Pavel Bárta
9. června 2014 • 10:29

Legendární Selänne to ještě nebalí. Láká ho domovský Jokerit

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finský ostrostřelec Teemu Selänne se možná vrátí domů. Před necelým měsícem se rozloučil s NHL a zdálo se, že nadobro ukončí kariéru. Ale už během odchodu z Anaheimu po vyřazení v semifinále Západní konference s Los Angeles Kings se však 43letý útočník nechal slyšet, že by rád svoji budoucnost spojil s KHL.



O finskou legendu má velký zájem nováček ruské soutěže Jokerit Helsinky. V tomto klubu Selänne vyrůstal, před odchodem do zámoří v roce 1992 se v útoku vedle Otakara Janeckého stal nejproduktivnějším hráčem mužstva a vybojoval s ním finský titul.

Dobře zná mnohé členy současného vedení, zejména pak generálního manažera a další finskou legendu Jariho Kurriho, s nímž se potkával v reprezentaci a se kterým hrál jednu sezonu také za Anaheim.

Podle různých zdrojů by se měl Selänne v nejbližších dnech s funkcionáři projednat otázky případného působení v týmu. „Byl by to skvělý scénář, kdybych si zahrál ještě jeden rok za svůj domovský tým,“ svěřil se ruskému listu Sport-Express.

Hráč přezdívaný Finský blesk strávil v NHL 21 sezon. Zámořskou kariéru odstartoval ve Winnipegu, působil ještě v San Jose, Coloradu a dohromady 15 let v Anaheimu, s nímž v roce 2007 získal Stanley Cup.

V základní části NHL sehrál celkem 1451 zápasů, nastřílel 684 gólů a připsal si 773 asistencí. V historické tabulce je se 1457 body druhým nejproduktivnějším Evropanem za Jaromírem Jágrem. V play off přidal ve 130 utkáních 44 branek a stejný počet přihrávek.

V letech 1998 a 1999 byl Selänne nejlepším střelcem základní části, už v ročníku 1992/93 získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka. Finsko reprezentoval na šesti olympiádách, pěti světových šampionátech a dvakrát ve Světovém poháru. Získal bronzové medaile na zimních hrách 1998, 2010 a 2014 a mistrovství světa 2008. V roce 1999 byl na šampionátu stříbrný.



Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud