Tomáš Vrábel
13. června 2016 • 14:50

Hokejisté Boleslavi vytáhli sud na sjezdovku, ale přichází revoluce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Několikahodinový dril den co den? Ne. Nový trend do Česka přivál krátké, zato intenzivní tréninky. I v letní přípravě. Extraligovým průkopníkem byl liberecký kondiční kouč Aleš Pařez. A na podobnou filozofii najeli i v Mladé Boleslavi. „Je to celosvětový trend a je to dobře. I my pro něj jsme a hledáme střední cestu, jak ho přijmout,“ přiznal trenér František Výborný.



Žádné dlouhé výjezdy na kole. Žádné dvoufázové tréninky, které by trvaly dohromady i pět hodin. Bruslařský klub najíždí na nový režim. I když minulý týden to na soustředění ve Špindlerově Mlýně nevypadalo. Začalo se podle roky zajetých kolejí, nechyběly ani cyklistické etapy. A některým hráčům, kteří dlouhodobě využívají individuální kondiční přípravu, tenhle režim úplně nevoněl.

„Zezačátku jsme trénovali víc, to je pravda, ale pak jsme to zkrátili. Šlo však i o to, abychom hráče poznali morálně a utužili kolektiv,“ vysvětlil Výborný . Jednou takovou teambuildingovou aktivitou byl i výšlap sjezdovky se sudem piva.

Nyní se v Boleslavi praktikuje i kombinovaná příprava s tréninky na ledě. Značnou část boleslavské přípravy navíc převezme kondiční trenér, bývalý boxer Michal Břetenář. Dlouhodobě spolupracuje s řadou hokejistů – v minulé sezoně k němu například docházeli boleslavští hráči Jakub Klepiš , Marek Trončinský či Zdeněk Kubica. Jejich progres Výborného oslovil a rád by ho zapojil i během sezony.

Směr Michala Břetenáře

- „Hokejisté musí být připravováni na hokej, to znamená, aby příprava na suchu byla co nejvíc podobná zátěži a pohybům na ledě.“

- „Hodně důležitý je individuální přístup, odstraňování jednotlivých nedostatků a postupný progres.“

- „Tréninky jsou krátké, zato intenzivní, protože hráči se na ně naladí i psychicky mnohem lépe.“

- „V eliminaci rizik zranění je důležitá technika provedení cviků, práce s dechem a dávkování.“

Trénovat krátce, ale intenzivně

„Hráči si to chválí, protože trénují individuálně a intenzivně, a to je na nich vidět. Ti, co se připravovali pod Michalem a dalšími takovými trenéry, jsou silově a výbušně připravení úplně parádně. Chceme však propojit individuální přípravu s tou kolektivní, hokej je týmový sport a hráči by neměli myslet jen na sebe,“ zdůrazňuje dvaašedesátiletý kouč.

Jeho tým byl v minulé sezoně jeden z nejbruslivějších v soutěži, i tak se s kolegou Marianem Jelínkem rozhodli pro změnu. Třeba Liberec, pozdější mistr, jim ukázal, že tým dokáže sezonou projít bez větší krize, v semifinále navíc Boleslav vyřadil 4:0 na zápasy.

Příprava i teambuilding. Hokejisté Mladé Boleslavi vlekli sud piva na sjezdovku.
Příprava i teambuilding. Hokejisté Mladé Boleslavi vlekli sud piva na sjezdovku.

„S Alešem Pařezem máme podobnou filozofii,“ přiznává Břetenář. „O Liberci se psalo, že byl fenoménem třetích třetin. Já si to nemyslím, naopak vydržel hrát pořád stejně, zatímco soupeři postupně odpadali. Pode mnou nebudou tréninky žádná pětihodinová dřina. To už je pak boj o holý život a ne o rozvoji,“ dodal.

Spojení Břetenáře s boleslavským klubem vítá i Klepiš, který s ním spolupracoval už dřív. „Tréninky nejsou dlouhé, to se mi líbí. Ale to říkám jen v nadsázce,“ rozesmál se dvaatřicetiletý útočník. „Úspěch Liberce s Alešem Pařezem ukázal, že by neměly být dlouhé. Dnes je to o tom trénovat ráno hodinu a čtvrt maximálně, ale naplno a intenzivně. Když naopak člověk maká několik hodin, tak do toho nemá ani chuť, hlava mu to nebere. A není ani čas na regeneraci,“ popsal Klepiš.

Boleslavi semifinále nestačilo. Nová příprava je něco, díky čemu by mohla myslet ještě výš.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud