Květoslav Šimek
9. září 2017 • 05:00

Parádní gesto fair play. Dej opravil sudího, pak musel kousat prohru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítkovický útočník Rastislav Dej se zařadil mezi extraligové borce, kteří se ani ve vypjatých bojích nevzdávají duchu fair play. Hned v duelu prvního kola se Zlínem (1:2 v prodloužení) opravil rozhodčího, odvolal soupeřovo vyloučení. Že za to nakonec nebyl „odměněn“ větší porcí bodů, bral realisticky. „Co už, tak se to stává, nezvládli jsme závěr zápasu,“ pokrčil rameny.



Rastislav Dej, který měl ve vítkovickém dresu po přestupu z hradeckého Mountfieldu premiéru, se rytířským gestem blýsknul na konci druhé třetiny. Za stavu 1:0 pro Vítkovice opravil rozhodčího Hodka, který už měl zdviženou ruku a avizoval zlínské podražení. Místo vítkovické přesilovky tak zůstali Berani ve hře.

„Stalo se to u mantinelu, v zápalu boje jsem si nevšiml, že tam je Koloušek (spoluhráč Petr Kolouch) a šprajcla se mi tam jeho hokejka,“ líčí Dej. „Spadl jsem na led. Možná tam někde byla i zlínská hokejka, ale sudí se mě zeptal, tak jsem férově uznal, že hokejka byla naše. Hned jsem měl jasno, proč ne?“

Zlínští se v tu chvíli dostávali do tlaku, měli šance. Po „zrušeném“ oslabení pak znovu soupeře výrazně přitlačili. Dejova formace zůstala na ledě a hned byla jako na kolotoči. „Ano, byli jsme pak pod tlakem, protože jsme tam zůstali déle na ledě, ale proč to nepřiznat, když to tak opravdu bylo.“

Vítkovice - Zlín: Parádní gesto fair play! Rastislav Dej odvolal faul
Video se připravuje ...

Zápas Ostravané nakonec ztratili. V 59. minutě vyrovnal při power play obránce Ralfs Freibergs a prodloužení rozhodl vítěznou tečí David Šťastný. V přesilovce, když sudí poměrně přísně vyloučili vítkovického Jakuba Lva za držení. „Byl jsem vedle hráče a rozhodčí řekl držení. Tak to bylo držení, víc se k tomu nemůžu vyjadřovat,“ komentoval stručně Lev.

Pro Vítkovice to vůbec byla poměrně smolný rozjezd. Nejen kvůli ztraceným bodům v posledních vteřinách. Ve 42. minutě za stavu 1:0 sice Petr Kolouch dotlačil puk za čáru i s gólmanem, ale sudí Hodek hned avizoval, že branka neplatí. Nebral si pak ani video. „Jen jsme pak slyšeli vysvětlení, že zapískal a že nemůže jít na video v této situaci, že to nemůže přezkoumat,“ pokrčil rameny Lev.

Pořádnou smůlu měl i vítkovický útočník Patrik Zdráhal, přestože si připsal první gól. Už při dopoledním rozbruslení musel jít zašít tržnou ránu v obličeji a v zápase se mu pak stalo to samé. Zakrvácený dres si musel po ráně do obličeje vyměnit, na přilbu narychlo nasazovat košík. Třetí třetinu pak sice dohrál, ale po zápase nebyl schopen ani mluvit. Dostával injekce tišící bolest a znovu byl v péči doktorů. „Patrik byl šitý už ráno při tréninku, doufejme, že si to vybral do zbytku sezóny a takovou smůlu už mít nebude,“ dodal zklamaný brankář Patrik Bartošák.

Vítkovice - Zlín: Výtisk opět ukázal, že zelenou helmu Radegast nosí právem
Video se připravuje ...

Vítkovice - Zlín: Freibergs vykřesal naději a poslal zápas do prodloužení, 1:1
Video se připravuje ...

Vítkovický gólman Patrik Bartošák inkasuje branku v prodloužení
Vítkovický gólman Patrik Bartošák inkasuje branku v prodloužení

Góly

Domácí: 16:08. P. Zdráhal

Hosté: 58:48. Freibergs, 61:51. Šťastný

Sestavy

Domácí: Bartošák (Dolejš) – Hrbas, Urbanec, Sloboda (A), Klok, Trška, Výtisk (A), Puzič – Tybor, O. Roman, D. Květoň – P. Zdráhal, Lev, Olesz (C) – Dej, Kolouch, Kucsera – Szturc, Š. Stránský, Kurovský.

Hosté: Kašík (Štůrala) – Řezníček, Nosek, Freibergs, Matějíček, Žižka (A), Ferenc, O. Horák – J. Ondráček, P. Sedláček, O. Veselý (C) – Okál, Popelka, Kubiš (A) – Roberts Bukarts, Šťastný, Rihards Bukarts – Fryšara, M. Kratochvíl, Illo.

Rozhodčí

Hodek, Kika – Lhotský, Svoboda

Stadion

Ostravar aréna

Návštěva

6 371 diváků

Nejlepší data z Tipsport extraligy přináší  

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud