Zdeněk Janda
9. června 2011 • 17:20

Rusko? Ne. U Jaromíra Jágra asi vyhraje NHL

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těsně po světovém šampionátu se to zdálo být jisté: Jaromír Jágr posílí Petrohrad. Ovšem v současné době je podle informací Sportu reálnější varianta, že legenda se přeci jen ještě vrátí do NHL! Takže už se můžete těšit na to, jak se česká superstar prohání třeba v dresu Montrealu nebo Rangers..



Už jste si říkali, že NHL v posledních letech ztratila z českého pohledu šťávu? Už jste při přenosech neponocovali nebo každé ráno nehltali výsledky?
Tak od října se to zase může změnit.

Ten důvod má číslo 68 a jmenuje se Jaromír Jágr. Je mu devětatřicet, ale stále má na to, aby v zámoří válel. A podle zdrojů Sportu je aktuální stav Jágrovy mysli takový, že skutečně ze všech možných variant vyhrává ta zámořská.

„Nic nového není, zatím nevím, kde budu hrát. Teď mám největší starosti s Kladnem, sebe neřeším,“ opakuje sám útočník, který je v poslední době „zavařený“. Lítá z jednoho jednání na druhé, do toho absolvuje i řadu společenských akcí.

A proč zřejmě v bitvě o služby hokejového velikána vyhraje NHL? Proč Petrohrad i Omsk nejspíš ostrouhají?


Pro Jágra je zámořská liga pořád velké lákadlo. Tak nějak cítí, že v ní má ještě nedodělanou práci. Navíc ač je KHL kvalitní soutěží, NHL je prostě pořád nejlepší na světě.

Báječné výkony na šampionátu v Německu ho ještě více navnadily a začala v něm doutnat stále silnější touha ještě se alespoň na rok vrátit do vyprodaných zámořských arén.

Na světě je ovšem i pádnější argument. Ten je navíc čistě praktický: v případě angažmá v NHL by se Jágr musel v klubu hlásit až v polovině září, kdy startují kempy. Měl by tedy celé léto na to, aby se kromě trénování mohl naplno věnovat manažerské práci v Kladně, která mu zabírá nejvíce času.

Kdežto v případě podpisu kontraktu v KHL by musel na soustředění nastoupit už ke konci července. Navíc podle kuloárních informací by šéfové Petrohradu nemuseli libě nést, pokud by se útočník kromě hraní věnoval na dálku i práci prezidenta svého mateřského klubu.

Jaromír Jágr se raduje z bronzové medaile po zápase s Ruskem
Jaromír Jágr se raduje z bronzové medaile po zápase s Ruskem


Rovněž i aktuální otálení, kdy Jágr s podpisem nového kontraktu nespěchá a neustále ho oddaluje, nahrává tomu, že varianta „ruská budoucnost“ pomalu chladne...

„Ruské kluby na nás netlačí, jejich představitelé jsou trpěliví,“ říká však hráčův agent Jaroslav Zídek, který registruje zmíněný zájem Petrohradu a Omsku. Nabídky z NHL jdou mimo něj, on má na starost pouze Rusko. Ale pochopitelně je mu jasné, že i zámoří o jeho věhlasného klienta mimořádně stojí.

„Ano, to vím. Pochopitelně se může stát, že Jarda bude hrát v NHL, záleží to vyloženě jenom na něm,“ dodává Zídek.

Pokud by se nejproduktivnější Evropan v historii ligy měl ohlížet jenom na peníze, NHL by nejspíš nevyhrála. Podle hrubých odhadů Sportu mu případný zájemce nabídne okolo 2,5 milionu dolarů za sezonu (v přepočtu asi 42,5 milionu korun), navíc zhruba o polovinu přijde na daních.

Kdežto Petrohrad je mu údajně schopný dát okolo 3,5 milionu dolarů ročně (asi 60 milionů korun), a to čistého. Podobně by na tom byl Omsk.

„Když půjdu hrát do NHL, tak ani nebudu moc řešit, za kolik to bude,“ pověděl Jágr během nedávného mistrovství v rozhovoru pro Nedělní Sport. Nejvíce se mluví o zájmu Montrealu, v němž by se mohl potkat s Tomášem Plekancem, s nímž na šampionátu v Bratislavě zářil.

Podle informací Sportu jsou v současnosti nejvíce ve hře čtyři kluby. Vedle Canadiens jsou to prý i Detroit, New York Rangers nebo Pittsburgh. Ray Shero, generální manažer Penguins, sice nedávno oznámil, že Jágra angažovat nechce. Ale jedna věc jsou slova pro média, druhá skutečný záměr...

O tom, jestli by devětatřicetiletý útočník na NHL stále měl, není podle expertů třeba pochybovat. „Pro mě je to pořád světový hráč. Klidně by mohl stále bez problémů hrát v NHL, vždyť pořád dominuje,“ tvrdí za všechny Ken Hitchcock, dlouholetý zámořský kouč.

Teď už jde jen o to, v jakém to bude dresu. Kluby NHL mohou Jágra podepsat už teď. Nebo počkají, až prvního července vypukne lov na volné hráče a celý trh se rozproudí.

Vstoupit do diskuse
10


Články odjinud


Články odjinud