Pavel Bárta
3. června 2016 • 11:20

Sparta v ohrožení? Šéf dluží stamiliony na daních, klub zatím mlčí

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policie chce zabavit Spartu, prý hrozí krach jako kdysi Vsetínu. Tyhle zvěsti probleskují po zveřejnění informací, že policie a finanční správa údajně podezřívají Petra Speychala z daňových podvodů. Jelikož je majitel holdingu ČKD zároveň šéfem společnosti, pod niž spadá hokejová Sparta, může se zdát ohrožena i ta.



Podle informací MF Dnes nenašly úřady na kontech firem miliardáře Petra Speychala dostatek finančních prostředků k tomu, aby mohly zablokovat pojistku nedoplatku na daních. Epicentrem vyšetřování podezřelých operací přitom má být společnost ČKD Praha DIZ. Finanční správa tam už zajistila něco přes třicet milionů korun. Celková výše dluhu však má šplhat až k částce 800 milionů korun.

Podíl v pražském hokejovém velkoklubu, který spadá do portfolia Sportovního holdingu Praha, stejně jako třeba basketbaloví mistři z Nymburka, je totiž součástí Speychalova podnikatelského impéria. Podle MFD může vést snaha dostat peníze od jednoho z nejbohatších Čechů až k tomu, že dojde k zabavení práv na hráče.

Základní jmění SHP, v jehož představenstvu figuruje i první muž Sparty Petr Bříza, je 207 milionů korun. Ani hodnota týmu nedosahuje částky, kterou úřady údajně vymáhají na Petru Speychalovi. Pokud by se úřady rozhodly zajistit protihodnotu za dlužné daně právě tady, proti jiným finančním aktivům, jež by mohla být předmětem vymáhání. Kromě ČKD je totiž významným podílníkem v holdingu rusko-švýcarská firma A-Energy.

Tradiční pražský klub zatím vyčkává, jak se situace vyvine, s vyjádřením je zdrženlivý. „Omlouváme se, ale nic z toho, co bylo publikováno, zatím nechceme komentovat, redaktoři MF Dnes vědí v tuto chvíli zřejmě více než my. Sportovní kluby každopádně fungují v normálním režimu, vůči hráčům plníme veškeré závazky dle smluv a dohod,“ sdělil Sportu PR konzultant SHP Jan Rachota.

Pokud jde přímo o Spartu, probíhá suchá příprava, zrovna v den zveřejnění informací o údajné hrozbě pro hokejový klub podepsal smlouvu nově příchozí útočník Dominik Uher. Sportovní holding však zůstává schovaný v krunýři, nejprve prý chce vyhodnotit dostupná fakta a až pak podniknout patřičné kroky.

Nereagovali ani představitelé Sparty, ostatní taky mlčí, protože vědí ještě míň. Tedy nic. „Jde to mimo nás,“ přiznal hráč, který si přál zůstat v anonymitě.

Někdejší boss vsetínského hokeje Roman Zubík, který zbohatl na obchodech s lehkými topnými oleji, pomohl provinčnímu klubu z Valašska k šesti mistrovským titulům. Po jeho odsouzení za podvody se dynastie zhroutila, Vsetín se mezi špičku už nevrátil.

Poprask kolem Petra Speychala nenastal poprvé, před dvěma lety ho odváděli z jeho vily muži v kuklách. Důvodem zásahů bylo podezření z krácení daní. Dál se však nestalo nic. Co může případný zásah úřadů do klubového majetku znamenat pro Spartu?

„Na chod extraligy by to nemělo mít vůbec žádný vliv,“ uvedl tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund. Potíže by nastaly, jakmile by Sparta přestala hráčům posílat výplaty nebo by některý z nich chtěl přestoupit do jiného klubu. „Jestliže by se práva na hokejisty zastavila, tak to neznamená, že hráči nemůžou na led a nesmějí hrát,“ doplnil ředitel extraligy Josef Řezníček.

Sparta je navíc zavedená a slavná značka, žádná přebujelá rychlokvaška. Finanční potíže měla už v minulosti a nevymřela po přeslici. Každopádně prožívá těžké časy. Přinejmenším do chvíle, kdy se všechno vyjasní.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud