28. října 2016 • 10:14

Ružička po excesu ve Spartě končí. Z klubu odchází s pokutou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenský hokejový útočník Štefan Ružička po trestu na sedm zápasů končí ve Spartě. Vedení pražského klubu mu neprodlouží původně dvouměsíční kontrakt a navrch hráči dalo pokutu. Disciplinární komise extraligy ve čtvrtek zastavila jednatřicetiletému Růžičkovi činnost za úterní zákrok na libereckého útočníka Lukáše Vantucha.



"Dostal od nás velmi citelnou finanční pokutu. Štefanu Ružičkovi končí dvouměsíční kontrakt uzavřený začátkem září tohoto roku a tento kontrakt již nebude prodloužen," řekl oficiálním stránkám Sparty sportovní manažer a trenér Jiří Kalous .

Ružička se ve 33. minutě předehrávky 16. kola ohnal po Vantuchovi při strkanici hokejkou a zasáhl jej do hlavy. S trestem na pět minut a do konce utkání pro něj zápas skončil. Sparta při jeho vyloučení inkasovala gól na 0:3 a zápas nakonec prohrála 1:4.

Od disciplinární komise dostal Ružička nejvyšší trest od září 2014, kdy zastavila na deset utkání činnost americkému útočníkovi Ryanu Hollwegovi z Plzně. Hollweg pykal za faul kolenem na tehdejšího slávistu Tomáše Vlasáka, v říjnu mu pak byl trest snížen o tři zápasy.

Vedení Sparty trest disciplinární komise bez výhrad přijalo a Ružičkův zákrok opakovaně odsoudilo. "Jednalo se o zákrok, jenž absolutně nepatří do hokeje a už vůbec ne do herního projevu Sparty," uvedl Kalous. "Zákroky ohodnocené během utkání takto vysokým trestem navíc vždy zásadním způsobem ovlivní vývoj zápasu, což nelze akceptovat," přidal další důvod ukončení spolupráce s Ružičkou.

Připomněl i faul další z nových akvizic Sparty Briana Ihnacaka na vítkovického útočníka Lukáše Kucseru hned v prvním kole, za který následoval dvouzápasový trest. "To jsou zákroky, kterými se rozhodně nechceme prezentovat, a proto je na interní klubové úrovni řešíme," uvedl Kalous.

Sparta je i kvůli tomu s 300 trestnými minutami z 16 utkání suverénně nejtrestanějším celkem soutěže. Následují s 252 minutami Liberec a Olomouc, které sehrály o zápas méně. "S tímto faktem mi již došla trpělivost," prohlásil Kalous, že prohřešky už nehodlá akceptovat. "Toto není rozhodně cesta k úspěchu. Pokud chceme být úspěšní, musíme v tomto ohledu svou hru totálně změnit," podotkl Kalous.

Ružička je s 10 body za dvě branky a osm asistencí z 16 zápasů čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Sparty v této sezoně. Do pražského klubu přišel poté, co po roční pauze od hokeje absolvoval letní přípravu na zkoušce v Třinci. Nakonec dal přednost nabídce Sparty.

V Třinci hrál Ružička už na konci sezony 2014/15, kam předtím přišel na konci ledna ze Slovanu Bratislava z KHL. Celkem za Oceláře, s kterými získal stříbro, stihl 25 utkání a připsal si 18 bodů za čtyři góly a 14 asistencí. S deseti přihrávkami byl nejlepším nahrávačem play off.

Účastník světových šampionátů v letech 2009 a 2011 má za sebou angažmá v zámoří, kde působil pět sezon a odehrál celkem 55 zápasů za Philadelphii v NHL. Před osmi lety se rozhodl vrátit do Evropy a zamířil do Ruska, kde hájil barvy Spartaku Moskva, Ufy a Omsku. Poté hrál i za Lausanne.

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud