Tomáš Vrábel
10. července 2016 • 15:15

Na led spory nepatří. Růžička se synem spolu trénovali děti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rodinné spory do hokeje netahám, řekl v nedávném rozhovoru pro deník Sport trenér Vladimír Růžička. A to platí i pro jeho školu pro malé hokejisty. Jeho syn, jinak útočník Pirátů, mu s ní znovu pomáhal. A včera skončil její osmnáctý ročník. „Práce s dětmi je pro mě zpestření, hodně mě to baví,“ řekl Růžička starší.



Při vstupu do chomutovské arény na vás v minulých dnech vybafl y rozpisy Bostonu Bruins, Philadelphie Flyers, Edmontonu Oilers a Ottawy Senators. Ne, na severu Čech neuspořádaly kluby NHL rozvojové kempy, ale probíhala škola Vladimíra Růžičky . Podle zámořských týmů se jmenovaly skupiny malých hráčů od osmi do patnácti let.

Růžička měl na starost ty nejstarší. Boston, kde sám odehrál přes 150 utkání. Zbylé partičky vedli jiní trenéři, on jen přihlížel a vypomáhal.

Já jsem se zúčastnil středečního tréninku Philadelphie na ledě, který proběhl v dikci Jana Šťastného, jinak Růžičkova asistenta u Pirátů. Nástup na led byl v 9.45, předtím děti měly suchou přípravu v tělocvičně. Po krátkém focení začal trénink. Na rozcvičení Šťastný hodil prckům hokejbalový míček a hrál se hokej. Na obě brány, bez pravidel. Člověk si už po krátké chvíli mohl všimnout těch, kteří mají v sobě duši střelce, nebo obranáře.

Po písknutí se všichni sjeli u Šťastného. „Chtěl bych mezi námi přivítat novináře ze Sportu, až vyrostete, tak o vás bude psát články a bude s vámi dělat rozhovory,“ řekl hráčům Šťastný. „Ty jóóó,“ zaznělo z hloučku natěšených hráčů. A pokračovalo se. Žádné drily a precizně provedená cvičení, ale hlavně volnost.

Růžička se synem spolu trénovali děti na hokejové škole
Video se připravuje ...

Tréninky jsou hlavně o hře

Růžičkův asistent mi svěřil roli nahrávače, a tak jsem posbíral spoustu asistencí. I přes dobré brankáře kluci pár gólů dali. „Naší vizí je, že děláme spíš hokejový tábor. Shodli jsme se na tom, že sedmdesát procent tréninků naplníme hrou, herních činností a volností, protože ta se z českého hokeje vytrácí. Na druhou stranu i tím se kluci v dovednostech zlepšují,“ vysvětlil Šťastný. Dalším trenérským pomocníkem, rádcem a sběračem puků byl i Růžička mladší.

Jeho otec všemu přihlížel v blízkosti své přítelkyně, která stála za mantinelem. Občas hráčům poradil. Žádné řvaní jako u áčka, žádné mlácení hokejkou, jak bývá jeho zvykem. „K dětem se musí přistupovat jinak,“ usmál se.

Minihokejisti jeho rady hltali. „Kempy pana Růžičky mě moc baví. Potkám tu nové kamarády a zlepším se i v hokeji,“ pochvaloval si klučík s přezdívkou „Žíža“, syn zlínského beka Tomáše Žižky. Na soustředění byl i potomek reprezentačního lékaře Tomáše Vyskočila.

Škola se podruhé konala v Chomutově, předtím byla vždycky na Slavii. Letos zaznamenala menší úpadek zájmu. Dřív pravidelně jezdilo kolem stovky dětí, letos osmdesát. Jednak může být způsobený turbulentním Růžičkovým obdobím, kdy má před sebou ještě soud kvůli zpronevěře, a pak i chudším a vzdálenějším regionem.

Dopoledním tréninkem středeční program odpočinkového dne nekončil. Po obědě následovala návštěva kina. Před filmem Hledá se Dory hokejisté upřednostnili jiný kreslený snímek Angry Birds. A večer se grilovalo, s čímž dětem pomáhal i Růžička. Servíroval jim zeleninu, kečup, hořčici…

V sobotu však škola skončila a Růžička znovu upře svou pozornost na Piráty. A k soudu, který ho čeká v polovině srpna.

Letní Hokejové škola Vladimíra Růžičky v Chomutově
Letní Hokejové škola Vladimíra Růžičky v Chomutově

Růžička mladší: Nechci být pořád v novinách
Růžičkovi byli tématem bulvárních médií posledních dní. Otec kvůli rodinným sporům nedorazil synovi na svatbu. „To jsou osobní věci a ty do hokeje netahám, časem se vyřeší,“ řekl chomutovský trenér na otázku Sportu, zda záležitost neskončí odchodem Růžičky mladšího od Pirátů. To však nehrozí, otci pomáhal i s letní hokejovou školou. Rozhovor však odmítl. „Nezlobte se, ale nechci být pořád v novinách, nejsem žádná rocková hvězda. Během sezony klidně,“ omluvil se.
Pohled Tomáše Vrábela: Tábor plný energie 
V Česku je nespočet hokejových kempů. Jaký asi může být ten Vladimíra Růžičky? Nekompromisního kouče? Hokej je jeho život, proto volný čas, který nyní má od chomutovského áčka, netráví na vyhřátých plážích. I v létě si klidně dá týden na ledě navíc. Ovšem v jiném režimu. Je vidět, jak ho i dětský hokej baví. Jako by žádné starosti s blížícím se soudem neměl. Je uvolněný, vysmátý. Ze svojí školy s dalšími trenéry udělal hokejovou verzi letního táboru. A ten je plný energie nehledě na to, co má Růžička za sebou i před sebou.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud