19. srpna 2016 • 16:08

Hokejová Sparta mění majitele! Novým šéfem se stává Bříza, Speychal končí

Autor: mir, pab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V táboře hokejistů pražské Sparty dochází k velkému třesku. Slavný klub z Holešovic mění majetnickou strukturu. Dosavadní vlastník Sportovní holding Praha, za nímž stál podnikatel Petr Speychal, se po čtyřech letech stahuje ze scény a do popředí přichází Petr Bříza, dosavadní předseda klubového představenstva.



Jednapadesátiletý bývalý vynikající brankář přiznal, že na novou éru se připravoval zhruba rok. „Důvod (změny vlastníka) je ten, že se současní majitelé zhruba před rokem vyjádřili, že se postupně chtějí stáhnout z veřejného života a ze svého angažmá ve Spartě. Byl jsem jakožto jejich statutární orgán požádán, abych řešil budoucnost Sparty. V posledních měsících jsme pak jednali o několika možných vlastnických variantách. Situaci Sparty znám zevnitř, věřím jí, takže jsem se nakonec rozhodl do ní vstoupit jako majitel. Zajistil jsem si privátní financování k této transakci a dořešili jsme veškeré potřebné administrativní nutnosti,“ tvrdí Bříza pro iSport.cz.

Dnes již bývalí vlastníci probleskující zprávy o prodeji klubu vždy dementovali, ale nyní se někdejší spekulace jasně potvrdily. Petr Bříza vysvětluje, proč převod majetku trval tak dlouho. „Prodej klubu není záležitostí jednoho dne ani pár týdnů. Standardní obchodní transakce vyžaduje samozřejmě i důkladnou právnickou přípravu. Navíc jsme v posledních měsících jednali o nových významných reklamních smlouvách a to samozřejmě ovlivňovalo i budoucnost společnosti a mé rozhodování,“ pokračuje s tím, zkraje září představí obchodní partnery, kteří budou stát za financováním extraligového klubu.

Ve Spartě tak končí éra Petra Speychala, bohatého majitele, jenž sypal do klubu peníze a do značné míry provoz klubu stál na jeho bedrech. Podle Břízy tahle změna nesouvisí s vyšetřováním bývalého vlastníka kvůli údajným daňovým únikům. „Svůj záměr vystoupit z akcionářské struktury už se mnou původní majitel řešil delší dobu,“ reaguje nový boss Sparty.

Jeho vize by se neměla měnit od té, kterou zastával ve Spartě jako generální manažer a šéf představenstva. „Naším cílem bude i nadále rozvoj klubu jak po sportovní, tak i společenské stránce. Viditelným rozdílem je fakt, že za Spartou v této chvíli vlastnicky nestojí žádná velká obchodní společnost. Sparta je unikátním a tradičním reprezentantem nejen Prahy, ale i České republiky a zaslouží si odpovídající podporu, která bude pro každoroční naplňování rozpočtu v této chvíli ještě více nezbytná. Ekonomická a sportovní síla Sparty se bude přirozeně odvíjet od ochoty partnerů, ale i fanoušků podporovat ‚svůj klub‘. Nebráním se ani případným smysluplným jednáním o vstupu možných spoluinvestorů do klubu,“ uvádí Bříza v tiskové zprávě.

Obsáhlý rozhovor s Petrem Břízou čtěte v sobotním vydání deníku Sport 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud