Pavel Ryšavý
7. září 2016 • 14:20

TOP 5 zámořských hvězd v extralize: MaxWALL i bum, bum Hollweg

Vstoupit do diskuse
0
  • Zámořské hvězdy v české extralizeZámořské hvězdy v české extralizeFOTO: Koláž iSport.cz

    Být to deset let zpátky, chodí hráči ze zámoří do Česka hlavně proto, aby na domácí hračičky vrčeli a dělali ramena. Teď je jiná doba. Hradec se těší, jak Ryan Potulny zaplní díru na pozici druhého centra. Pardubice mají posily z Ameriky vyloženě spasit, mají jich nejvíc. Pět včetně už vyzkoušeného brankáře Brandona Maxwella. Vyložený raubíř? Ten už v extralize tolik poptávaný není. Extraligové kluby se chlubí dohromady dvanácti zámořskými hokejisty. Kteří jsou však považováni za největší hvězdy?

  • Brandon Maxwell (Pardubice), brankář, 25 let, USA

    Brandon MaxwellFoto Michal Beránek (Sport)

    Ligová bilance: 46/17
    Co dokázal za mořem: v juniorce válel s hvězdami, hrál s Landeskogem a Jakupovem.

    Prošel si zámořským programem, který vychovává reprezentanty. Z projektu US Hockey ale nakoukl jen na MS do 18 let, dokázal se prosadit až v Česku. Začal ve Vítkovicích, kde se spíš rozkoukával, zeď se z něj stala až v minulé sezoně v Pardubicích. Nehrály baráž a on na tom má velkou zásluhu. „Tady je můj druhý domov,“ vyznal se. Fanoušci vždycky čekají, když po výhře natáhne na hlavu svůj klobouk s logem Dynama a zadivočí si při děkovačce.

  • Ryan Potulny (Mountfield), útočník, 32 let, USA

    Ryan PotulnyFoto Profimedia.cz

    Ligová bilance: -
    Co dokázal za mořem: vyhrál AHL, v NHL odehrál 126 zápasů

    Jeho babička pocházela z Česka, teď se vrátil do země, kde má kořeny. Jazyk ale neumí. „Měl velké množství nabídek a vybral si tu naši. Pro trenéry byl ve vytipovaných posilách číslem jedna,“ radoval se generální manažer Aleš Kmoníček. Potulny je ofenzivní centr, silný na puku a je v jeho silách v extralize udělat přes 40 bodů. Když vyrazil do Evropy poprvé v roce 2013, dopadlo to špatně, ještě před sezonou si v Omsku poranil rameno a skončil. Minulou sezonu ve Finsku zvládl už v pohodě.

  • Justin Hodgman (Pardubice), útočník, 28 let, Kanada

    Justin HodgmanFoto Profimedia.cz

    Ligová bilance: -
    Co dokázal za mořem: první zápas za Arizonu a hned gól Luongovi

    Trenér Draisaitl si ho vyhlédl a klub mu vysněný dárek přivedl. Hodgman hrál ve Švédsku, Finsku, Rusku, hodně toho má za sebou v AHL. Pardubický trenér od něj chce, aby byl k ruce pro střelce Petra Sýkoru , má se stát centrem číslo jedna. Dynamo si maluje, že bude lepší než Redenbach, kterého nechtělo. „Nepotřebuju mít gól na zápas. Mně stačí, když uvolním spoluhráče, to mě baví nejvíc,“ říká o sobě Kanaďan. V závěru minulé sezony byl zraněný, teď teprve se dostává do formy.

  • Nicholas Johnson (Plzeň), útočník, 30 let, USA

    Nicholas JohnsonFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Ligová bilance: 211/107 (62+45)
    Co dokázal za mořem: hrál výborně na univerzitě, ale nikdy nebyl draftovaný

    V Česku odkroutil už pět sezon, nestagnuje, je lepší a lepší. V první řadě je to střelec. „Kdyby nebyl zraněný, byl by nejlepší v extralize,“ na rovinu prohlásil Tomáš Kubalík, spoluhráč z Plzně a střelecký král soutěže. Sám nasázel 25 gólů, Johnson byl jen o dvě čárky horší, přitom odehrál jenom 37 zápasů. Přes léto ostatní týmy zkoušely Johnsona ukrást, ale odešly s nepořízenou. I když dostal lukrativnější podmínky, než nabízela Plzeň, rozhodl se zůstat na západě Čech.

  • Ryan Hollweg (Plzeň), útočník, 30 let, USA

    Ryan HollwegFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Ligová bilance: 122/11 (6+5)
    Co dokázal za mořem: zmydlil pár hodně velkých chlapů v NHL

    Není to nejšikovnější ani nejrychlejší hokejista v extralize, trochu ubral i na svojí divokosti. Adaptoval se na český hokej, ale pořád patří k těm nejzábavnějším hráčům ligy. Zkrátka chcete být u toho, kdyby zase něco vyvedl. „Na ledě ho máme od toho, aby tým nabudil a strhl,“ popisoval ho spoluhráč Petr Kadlec. V poslední sezoně bitkař z NHL ukázal, že našel linku mezi tvrdostí a faulem. Trestná lavice nebyla jeho obývákem. Zvykl si u nás, za manželku má Češku.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud