Pavel Ryšavý
20. ledna 2017 • 13:00

Pět otázek pro finiš základní části: Od koho čekat zázraky?

Vstoupit do diskuse
0
  • Martin Ševc brání Bedřicha KöhleraMartin Ševc brání Bedřicha KöhleraFOTO: ČTK

    Už jen třináct zápasů a play off. Nebo dřina, abyste utekli baráži, záleží, jaký dres na sobě nosíte. Deník Sport vybral pět zásadních příběhů, o které půjde do konce základní části. Tématem je aktuální krize obrů. Třinec a Brno dlouho soutěži vládly, jenže poslední dobou zapadly do výsledkového marasmu. Vítězná kola se zadrhla. Zvednou se? A jestli ano, kdy?

  • Zůstane Liberec v čele?

    Liberečtí hokejisté vedou průběžně extraligovou tabulku o pět bodůFoto ČTK

    Na začátku sezony to bylo velké téma. Úřadující šampion Liberec? Už není, co býval. Řepík, Vampola, Bakoš, Birner, Výtisk pryč. Neodešli jen hráči, ale i osa a tváře mistrovského týmu. Borci, co dávali Bílým Tygrům jejich identitu. Nebyl to silný obr z minulé sezony, kdo mu nepřál, potutelně se chechtal, že na něj taky došlo. Před startem poslední čtvrtiny je Liberec první. Nemá útočné hvězdy jako vloni, hraje jinak a zase to funguje.

    Názor Sportu: ANO

    Filip Pešán je nejlepší trenér ligy. Tým věří jeho systému, nepochybuje o jeho tezích, v tom je základ. Navíc i s marody, které nahrazují hráči z prvoligových Benátek, je Liberec pořád nahoře. Není nejmenší důvod, proč by měl spadnout. Do play off půjde první. Zase po roce.

  • Zvednou se obři?

    Hokejisty Komety nedohnaly k bodům ani vyprodané tribunyFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Svět najednou není, co býval. Kometa prohrává se stejnou samozřejmostí, jako pekař sází housky, Třinec spláchla Mladá Boleslav a pak si na něm smlsly Vítkovice. Na začátku sezony z nich šla hrůza, budily velký respekt. Leden? Titánům došla pára. Kometě se může elán vrátit s Martinem Havlátem i zdravým Martinem Eratem. Třinec si potřebuje dát studenou sprchu a začít zase hrabat. Oba však už nevypadají tak mocně jak dřív. Spíš nemocně.

    Názor Sportu: NE

    Aby se Brno s Třincem dostaly do stejné formy, jakou měly na začátku sezony, to se nestane. Extraliga z nich ztratila respekt. Už se nebojí Erata, ví, že na Brno je potřeba přitlačit. Třinec má obrovskou sílu na papíře, ale tím to hasne. Liberec, Sparta a Hradec jsou výjimečnější svým vnitřním duchem.

  • Vydrží Hradci forma?

    Zleva Martin Štajnoch, Bedřich Köhler, Rudolf Červený a Jake Newton (všichni z Hradce Králové) oslavují gólFoto ČTK

    Jako kdyby Hradec chytil nějaký švýcarský virus. Co se vrátil z Davosu, nepoznáváte ho. Pryč je zbabělý zanďour, couvání a hra dozadu... Ano, i tohle nadupaný tým uměl, nedalo se na něj dívat při prvním setkání s Chomutovem, na Spartě, a takových akcí bylo víc. Po Spengler Cupu vyhrál čtyři zápasy z 5. A jak! O třídu, někdy o dvě. Ohromně mu pomohl příchod energického raracha Picarda. Najednou se o něm mluví jako o černém koni extraligy.

    Názor Sportu: ANO

    Zkuste najít výraznější slabinu. Hradec má dobrého trenéra Václava Sýkoru, zkušenost, šikovné hráče, rychlé, mladé i ty, kteří vás vynesou v zubech, když si zamanou. Navíc na jeho zimáku hrajete opravdu neradi, tam je atmosféra jak v pekle. Hradec skončí nejhůř třetí.

  • Změní se poslední čtyřka?

    Zlín má před poslední čtvrtinou základní části stále šanci na play off. Od Pardubic už se to nepředpokládáFoto ČTK

    Čistě matematicky, ve hře je 39 bodů, pro Olomouc kvůli dohrávkám ještě o šest víc. Takže se stačí jen kousnout a můžou přijít zázraky. Ale od Pardubic je nečekejte. Od nadšených, ovšem stále zbytečně prohrávajících karlovarských mladíků taky ne. Olomouc dokázala vyhrát maximálně dvakrát za sebou, víc ne. A to je na vystřelení nahoru málo. Hraje se o jedno místo. Situace se jeví tak, že si play off nezahraje jeden z tria Zlín, Mladá Boleslav, Plzeň.

    Názor Sportu: ANO

    Pardubice, Karlovy Vary a Olomouc už nahoru nevyplují. Manko mají moc velké, nejsou to týmy, které dovedou vyhrát pět zápasů v řadě. Jedna změna ale nastane, Zlín se ještě vyšponuje a namáčkne pod sebe Mladou Boleslav.

    2. polovina tabulky
    8. Vítkovice 58
    9. Plzeň 53
    10. Ml. Boleslav 50
    11. Zlín 50
    12. Olomouc 45
    13. K. Vary 36
    14. Pardubice 35

  • Vyhraje Kubalík střelce?

    Dominik Kubalík se stal minulou sezonu králem střelců. Povede se mu to i letos?Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Je mladý, maká na sobě a klidně to pro něj může být poslední ročník v extralize. Dominik Kubalík roste, může myslet na další posun a velký přestup ven. V minulé sezoně nastřílel 25 gólů, stal se králem střelců, teď jich má na kontě už 23 a před sebou 13 zápasů. Na jedenadvacetiletém útočníkovi vidíte obrovský hlad po gólech, v extralize dominuje hlavně díky raketové rychlosti. Svými výkony si říká i o pozvánky do reprezentace. Mistrovství světa? Proč ne?

    Názor Sportu: ANO

    Výhodu má v tom, že za ním nečíhají vyložení zabijáci. Vondrka, Vrána ani Poletín nejsou top střelci. Kubalík má pro tuhle úlohu mnohem lepší dispozice a kvůli tomu na hřiště chodí. Jeho primární úloha je, aby trhal sítě. To u jeho konkurentů vyloženě neplatí. Zlomí hranici 30 gólů.

    Nejlepší střelci extraligy

    1. Dominik Kubalík (Plzeň) 23
    2. Michal Vondrka (Chomutov) 19
    3. Petr Vrána (Sparta) 17
    4. Michal Poletín (Chomutov) 16
    5. Lukáš Pech (Sparta) 15

     

     

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud