30. září 2017 • 04:57

Bílí Tygři nekoušou, trápí je koncovka i zranění. Máme problémy, přiznávají

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Liberec je v problémech. V úvodu sezony ho trápí koncovka, zranění i těžcí soupeřiLiberec je v problémech. V úvodu sezony ho trápí koncovka, zranění i těžcí soupeřiFOTO: ČTK

    Od omlazeného kádru se nečekaly zázraky, přesto je počinání Bílých Tygrů z Liberce největším zklamáním úvodu nové sezony hokejové Tipsport extraligy. Vicemistr uplynulého ročníku je po osmi kolech dvanáctý a naposledy schytal debakl 1:7 na ledě pražské Sparty. „Máme problémy, nebudeme si říkat, že ne. Prohráli jsme třikrát v řadě a nedáváme moc gólů. Já ale týmu věřím,“ řekl kapitán Martin Ševc. Co stojí za špatným začátkem v podání svěřenců Filipa Pešána?

  • Ach, ten první gól

    Liberecký kouč Filip PešánFoto ČTK

    Vstřelení prvního gólu může týmu dodat klid a určit směr zápasu. Liberec nevstupuje do zápasů špatně, jinak tomu nebylo ani při poslední porážce na Spartě (1:7), jenže většinou inkasuje jako první. Z osmi zápasů se mu to stalo celkem pětkrát a pouze jednou dokázal utkání vyhrát. „Ze stavu 0:1 se nám od začátku sezony nedaří zvednout,“ přiznává trenér Filip Pešán.

  • Venkovní trápení

    SESTŘIH: HC Sparta Praha - HC Bílí Tygři Liberec 7:1
    Video se připravuje ...

    Bodovat na ledě Liberce? Těžký úkol. Na hřištích soupeřů ovšem působí Bílí Tygři jako neškodná koťata. Jejich venkovní bilance v nové sezoně Tipsport extraligy činí čtyři zápasy a nula bodů. „Kdybychom věděli, čím to je, řeknu vám to. Táhneme za jeden provaz, ale nejde to. Prostě to je nějaké špatné období, ale celý tým věří tomu, že to zlomíme,“ řekl po debaklu na ledě Sparty střelec jediného libereckého gólu Jan Ordoš.

  • Bídná koncovka

    Obránce Filip Pyrochta je nejproduktivnějším hráčem LiberceFoto ČTK

    Možná nejdůležitější důvod trápení – střílení gólů. Celkem třináct branek v osmi zápasech je od týmu, který v předešlých sezonách patřil k nejlépe střílejícím celkům soutěže, velkým zklamáním. Hůř je na tom už pouze Litvínov. Vyšší bodový příděl se čeká od nejproduktivnějšího hráče předchozí sezony Petra Jelínka, který má v osmi zápasech jediný gól a dvě asistence.

    Stejně je na tom také Martin Bakoš, dva góly a dvě asistence přidal Michal Bulíř a pouze gól a asistenci má mladý Dominik Lakatoš. „Možná se nám to vkrádá do hlavy, ale je to týmový sport a musí hrát všichni. Bez toho to nejde, to není tenis, že to urve jeden hráč,“ uvědomuje si kapitán Martin Ševc.

    Minimálně v úvodu sezony se však podařilo nahradit odchozí obránce Radima Šimka a Ondřeje Vitáska . Zadák Filip Pyrochta (na snímku) je s pěti kanadskými body za gól a čyři přihrávky nejproduktivnějším mužem týmu a další obránce Adam Jánošík přidal dva góly a jednu asistenci.

  • Těžký los

    Zklamaný liberecký forvard Lukáš Vantuch po prohře s ChomutovemFoto ČTK

    Liberec by měl i přes omlazení kádru patřit do horní poloviny tabulky, přesto je po osmi kolech dvanáctý. Roli hraje také těžký los, který v posledních zápasech Severočechy zastihl. Po zápasech v Olomouci (0:3) a s Mladou Boleslaví (3:1) zamířili na led Třince (2:5), doma padli s tehdejším lídrem z Chomutova (1:4) a těžký trojzápas završili debaklem se Spartou (1:7).

    „Dostali jsme facku. Podíváme se na chyby a musíme tento zápas hodit za hlavu. Čekají nás Pardubice, což nebude lehký soupeř,“ nabádá před pátečním duelem zkušený obránce Martin Ševc.

  • Zkušení netáhnou mladé

    Andrej Kudrna si vychutnal náhradního gólmana Aleše StezkuFoto Michal Beránek (Sport)

    Po přídělu na ledě Sparty o tom trenér Filip Pešán mluvil jasně – mladému týmu chybí lídři. „Deset hráčů včetně mladého gólmana hrálo v historii extraligu minimálně, nebo vůbec. Bohužel se nám zatím nedaří klíčovými hráči podpořit tyto mladíky a nezkušené hráče. Vidím současný problém v tom, že nám lídři netáhnout ofenzivu tak, jak by měli.“

    Opory nekosí jen zranění a nízká produktivita, nepříjemnou komplikací byl i třízápasový trest pro kapitána Martina Ševce. Absence klíčového zadáka může pro Liberec v další fázi sezony velkým mínusem.

  • Častá oslabení

    Olomouc - Liberec: Ševc dohrál! Za tento zákrok na Holce ho rozhodčí poslal předčasně do sprchy
    Video se připravuje ...

    Právě obránce Martin Ševc je s 31 trestnými minutami největším hříšníkem Liberce (ve videu faul, po němž dostal trest na tři zápasy). Finalista předešlé sezony je navíc nejtrestanějším týmem celé soutěže (163 TM), a přestože jeho úspěšnost v oslabení 83,33 % je šestá nejvyšší v Tipsport extralize, hra v početní nevýhodě stojí Bílé Tygry spoustu sil, které jim poté chybí v klíčových momentech zápasu.

  • Zranění

    Obraně Liberce chybí i zraněný Ladislav ŠmídFoto Barbora Reichová / Sport

    Může to znít jako výmluva, ale v případě Bílých Tygrů se jedná o polehčující okolnost. Kádr Liberce totiž kosí zranění klíčových borců. Od začátku sezony laboruje se zraněním v horní části těla útočník Mário Bližňák, ze stejného důvodu chyběl v posledních šesti zápasech Jaroslav Vlach a nejsou jediní.

    Problémy se zády trápí Milana Bartoviče, v duelu s Třincem se pak zranil zkušený zadák Ladislav Šmíd  (na snímku). „Každý zkušenější hráč, který vypadne, je znát. Nemůžeme se na to vymlouvat a nahradit je,“ nevyhýbá se zodpovědnosti kapitán Martin Ševc. I on věří, že už v nejbližších zápasech s Pardubicemi a na ledě Komety Brno se některý z marodů představí.

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud