Adam Sušovský
28. června 2016 • 17:55

Extraliga ve Varech má zelenou! Město slíbilo Energii 23,5 milionu korun

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Strach fanoušků Karlových Varů, že přijdou o hokejovou extraligu, může být dnes o něco menší. Se záchranou klubu, který netají finanční těžkosti a byl dokonce ochoten licenci ještě v létě nabídnout Jihlavě, na poslední chvíli přispěchalo město. Jeho zastupitelé na dnešním klíčovém jednání deklarovali klubu dotaci ve výši 23,5 milionu korun ročně. Nejvyšší soutěž se tak v lázeňském městě podle všeho bude hrát i v příští sezoně.



Budou extraligové týmy k zápasům jezdit do Karlových Varů, nebo se budou stáčet na Jihlavu? Tak přesně o to šlo. Jak informoval deník Sport už v minulém týdnu, o odkup licence Energie projevila právě Dukla Jihlava zájem. Dnešní jednání zastupitelstva Karlových Varů ale možný scénář stěhování ještě před začátkem nové extraligové sezony podle všeho vyvrátilo.

Financovat příští sezonu Energii, která netají finanční problémy, pomůže město. Zastupitelé dnes svým hlasováním klubu deklarovali finanční podporu ve výši 23,5 milionu korun ročně. 13,5 milionu z této částky by Energie měla dostat na mládež, zbylých 10 získá profesionální hokejový tým. A to navzdory tomu, že generální manažer klubu Miroslav Vaněk na konferenci ČSLH před čtrnácti dny zdůrazňoval, že je taková podpora profesionálních sportovců na základě pravidla Evropské unie o veřejné podpoře pro města administrativně problematická.

„Usnesení zní takhle: Zastupitelstvo deklaruje setrvalou podporu karlovarskému klubu ve stávajících parametrech celkové podpory 23,5 miliony korun v letech 2017 a 2018. Z toho 10 milionu na profesionální tým a 13,5 milionu na mládež, “ řekl na jednání primátor města Petr Kulhánek.

Výhrady měl v krátké diskuzi pouze jeden zastupitel, Otmar Homolka se pozastavil nad tím, že by politici měli k celé věci dostat více informací a materiálů, a až pak jí projednat. I tak zastupitelstvo poté deklaraci schválilo, definitivně budou peníze klubu přiklepnuty až po schválení rozpočtu na rok 2017. To by však neměl být problém.

Generální manažer Energie Vaněk serveru iSport.cz bezprostředně po konci jednání nezvedal telefony. Textovou zprávou se pouze omluvil, že je zaneprázdněn.

Pokud nicméně budou platit jeho ani ne dva týdny stará slova z konference ČSLH, pakliže město dotaci klubu navzdory jeho obavám přiklepne, extraliga se z Karlových Varů stěhovat nebude. To ostatně minulý týden deníku Sport naznačil i jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban, který byl ochoten licenci odkoupit a vedl o tom několik jednání.

„Karlovy Vary se snaží extraligu zachránit, takže doufají, že jim zastupitelstvo 28. června schválí spolupráci. Pokud k tomu dojde, extraligu si zachovají. Rozumím, že se tam chtějí domluvit a extraligu zachovat. Stejně jako my chceme nejvyšší soutěž, chtějí ji i oni,“ řekl tehdy Ščerban.

Karlovarský klub, kterému tak dnes město s nejvyšší pravděpodobností dnes zachránilo příslušnost mezi elitou, v posledních letech patří mezi nejslabší v soutěži. Od zisku mistrovského titulu před osmi lety Energie šestkrát nepostoupila do play off. Letos příslušnost v extralize zachránila až v baráži.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud