Adam Sušovský
14. listopadu 2016 • 18:40

Manažer Varů odkryl platy hráčů a říká: Agenti jsou mexičtí banditi!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Elitní formaci, která vám bude vyhrávat extraligové zápasy, si pořídíte za třicet milionů korun. V Karlových Varech za takovou sumu poskládali celý tým. Alespoň to tvrdí Miroslav Vaněk. Generální manažer Energie svolil k neobyčejně upřímnému rozhovoru pro úterní deník Sport. Zveřejnil platy hráčů, tvrdě zabrousil do hráčských agentů a pak překvapil: I když se jeho Energie střemhlav řítí do baráže, extraligu by nejraději zúžil.



Jeho rozlehlou kancelář v jedné z nejmodernějších hokejových arén v Česku zdobí obrazy připomínající oslavy extraligových šampiónů. Sedá na ně prach. Ne, Miroslav Vaněk u sebe nemá nepořádek, to jen od nejslavnější sezony Energie uteklo dlouhých sedm let, během kterých se klub sesunul na ekonomické i sportovní dno.

V létě Karlovy Vary málem přišly o licenci, nyní se znovu střemhlav řítí do baráže. „Jsem pořád optimista, buď se jí vyhneme, nebo ji zvládneme jako posledně,“ tvrdí šéf klubu v upřímném rozhovoru pro Sport, ve kterém odtajil i to, kolik si hráči v jeho týmu měsíčně vydělají.

„Náš současný kádr je na první ligu. Majitel v létě rozhodl, abych extraligu prodal. Mluvil jsem tehdy se Slavii, Jihlavou i Budějovicemi… Jihlava řekla, že do toho jde, takže jsme podle toho začali skládat tým,“ říká Vaněk, jehož Energie se extraligy nakonec nevzdala jen díky štědré podpoře města. Jenže teď je v tabulce poslední, nejspíš bude soutěž znovu těsně zachraňovat.

Možná proto vás i tato Vaňkova slova překvapí. „Budu mluvit sám proti sobě, je to kacířská myšlenka a mnozí mě možná nebudou mít rádi, ale extraliga by se měla zúžit. Česká republika nemůže utáhnout tolik profesionálních týmů, je to vidět každý rok. Ať je v extralize i první lize dvanáct týmů a hraje se o přímý sestup a postup,“ řekl Vaněk a jmenoval i další problémy českého hokeje.

„Juniorská extraliga má nízkou úroveň, musí jít kvalitně někam úplně jinam, jinak se nepohneme. Druhá věc jsou agenti a rodiče, z toho jsem vytočený. Drtivá většina z nich nejsou agenti, ale banditi! Za mrzký peníz odvedou hráče kamkoliv bez pomyšlení na to, co s ním bude. Řada z nich nehrála hokej, nemají právní vzdělání. Dají vám návrh smlouvy a vy se pět minut budete smát, jaké tam mají pravopisné chyby. Dobrých agentů je v Česku maximálně pět, zbytek jsou mexičtí lotři, kteří nic pro výchovu hráčů nedělají, jen se na nás přiživují,“ tvrdí Vaněk.

Velký rozhovor s manažerem Karlových Varů čtěte v úterním deníku Sport

O čem všem ještě mluví?

O tom, kolik si hráči v jeho týmu vydělají

O tom, proč tým opustil Radek Duda nebo Rostislav Marosz, který letos válí v Třinci

O tom, co Karlovy Vary potřebují k tomu, aby zase hrály o titul a proč se tam tak často mění trenéři

O tom, které subjekty v extralize vydělávají, kdo je živí a kdo stahuje český hokej dolů

Kometa Brno - Karlovy Vary: Hosté se přece jen prosadili. Flek snížil stav utkání, 5:1
Video se připravuje ...

Karlovy Vary - Vítkovice: Kindl po krásné spolupráci s Gorčíkem přidal pátý gól domácích, 5:3
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud