Adam Sušovský
9. září 2016 • 13:50

Mazáci i teenageři. TOP 10 hráčů v extralize, které se vyplatí sledovat

Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejisté, které se vyplatí sledovat v novém ročníku extraligyHokejisté, které se vyplatí sledovat v novém ročníku extraligyFOTO: Koláž iSport.cz

    Hvězdní navrátilci Ondřej Němec, Martin Erat, Miroslav Blaťák. Stále produktivní matadoři Jaroslav Bednář či Zbyněk Irgl. Mladé pušky Martin Nečas, Kristian Reichel…A nejen oni. Deník Sport se zaměřil na deset hráčů, kteří by mohli v nové extraligové sezoně nejvíce zářit. Podívejte se dál v článku na jejich přehled. 

  • Ondřej Němec, obránce, 32 let, Kometa Brno

    Byla o něj pěkná rvačka. Když obránce Ondřej Němec vytroubil do světa, že se z Ruska vrací domů, ve frontě mezi zájemci stála celá řada klubů. On si vybral Kometu a ta si mne ruce. Ve 32 letech toho má ještě hodně před sebou, přitom beků jako on v Česku moc nenajdete. Jeho hru zdobí produktivita, perfektní bruslení, chytrost a především chuť hnát se dopředu. V Brně pro něj drží pozici prvního obránce i režiséra přesilové hry od modré čáry.

    „Vracím se z ciziny po šesti letech v KHL, a věřím tomu, že moje role bude velká. Že budu jedním z tahounů týmu a udělám všechno pro to, aby byla Kometa úspěšná,“ řekl Němec po podpisu smlouvy.

    Ondřej Němec se do Komety Brno hodně těšil.Foto Profimedia.cz

  • Jaroslav Bednář, útočník, 39 let, Mountfield HK

    Nemládne, v listopadu mu bude už čtyřicet let a naprosto otevřeně připouští, že možná stojí na prahu své poslední sezony. „Bylo by hezké mít na závěr ještě jeden titul,“ prohlásil. Jaroslav Bednář v silném Hradci přebírá kapitánské céčko a předsevzal si, že nastřílí minimálně dvacet branek. Odvážný úkol, ale proč ne? V elitní formaci celé léto nastupoval s Andrisem Džerinšem a Rudolfem Červeným, které zásoboval parádními pasy a náramně se u toho bavil. Tohle trio má potenciál stát se nejsilnějším útokem v lize, nejstarší z nich mezi nimi bude díky své chytrosti vynikat.

    Jaroslav Bednář možná stojí na prahu poslední sezony v kariéřeFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Martin Erat, útočník, 35 let, Kometa Brno

    Posila léta, totální bombarďák. Tenhle borec nás vystřílí na vrchol! V Brně mají od Martina Erata možná až svazující očekávání, prý může dát klidně i třicet branek za sezonu, navíc dostal na triko výchovu teprve sedmnáctiletého spoluhráče Martina Nečase. Erat strávil třináct sezon v NHL, tu poslední v Omsku. Kariéru ale v pětatřiceti letech nemá v plánu po světových štacích zabalit, naopak to ještě hodlá v Česku pořádně roztočit „Bylo pro mě rozhodující, že mám stále motivaci něco dokázat a hrát s Kometou o titul. Brno je ambiciózní, proto jsem si ho vybral,“ prohlásil.

    Martin Erat naposledy oblékal dres Omsku v KHLFoto Profimedia.cz

  • Zbyněk Irgl útočník, 35 let, Třinec

    Dříč k pohledání, rozdílový hráč. Rád vyhrává, pokorně přijímá porážky. Takový je Zbyněk Irgl. Teď na sebe poprvé v kariéře vezme zodpovědnost za celý tým a bude jeho kapitánem. V kabině Ocelářů sedí spousta hvězd, žádná z nich se ale netěší takovému respektu jako on. Irgl těžkou roli lídra přijal jako výzvu, po poslední mizerné sezoně se dokonce zasnil o titulu. V pětatřiceti letech není v nabitém kádru Ocelářů jen za zásluhy, naopak je klíčovým útočníkem. Pokud chytne fazónu, může úplně klidně atakovat čelo kanadského bodování. A svými góly vystřílet Třinec zpět do čela.

    Zbyněk Irgl patří mezi nejlépe kondičně vybavené hokejisty v extralizeFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Miroslav Blaťák, obránce, 34 let, Zlín

    Mora, Ufa, Omsk… Deset posledních let vymetal ty nejlepší evropské štace, ve sbírce má kompletní sbírku medaili z mistrovství světa, je šampionem KHL. Zajímal se o něj Chomutov i Třinec, on chtěl hrát jen za mateřský klub. Posilu s takovým renomé Zlín oznámil naposledy před pěti lety, když se vracel vyhrát rodnému městu titul Petr Čajánek. Obránce Miroslav Blaťák sice téměř celou minulou sezonu kvůli potížím se zády vynechal, i tak je pro Zlín posílením jako hrom a svými zkušenostmi oživí celou ligu. Mladý kádr PSG vůdce potřebuje.

    Miroslav Blaťák se po mnoha letech vrátil do ZlínaFoto Profimedia.cz

  • Matěj Machovský, brankář, 23 let, Plzeň

    Minulou sezonu svými zákroky dovedl Plzeň nečekaně do semifinále, pak odjel na MS. Nebyla to poslední odměna pro jednoho z nejlepších brankářů extraligy. V létě dostal pozvánku na přípravný kemp Detroitu a lidi z vedení Red Wings zaujal tak, že mu na stole málem přistála smlouva. Nechybělo moc, aby Plzeň o svůj klenot přišla. „Když zazáříš jako posledně, za rok tě berem!“ slibuje Detroit. To je dost dobrá motivace do nové sezony, nemyslíte? Machovský bude znovu na špici statistik, bude se tlačit do reprezentace. Tím spíš, že tým před ním přes léto posílil.

    Brankář Plzně Matěj Machovský byl na zkušené v DetroituFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Miroslav Forman, útočník, 26 let, Sparta

    Umí rány přijmout, umí vracet. Miroslav Forman dokáže na ledě vymýšlet krásné akce, ale ani žádná baletka to rozhodně není. Možná si pamatujete, jak se na jaře pěstmi pustil do Ryana Hollwega. V přípravě se Ženevou mu zase soupeř holí rozsekl jazyk, který s oblibou při hře vyplazuje. S výjimkou střídavých startů v nižších soutěžích nikdy nehrál za jiný tým než Spartu, jeho role v týmu vyrostla tak, že na tiskové konferenci před sezonou zaskakoval za zraněného kapitána Jaroslava Hlinku. Po odchodech Daniela Přibyla nebo Jana Buchteleho Sparta věří hlavně jemu.

    Sparťanský střelec Miroslav Forman se raduje z gólu. Kolik jich dá v letošní sezoně?Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • Michal Bulíř, útočník, 25 let, Liberec

    Řepík, Birner nebo Vampola jsou pryč. Mistrovský Liberec hledal vůdce a rychle našel. Ve vlastních řadách. Nejdůležitější role prvního centra spadla do klína Michalu Bulířovi, on ji s nadšením bere. Loni odehrál životní sezonu (34 bodů), i když v pozadí větších hvězd nebyl tolik na očích. To se letos zásadně změní. Nabral sebevědomí ztracené dlouholetým pendlováním mezi prvním týmem a farmou v Benátkách a dokázal si, že hokej hrát umí. Nebylo by vůbec žádným překvapením, kdyby v sezoně oblékl i reprezentační dres a strhl na sebe pozornost v zahraničí.

    Gólová radost Michala BulířeFoto Michal Beránek (Sport)

  • Kristian Reichel, útočník, 18 let, Litvínov

    Útok Litvínova, to bylo dlouhá léta hlavně duo Hübl – Lukeš. Teď se k nim chce přidat dravý mladík, syn klubové legendy. Osmnáctiletý Kristian Reichel se do ofenzivy Vervy začlenil na konci minulé sezony, teď se v ní může naplno prosadit. Původně se spíš počítalo s tím, že část sezony stráví v prvoligovém Mostě i proto, že v létě absolvoval náročnou operaci čelisti a doháněl velké tréninkové manko. Reichel si o pozornost řekl dost rázně. V přípravě odehrál pět zápasů s parádní bilancí čtyř bodů (3+1), vysloužil si za to novou smlouvu a příslib, že šancí dostane víc než dost.

    Kristian Reichel při svém debutu v dresu LitvínovaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Martin Nečas, útočník, 17 let, Kometa

    Je mu sedmnáct let, českou reprezentaci jako kapitán dovedl k historickému zlatu na Hlinkově memoriálu a v extralize rozhodně nehodlá pouze plnit kvóty juniorů na soupisce. Naopak. Brněnský supertalent se v Kometě i s košíkem přes obličej těší z velké pozornosti i prostoru. Trenér Libor Zábranský z něj udělal prvního centra mezi hvězdnými křídly Eratem a Kvapilem. A ono to funguje. Nečas na ledě hýří energií, parádně bruslí a vše korunoval v generálce na sezonu, když Znojmu nastřílel hattrick. Pokud půjde vše podle plánů, extraliga mu bude brzy malá.

    Martin Nečas jako kapitán reprezentace do 18 letFoto ČSLH/Karel Švec

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud