Květoslav Šimek
1. června 2016 • 16:15

Uher o návratu: Do NHL je škvíra vždy, ale nechci dělat kariéru v AHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bruslení, souboje, fyzická hra. To může útočník Dominik Uher (23 let) nabídnout pražské Spartě. Po čtyřech sezonách na farmě Pittsburghu, který si jej do NHL vytáhnul jen na 2 zápasy, se rozhodl vrátit domů. "I taťka říkal, že Sparta je dobrá varianta," hlásí frýdecko-místecký rodák a syn známého horolezce Libora Uhra, který v roce 2007 vylezl jako druhý Čech v historii na K2. "Sparta je skvělý tým, má velkou historii a hraje pravidelně na špici tabulky."



Jak se váš návrat zrodil?
"Chtěl jsem se vracet už loni, hledal jsem angažmá. Sparta už loni projevila zájem, ale bylo to narychlo. Nakonec jsem se rozhodl ještě vrátit do Ameriky a zabojovat. Ale Sparta mě sledovala celý rok, měli zájem, volali si s agentem. Hodně to pomohlo tomu, že se vracím."

Šanci na posun do NHL už jste z farmy neviděl?
"Skulina tam vždycky je, ale každý rok je to těžší a těžší. Další noví draftovaní kluci... Spíše mi přišlo, že Pittsburgh mě bere jen jako rezervu na farmě. A než dělat kariéru v AHL, což je v Americe druhá liga, tak bych ji radši dělal tady. Navíc jsem byl daleko od domova."

Už jste se zapojil do přípravy?
"Ještě ne. Minulé úterý jsem se teprve vrátil ze zámoří, v pondělí podepsal na Spartě. Nastoupit bych měl 19. června, abych měl čas vše zařídit."

S trenérem už jste mluvil?
"Když jsem podepisoval, mluvil jsem s panem Kalousem. Já jej znám ještě z Třince, když jsem s nimi chvíli v létě trénoval. Není to pro mě nová tvář, těším se velice na spolupráci."

Řekl vám, jakou roli a úkoly od vás čeká?
"Hrát vlastní hokej, nic nového po mě chtít nebude. Jsem typ hráče, který hodně bruslí, hraje fyzicky a jsem zodpovědný defenzivně. Když k tomu přidám nějaké branky, nebo je pomůžu připravit, jen dobře. Ale hlavně budu hrát svůj hokej. Hodně bruslit, hrát fyzicky, být dobrý na oslabení."

Jste ze severní Moravy, co říkají rodiče na Spartu?
"Mamka byla hlavně ráda, že zůstávám doma. A taťka říkal, že Sparta je dobrá varianta. Skvělý tým, který má velkou historii a hraje pravidelně na špici tabulky. Taky je rád, konečně mě snad uvidí hrát i víc zápasů."

Jak hodnotíte sezonu s Wilkes Barre Scranton Penguins?
"Dostali jsme se do semifinále konference, ale bylo to zklamání. Vypadli jsme nešťastně, hráli jsme lepší hokej, ale nedávali góly. Měli jsme výborný tým, výborného trenéra. Jenže v průběhu sezony odcházel, protože jsme hráli dobře... Nahoře v Pittsburghu vyhodili trenéra, odešlo s ním i hodně hráčů. Škoda, protože jsme měli na farmě výborný tým a dopadlo to jak dopadlo."

Na druhou stranu to dobře dopadlo pro Pittsburgh, ne? Už je ve finále Stanley Cupu...
"Jo, od toho farma je."

Vy jste neměl šanci se s trenérem do prvního týmu posunout?
"Měl jsem to letos trochu nešťastné. Když trenéra zavolali, vzal si asi šest kluků nahoru a říkal mi, že jsem taky blízko. Jenže jsem se čtrnáct dnů nato zranil a pak už nehrál."

DOMINIK UHER

Narozen: 31. prosince 1992 (23 let) ve Frýdku-Místku
Pozice: centr, křídlo
Klub: Sparta Praha
Kariéra: Frýdek-Místek (do roku 2009), Třinec (2006-2009), Spokane Chiefs (WHL, 2009-2012), Wheeling Nailers (ECHL, 2012/13),  Wilkes-Barre/Scranton Penguins (AHL, 2012-16), Pittsburgh Penguins (2014/15)
Draft do NHL: v roce 2011 si jej vybral Pittsburgh jako 144. v pořadí
Bilance v NHL: 2 zápasy/ 0 bodů
Bilance v AHL: 264/78 (32+46)
Letošní bilance v AHL: 43/13 (5+8)
Reprezentace: hrál na MS do 18 let 2010 a na MS do 20 let 2012
Úspěchy: semifinále WHL se Spokane Chiefs (2011, dvakrát semifinále Calder Cupu s Wilkes Barre/Scranton v AHL (2013 a 2014) 
Zajímavost: táta Libor vylezl jako v roce 2007 jako druhý Čech v historii po Josefu Rakoncajovi na K2

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud