20. ledna 2017 • 20:26

Radegast předal cenu nejobětavějšímu fanouškovi Pardubic

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři generace fanoušků Dynama Pardubice v jednom rodu. Každá generační větev čelila hořkým volbám. Od krutých mrazů při venkovních zápasech přes nekonečné fronty v předprodeji až po útěk z domácího vězení. Představujeme vám čtvrtý příběh hokejového projektu Hořká volba. Nejobětavějším fanouškem Pardubic byla zvolena jedna rodina: Šatarovi.



Z pokolení na pokolení

Rodinné pokolení Šatarových fandí Pardubicím už 66 let. Tradici započal Bohuslav Raimund. K oddanosti pardubickému hokeji postupně přivedl svoji dceru Šárku a následně i jejího syna. V současnosti tak podporuje hokej už třetí generace rodinného klanu. „Dědeček začal fandit Pardubicím v roce 1951. Často mi vyprávěl o počátcích místního hokeje, o hvězdách, které se proháněly po ledě. A taky o tom, jak v padesátých letech sledovali hokej na otevřeném stadionu bez střechy a v tuhých mrazech,“ vypráví nejmladší z rodinného klanu fanoušků Michal Šatara, vnuk zakladatele tradice. „Moji maminku přivedl děda na hokej v roce 1978, chodili spolu do kotle, kam ostatně mamka chodí dodnes. A před šestnácti lety tam přivedli i mě,“ dodává Michal a záhy tlumočí slova maminka, která si počátky svého fandovství spojuje s přeplněným kotlem, ve kterém se tísnily davy lidí. Takový byl zájem o hokej v Pardubicích!

Ještě alespoň jednou..

Samotný Michal začal s dědečkem a maminkou na hokej chodit v roce 2001. Svou první hořkou volbu si prožil o dva roky později. „Pardubice tehdy hrály finále a každý u toho chtěl být. Stál jsem ve frontě na lístky celou noc, abych se na zápas vůbec dostal,“ vzpomíná Michal, který vydržel a do hlediště se nakonec dostal. Stejně tak překonal tresty, které mu udělovali rodiče během studia, kdy mu za špatné známky i chování sem tam zakázali návštěvu hokeje. Také tehdy Michal volil hořkou cestu a utekl rodičům na zápas, čímž si vysloužil další tresty. V posledních letech pak prožívá trochu jinou hořkost společně s tím, kdo jej k hokejové lásce přivedl – dědečkem. „Děda už vzhledem k vysokému věku a svému zdraví na hokej nechodí. Snažil jsem se vymyslet možnosti, jak jej dostat alespoň na utkání s odvěkým rivalem ze Sparty, ale jeho zdraví a rozpoložení nám sen překazily. Věřím, že to ještě zvládneme a na jeden zápas spolu vyrazíme,“ uzavírá své povídání Michal.

Jeden za všechny

Pardubický příběh Hořké volby výjimečně neodměňuje jednoho fanouška, ale rovnou celou rodinu. Šatařovi žijí hokejem již více jak šest desítek let. Během této doby se pro Dynamo obětovali mnohokrát. Nejmladší z klanu fanoušků tento pátek před utkáním Pardubic s Třincem převzal ocenění pro nejobětavějšího fanouška z rukou kapitána Tomáše Rolinka. Kamenný puk patří nejen jemu, ale také dědečkovi a mamince.

Projekt Hořká volba představí v průběhu extraligového ročníku 2016/2017 celkem 14 bojovníků z řad fanoušků. Každý z nich bude mít příslušnost jednoho z účastníků nejvyšší hokejové soutěže. Více informací o projektu a možnost nominovat fanouška, naleznete na www.horkavolba.cz.

 

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Čtvrtfinále
Články odjinud


Články odjinud