Jiří Punčochář
2. dubna 2017 • 04:40

Talent Nečas na rozcestí: Boj s Kometou o titul, nebo MS osmnáctek?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři měsíce před tím, než svoje jméno ponese na draft NHL, stojí hokejový útočník Martin Nečas (18) na důležité křižovatce. Aktuálně se hraje o to, jestli (případně jak dlouho) ještě bude hrát extraligové play off za Kometu, nebo se připojí k reprezentační osmnáctce před MS. Co je jisté právě teď? Třetí a čtvrtý zápas za Brno proti Mountfieldu v neděli a v pondělí odehraje. Dál se bude jednat. Jde o citlivé řešení situace kolem jednoho z nejlepších hráčů svého ročníku.



V jednom dresu si má šanci sáhnout na extraligový titul, v druhém si říct o zářnou budoucnost ve své kariéře. Rád by stihnul oboje, ale to nepůjde. O Masarykův pohár pro českého mistra se začne bojovat za dva týdny, přesně v den, kdy na Slovensku začíná mistrovství světa osmnáctek.

A tak čeká Martina Nečase volba. Pravděpodobně ji ani neučiní sám.

„Počítáme s tím, že v neděli a v pondělí hraje Nečas za nás. O tom, jak to bude dál, s vedením osmnáctky jednáme,“ říká Libor Zábranský, šéf Komety.

Mountfield HK - Kometa Brno: Nečas po bleskové akci otevírá skóre, 0:1. Gól bruslí prošel
Video se připravuje ...

Už teď je Nečas posledním hokejistou, hrajícím v českých soutěžích, který patří do nominace pro šampionát, ale smí zůstat ve svém klubu i přes pondělní sraz osmnáctky k finální přípravě na turnaj.

Zároveň je to napnutý a velmi citlivý stav.

„Mě těší, že Martin má velkou příležitost, dobrý čas na ledě, hraje semifinále extraligy chlapů, to je skvělá věc. Je i jedním z nejdůležitějších hráčů pro nás. Je v našem zájmu, aby dorazil co nejdřív. Pokud bude uvolněn z klubu pro potřeby reprezentace, budeme rádi,“ přiznává Václav Varaďa, trenér osmnáctky.

Svaz už nechce opakování kauzy Škarek

S dalšími třemi Nečasovými vrstevníky z českých týmů počítá v pondělí na srazu v Třinci. Dorazí tam útočné duo Filip Zadina, Martin Kaut z Pardubic i brankář Jakub Škarek z Jihlavy. Všichni tři hráli včera baráž, to si mohou zopakovat ještě v neděli. Pak je kluby pustí.

Nejspíš musí. Svaz si pohlídal, aby se neopakovala loňská situace, kdy Škarek na šampionát nemohl, protože chytal v baráži za Jihlavu. „Na svazu udělali pravidlo, že kluky, kteří jsou nominovaní, kluby musí pustit. Pokud se jedná o mistrovství světa,“ citoval server iDNES.cz trenéra jihlavských brankářů Petra Jaroše.

Varaďa pak dohodu ještě osobními jednáními stvrdil. Podal si ruku jak v Pardubicích, tak v Jihlavě. „Chci ten nejlepší možný kádr,“ říká jasně.

Sparta - Kometa Brno: Hrubá chyba v rozehrávce! Martin Nečas vyrovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Nezavírat si dveře

Jedině u Nečase se hráčův nástup k reprezentaci oddaluje. Z jasných důvodů: s Kometou má šanci bojovat o titul. A Kometa má větší šanci s ním. Nečas hraje v semifinále výborně. „Zatím je to výborná sezona, jsme v semifinále. Teď se soustředím na play off ,“ připouští výjimečný 18letý talent, jehož budoucnost mnozí spatřují v NHL.

Dokdy bude tento stav platit? To nikdo neví. „Nejraději bych měl tým pohromadě, abychom mohli trénovat a připravovat se, ale situace je taková, jaká je, a já to respektuji,“ zvažuje slova Varaďa. Může být vodítkem pro nejpozdější nástup hráče do kempu datum generálky na Slovensku s domácím výběrem 8. dubna?

Varaďa krčí rameny. Jasně potvrdit se zdráhá i to, že Nečas bude na MS určitě hrát, i kdyby Kometa postoupila do extraligového finále.

„Nevím. Nemám k tomu co říct,“ váhá.

A Kometa? „Jednáme, jsme v kontaktu.“

Zavřít jakékoliv dveře si nechce ani jedna ze stran.

Sparta - Kometa Brno: Je vyrovnáno! Martin Nečas poslal puk za Pöpperleho, 2:2
Video se připravuje ...

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud