Deník Sport se začal pídit po indiciích. A opravdu to není vyloučené. „Skutečně se o tom jedná,“ řekl anonymně jeden z lidí, kteří se k zatím ne příliš ventilované informaci dostali. Důvod?

Údajná neochota ze strany města Chomutov odpovídajícím způsobem podporovat tamní Piráty. A na to navazující případný zájem Kladna vrátit se mezi extraligovou elitu.

Impuls ale vychází z Chomutova. Piráti sice prožili historicky nejúspěšnější sezonu, pod vedením charismatického trenéra Vladimíra Růžičky to dotáhli až do čtvrtfinále. Místo strachu z baráže nastal optimismus. Jenže vedení města na to příliš nereagovalo a v původním plánu chtělo dokonce finanční příspěvek snížit.

Situace pro Chomutov není růžová

Což se majiteli Veverkovi staršímu, jenž dlouhé roky do klubu z vlastních podnikatelských aktivit pumpuje desítky milionů, pochopitelně nelíbilo. Podle zdrojů Sportu následovala složitá jednání na radnici, která největší svár uhasila, přesto situace stále není růžová. Proto varianta „prodej licence“ je ve hře.

„Měli jsme schůzku se zástupci města, kde byla z jejich strany deklarována ochota jednat o navýšené systémové podpoře na další tři roky, nicméně ta podpora by stále měla směřovat k mládeži a zejména k podpoře akademie,“ reagoval za chomutovský klub Jaroslav Veverka mladší, statutární ředitel.

Z toho vyplývá jediné – finanční zátěž za A tým by i nadále ležela pouze na bedrech jeho otce. „Nesmírně si vážíme toho, že by i nadále podporovali mládež, ale jestliže má jít veškerá zodpovědnost za financování A týmu za námi, byl jsem pověřený, abych zástupcům vedení města oznámil, že můj otec ještě chce otázku budoucnosti prvního mužstva zvážit. A pověřil mě, abych ověřil možnost případných jiných zájemců,“ dodal Veverka.

A kdo je ten potenciální zájemce? Stopy vedou ke Kladnu. Logicky. Už v roce 2011, kdy se tým ocitl v nesnázích, moc nescházelo k tomu, aby licenci Jaromír Jágr starší prodal Chomutovu. Nebýt toho, že klub převzal jeho syn, mohl už dávno hokej z Kladna zmizet.

Teď se myšlenka spolupráce oprašuje. „Nezlobte se, ale nechci se k tomu vyjadřovat,“ řekl pouze Jaromír Jágr starší, jenž v zastoupení svého syna drží v klubu 70procentní podíl.

Kladno by získalo silného ekonomického partnera

Není ale žádným tajemstvím, že pana Jágra staršího pojí s podnikatelem Jaroslavem Veverkou dlouholeté přátelství a vřelé vztahy. Proto se teď mluví o možnosti, že by žhavým zájemcem o případnou licenci mohlo být právě Kladno. Koupí by získalo licenci. A mimořádně ekonomicky silného partnera.

„S touto myšlenkou jsem kontaktoval Jaromíra Jágra mladšího,“ připustil kladenský právník Štěpán Poláš, jenž s Jágrem dlouhodobě spolupracuje a za klub i dříve působil v Asociaci profesionálních klubů.

„Jarda mi na to sdělil dvě věci. Za prvé, že otázkou vstupu strategického partnera do kladenského klubu se zabýval ještě předtím, než teď vznikla možnost s Piráty. Za druhé vyjádřil uznání a respekt k panu Veverkovi staršímu jako podnikateli, který je dlouhodobě hokejovým nadšencem. Vybudoval kvalitní klub, zejména v mládežnické oblasti,“ potvrdil Poláš, že jisté námluvy mezi oběma kluby probíhají.

Podle zdrojů Sportu by věc mohla dopadnout výhodným spojením pro obě strany. Kladno by získalo velmi silného partnera, jenž by rodině Jágrů ulevil s financováním. Veverka by naopak svoje jméno spojil s hokejovou legendou a nejslavnějším českým sportovcem.

V úvahu by údajně připadalo i to, že by se Veverka stal vedle Jágra a města dalším spolumajitelem klubu.

Tím pádem by se zvýšily finanční možnosti a z Kladna by se výhledově mohl stát významný extraligový hráč. A pozor, navíc s Vladimírem Růžičkou na střídačce! Ten by týmu dodal ještě větší respekt. V případě dohody by se totiž do Kladna přemístili i hráči, kteří jsou aktuálně u Pirátů pod smlouvou. Včetně trenéra.

„Na tohle se mě neptejte. To není moje věc, já jsem trenér. Chomutova,“ reagoval včera pouze krátce Růžička. Víc se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Zatím není jasné, jestli k dohodě dojde. „To, že probíhají nějaká oťukávání, ještě neznamená, že by extraligový tým měl z Chomutova přejít do jiného města. Protože případné uzavření dohody není jednoduchá otázka, technický, právní nebo sportovní konsensus nemusí být nalezený,“ dodal Jaroslav Veverka mladší.

A co víc, své si bude muset říct i město Kladno, které drží v klubu třicetiprocentní podíl.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud