Tomáš Vrábel
7. října 2016 • 13:30

Liberec se v LM uvolnil. V extralize se hraje SUMO hokej, stěžuje si

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zdálo se, jako by Bílí Tygři ztráceli své výsadní postavení v extraligové smečce. Jenže úterní zápas prvního kola play off Ligy mistrů tuto teorii roztrhal a odhalil jejich sílu.



Liberec přehrál švédský velkoklub Färjestad 4:1. „Byl to náš nejlepší výkon v sezoně, na druhou stranu šlo i o to, že soupeř nás chtěl předčít hokejově, byl to pohledný zápas,“ pochvaloval si kouč Filip Pešán. Jeho partě se nelíbí metr extraligových rozhodčích i způsob hry značné části českých týmů.

Färjestad v Lize mistrů nic nepodcenil. Na severu Čech se připravoval od neděle. Chtěl uspět, tato soutěž je pro něj důležitá. Zato postoj Liberce se zdál vratký. Alespoň obránce Martin Ševc mluvil o tom, že se Bílým Tygrům v současném programu a atmosféře tento zápas moc „nehodí“. Na ledě to ovšem tak nevypadalo, vyhráli přesvědčivě.

„Samozřejmě jsme je nepodcenili. Věděli jsme, že to je český šampion a z týmu odešlo jen pár kluků. Mají kvalitní mančaft s kvalitním trenérem, který o hokeji ví opravdu hodně,“ uznal český útočník švédského celku Milan Gulaš.

Světový hokej místo suma

Liberecký výkon byl vzhledem k dosavadnímu tažení v extralize malým překvapením. „Bylo to díky soupeři, ten chtěl hrát taky hokej. Pořádně jsme si v této sezoně zahráli jen s Třincem a se Spartou, zbytek je to sumo hokej, to se pak těžko hraje. Ne herně, ale výsledkově jsme se trápili,“ vysvětlil Ševc. Podobně mluvil i Pešán.

„S Färjestadem se hrál krásný světový hokej a my se hůř prosazujeme proti soupeřům, kteří hodně brání. Česká extraliga se celkově hraje za hranicí faulů v obranném pásmu s držením i hákováním. To jsou věci, které Färjestad nedělal, chtěl nás přehrát hokejově. Spoustu zápasů v české soutěži jsme ale hráli spíš sumo hokej,“ doplnil trenér. Uzavřel to Branko Radivojevič se štiplavou poznámkou, že „Färjestad neměl žádné Jarůšky“. Hradecký útočník dostal po vzájemném zápase pokutu za simulování.

EXTRAliga: Kometa přejela Spartu, Pardubice se zvedly a Liga mistrů, která netáhne
Video se připravuje ...

Ale mistrovská sezona nebyla jen o tom, že by Bílým Tygrům soupeři rozdávali body bez odporu. Hráli podobně jako teď. Rozjetá mašina, která překonala bodový rekord, má nyní své problémy. Způsobily je především odchody Michalů Birnera a Řepíka i Petra Vampoly. Největší posilou byl Milan Bartovič, ale ten až do úterý nedal žádný gól. Za očekáváním zůstává i další nově příchozí Mário Bližňák.

Pomoci mají dovednostní tréninky

Právě produktivita je to, co Liberec trápí nejvíc. Loni touhle dobou měl na kontě o šest gólů víc, bodů měl místo nynějších dvanácti šestnáct. Zlepšit by to měla novinka v přípravě – dovednostní tréninky. Právě na zakončení Pešánovi svěřenci pracují nejvíc. Jsou určené pro mladší hráče, ale třeba i takový Ševc se musel zapojit.

Liberec po 8 kolech 

LETOS  LONI 
8. místo  2. místo 
12 bodů  16 bodů 
skóre 19:20  skóre 25:20 

„Dovednostní tréninky jsou pro nás téměř každodenní záležitostí. Je to více méně dobrovolná fáze organizovaná námi trenéry, jsou součástí skoro každého tréninku podle jeho zaměření,“ řekl Pešán.

Dál tak hledá lídry, kteří budou rozhodovat klíčové chvíle pro Liberec. Zatím se ty velké osobnosti nenašly. Role vzrostla dělníkům ledu Petru Jelínkovi či Lukáši Krenželokovi, víc porce hltá mladík Dominik Lakatoš. V sestavě se prosazuje i 22letý Josef Mikyska, který má na kontě jen 13 extraligových startů. „Petru Vampolovi také chvíli trvalo, než v roli špičkového hráče obstál a obhájil ji. Pevně věřím, že to je otázkou času, kdy se do nich naši hráči dostanou,“ doufá Pešán.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud