Pavel Bárta
28. července 2011 • 10:14

Obránce Platil chce po doktoru Váchalovi odškodné 10 milionů

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před třemi lety si poškodil rameno a nechal si ho operovat. Tím začal řetěz potíží, které mu zkazily kariéru, připravily ho o kus zdraví, a taky o hromadu peněz za další léčení i na ušlém výdělku. Teď obránce Jan Platil žaluje ortopeda Jiřího Váchala o deset milionů korun.



„Jinak to v Česku řešit asi nejde. Ani se neomluvil, tři roky mě odmítal a doufal, že to vyšumí,“ připomíná.

Všechno, na čem léta pracoval, se zhroutilo. Zmizel z reprezentace, nemohl trénovat, z nabídek bral najednou jen zbytky. Sám se musel starat, aby se dostal trochu do pořádku. Od těch, kteří při léčbě pochybili, neslyšel ani omluvu. „Chci hlavně upozornit na problém, který tu existuje,“ vysvětluje podání žaloby Jan Platil. Takový případ je mezi sportovci v Česku první.

Následky zpackaného zákroku pociťuje 28letý hokejista pořád. „Všichni si mě zaškatulkovali jako tlustého, pomalého beka, který netrénuje, dělá kdoví co a na všechno kašle. Co ale tuhle situaci způsobilo, už nikoho tolik nezajímá,“ pokračuje. Začalo to před třemi lety zraněním vazů v pravém rameni. Léčení podstoupil na pražské klinice u vyhlášeného ortopeda Jiřího Váchala, který je známý především z působení ve fotbalových klubech.

Po operativním zákroku z dubna roku 2008 se mu v kloubu objevila infekce. „Předepsali mi léky a nechali mě odletět do New Yorku. Skončil jsem tam na operačním sále. Řekli mi, jaké jsem měl štěstí, že jsem vůbec přežil. Dokonce to vypadlo, že mi ruku uříznou,“ líčí Platil.

Unikl nejhoršímu. Pravá ruka na nějakou dobu ochrnula, ale když přišla k sobě, neměl v ní už potřebnou hybnost. Řízný obránce svoje potíže tajil, také proto, aby sehnal angažmá.

„Šel jsem do rizika, že musím hrát. Všechny peníze jsem dal na léčení v Americe. Stálo mě čtyři miliony, do toho jsem si huntoval tělo léky proti bolesti a antibiotiky. Nikdo mě pak už nechtěl znovu operovat, doktoři se toho báli, infekce nadělala v rameni paseku. Až po dvou letech našel odvahu docent Podškubka a tím mi ulevil,“ vrací se.

„V tuto chvíli se nemohu k případu vyjádřit. To co on uvádí, tak všechno není asi úplně tak, jak je ve skutečnosti. Byl tam pokus o dohodu, ale nějak se nám nepodařilo se domluvit,“ řekl k tomu stroze sám Jiří Váchal, jenž po dotazu Sportu působil zaskočeně.

Kromě újmy na zdraví i psychice přišel urostlý zadák podle vlastních slov o spoustu peněz. Navíc nemohl naplno trénovat a jeho tělo chátralo. Před zraněním působil Platil v ruském Chabarovsku a bral v přepočtu jeden milion korun měsíčně. Jenže pak se musel výrazně uskromnit, jeho plat v dalším angažmá v Čeljabinsku byl o 75 procent nižší. Odmítl i dojednanou nabídku zámořské Philadelphie.

„Když člověku ochrne ruka, přijde do kempu NHL s nadváhou a padesáti procenty tuku v těle, tak ho vyrazí hned ve dveřích,“ vysvětluje.

Před rokem rameno znovu nevydrželo, po krátké štaci v Kladně končil sezonu v německém Norimberku. Teď se pokouší o další restart. Přes léto tvrdě dřel, zhubl o 15 kilogramů. A hlavně doufá, že mu vydrží zdraví a vrátí se všechno, co nedbalostí lékařů ztratil.

Zároveň touží po satisfakci. Na ortopedickou kliniku MUDr. Váchala podal žalobu za ublížení na zdraví. A žádá odškodné 10 milionů korun. „Když v Rusku prožijete dobrou sezonu, tak vás ocení. Dostal jsem nabídky na deset, patnáct milionů ročně v čistých penězích, mohl jsem jít do Ameriky. O tyhle peníze jsem přišel, poznamenalo to moje zdraví i psychiku. Deptalo mě, že nemůžu hrát, nebo že nemůžu hrát, jak chci. Když to porovnám s platy hokejistů, ta požadovaná suma mohla klidně být ještě vyšší než deset milionů,“ soudí český obránce.

Na podporu své žaloby si musel sehnat odborný lékařský posudek. Obstaral si k tomu i podrobné zprávy z kliniky v USA, kde se léčil, jenže pak narazil na problém. Oslovení lékaři souhlasili, že léčba nebyla v pořádku, dlouho však trvalo, než našel někoho, kdo by se pod posudek byl ochoten také podepsat. „Doktoři mi řekli, že proti sobě nepůjdou. Znají se ze školy, chodí spolu na pivo, na přednášky nebo na tenis,“ dodává hokejista.

Svým činem chce rovněž upozornit na problém, jemuž čelí spousta lidí, ale který se v Česku dosud moc neřešil. „Pacienti kolikrát nevědí, do čeho jdou, nejsou ničím krytí. Doktoři mají velkou zodpovědnost, proti podobným případům jsou přece pojištění, ale o odškodnění nechtějí slyšet,“ vysvětluje Platil.

Podání žaloby pro něj bylo až krajní možností poté, co vyčerpal jiné varianty. Zatím se však nedočkal ani omluvy. „Pan doktor (Váchal) mi sdělil, že případy jsou kus od kusu, a jako vyrovnání nabídl deset tisíc dolarů (v přepočtu asi 170 tisíc korun). To je prý dost peněz, abych se vzchopil a začal novou kariéru v jiném povolání. To mě strašně urazilo. Tři roky mě odmítal, ignoroval a doufal, že to vyšumí do ztracena. Ani se neomluvil, a proto to teď chci řešit soudní cestou. Jinak to v Česku asi nejde,“ uzavírá Platil.

Vstoupit do diskuse
3


Články odjinud


Články odjinud