22. listopadu 2016 • 13:25

Žebříček brankářských dvojic: Vládne Třinec, Chomutov je poslední

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Koupit top gólmana, ať se snaží? To není až takový kumšt, na to stačí peníze. Zato složit pár, co si vzájemně sedne, nedělá vylomeniny a má super výkonnost, je velká věc. Deník Sport srovnal všechny extraligové týmy do čtyř kategorií a nejlépe vyšli Oceláři. Vzadu mají nejlepší sestavu soutěže. „Šimon Hrubec roste v gólmana, který dokáže mužstvo dovést k výhře úplně sám,“ říká bývalý brankář Dušan Salfický.



Takhle nějak asi vypadá ideální stav. Nesypou pod kolegovo místo v šatně písek, aby mu ztupili brusle. Jejich vztah nedosahuje nočních teplot na Antarktidě, mluví spolu, pomáhají si. A ať trenér ukáže na kohokoliv z nich, chlap v betonech dovede soupeře vymazat z ledu. Brankářský pár snů? V extralize se jím mohou pyšnit Třinec a Liberec.

„Souhlasím, že tyhle dva týmy jsou nejvýš. Je hrozně důležité, když brankáři chápou svoje role, podporují se a tady to tak chodí,“ říká bývalý reprezentační gólman Dušan Salfický.

ŽEBŘÍČEK | JAKOU MAJÍ KLUBY SÍLU V BRANKOVIŠTI PODLE DENÍKU SPORT?

Že má Třinec na extraligové poměry dream team a výsledky zkresluje nabušený kádr? První část věty sedí, druhá už ne. Oceláři rozhodně nenechají brankáře celý zápas spát. Na Šimona Hrubce šlo celkem 556 střel, to je třetí největší číslo v soutěži.

„Kdybych měl mluvit o nejlepším brankáři extraligy, on mě asi napadne jako první. Má fazónu jako hrom, skvěle chytal v nároďáku, ukázal, že zvládne těžké zápasy,“ chválí ho Salfický.

Na klidu Hrubcovi přidává i souhra s kolegou Peterem Hamerlíkem. „Nemá v sobě ani špetku zášti, když jsem v bráně já a ne on. Naopak, máme výborný vztah. Bydlíme spolu na patře a občas se sejdeme na večeři u nás v bytě, jindy u něj. Moc dobře si uvědomuju, že někdo na takového parťáka nenarazí za celou kariéru. Jsem šťastný, že ho mám vedle sebe,“ řekl nedávno Sportu třinecký brankář číslo jedna.

Třinec - Kometa Brno: Hamerlík parádním skokem zabránil Kováčikovi ve skórování
Video se připravuje ...

V Liberci vládne tandem Lašák, Will

V Liberci je to podobné. Sedmatřicetiletý Ján Lašák je táta, Roman Will, který loňskou sezonu strávil v zámoří, žák. Pilný, snaživý a zatraceně dobrý. „Roman je pokorný a slušně vychovaný mladý kluk. Budu se snažit, abych mu do dvou let pomohl do nároďáku. Talent má ohromný,“ upřímně hlásil na začátku sezony Lašák.

Jeho plán vyjde možná dřív, než si dal limit, v hledáčku reprezentačních trenérů Will je už nyní. Aby ne, v posledních šesti zápasech dostal maximálně jeden gól, třikrát vychytal nulu.

„Mají tam role jasně dané, Laši ví, co tým potřebuje. Pomáhá Liberci vychovávat svého nástupce, to je jasně vidět. Vím, jak Roman pracuje, je to gólman, který je díky pokoře a velké píli schopen se dostat hodně daleko. Posunou ho těžké zápasy, třeba play off,“ těší se na jeho další progres Salfický.

Liberec - Hradec Králové: Will vytáhl parádní zákrok proti Dragounovi
Video se připravuje ...

Podobnost na téhle spolupráci v Třinci i Liberci? Jedna tam je. Mladší Čech je trochu vepředu, starší Slovák za ním nachystaný ho postrkovat. „No, já bych to tak nebral. Jánko už po těch letech snad ani Slovák není,“ usmál se Salfický.

Cizinců mezi tyčemi působí v Česku celkem devět a existují na ně dva pohledy. První: kradou práci a kvůli nim se mladí brankáři nedostanou tolik do akce. Druhý: přinášejí kvalitu tam, kde není, a zvyšují konkurenci.

„Když máte talentovaného kluka, často zmizí ven, chce zkusit bojovat o angažmá za mořem. Pak vám nezbude nic jiného než doplňovat stav z ciziny. Ale jasně, záleží taky na odvaze hodit všechno na vašeho mladého kluka beze jména,“ říká Salfický.

Šanci dostal Kašík i Machovský

Tohle kdysi udělali ve Zlíně s Liborem Kašíkem, v Plzni s Matějem Machovským nebo v Hradci s Ondřejem Kacetlem. Tam odvaha nechyběla. Přesto tihle tři jsou momentálně těžce za očekáváním. První dva své týmy nedrží, jak bývalo zvykem, třetí o pozici jedničky přišel.

Plzeň - Třinec: Machovský vytáhl parádní zákrok proti Polanskému
Video se připravuje ...

„Najednou tady byla euforie, že mladí kluci dostávali šanci. Bylo to super. Na druhou stranu oni pak strašně těžko potvrzují získané pozice, což je vlastně to nejdůležitější. Kluci si musí uvědomit, že kariéra není dlouhá a jestli si neudržíte výkonnost, tak vás to převálcuje. Spousta mladých bere automaticky, že chytá, tak se trochu ve vývoji zastaví,“ rozebral situaci Salfický.

Proto jsou Zlín nebo Plzeň v našem žebříčku až v dolní půlce. Hvězdičky začaly tápat. „Naše generace to měla trochu jiné. Když nám to nešlo, o to víc jsme trénovali. Ale když to řeknu obecně, dnes se častěji hledají problémy někde okolo. Nakonec vám nezůstane nic jiného než sklopit uši a makat,“ dodal Salfický.

Třinec - Karlovy Vary: Výborný Hrubec! Blýskl se parádním zákrokem
Video se připravuje ...

% ÚSPĚŠNOST ZÁKROKŮ
POŘADÍ JMÉNO ÚSPĚŠNOST
1. Roman Will (Liberec) 95,83
2. Šimon Hrubec (Třinec) 94,78
3. Jaroslav Janus (Litvínov) 93,87
4. Patrik Bartošák (Vítkovice) 92,60
5. Ján Lašák (Liberec) 92,27
PRŮMĚR GÓLŮ NA ZÁPAS
POŘADÍ JMÉNO PRŮMĚR
1. Roman Will (Liberec) 1,10
2. Šimon Hrubec (Třinec) 1,50
3. Jaroslav Janus (Litvínov) 1,63
4. Jan Lašák (Liberec) 1,73
5. Patrik Rybár (Hradec Králové) 1,98



Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud