Pavel Bárta
27. srpna 2014 • 05:00

Reichel o sázení na zápasy juniorů: Je to šílené, cítím bezmoc

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pusť zápas a vyděláme. Textovku s tímto vzkazem dostal na mobil mladý litvínovský gólman před pátečním zápasem juniorské extraligy s Českými Budějovicemi. „Když mi to řekl, byl jsem úplně vyřízený, že to je zlý sen,“ vybavuje si trenér Robert Reichel, jemuž dotyčný brankář celou věc nahlásil. Zápas byl odložen, případ šetří policie a svazová disciplinárka.



Autor zprávy je podezřelý z pokusu ovlivnit výsledek utkání. Podle prohlášení jihočeského klubu se hájí tím, že šlo o špičkování a nepochopený vtip. Ale šokující na tom všem je už to, že k něčemu takovému vůbec došlo.

„Nechci uvěřit, že se tohle může stát. A pokud někdo přijde s něčím takovým, tak si říkáte, jestli to máte zapotřebí. Zda má cenu trénovat a hráčům něco vykládat, když si třeba řeknou: ‚Stejně máme vsazeno‘. Řeším různé věci, chodí anonymy, ale tohle to ještě předčí, cítím se bezmocný. Snažím se dělat na sto procent, ale nemůžu vědět, jestli si to hráči nezařídí po svém. Je to šílené, je to dobou, ve které žijeme. Nechápu, že ti kluci o tom vůbec uvažují,“ míní Robert Reichel.

Brankáře, který mu zmíněnou textovku spěšně ukázal, nechtěl vzhledem k citlivosti případu jmenovat. Jeho činu si cení.

„Klobouk dolů, že to řekl a že jsme to mohli řešit. Věřím, že přijdou opatření, která s hráči trošku zacloumají a pro příště něčemu podobnému zabrání. I proto jsem to rozvířil, protože tohle do sportu nepatří,“ říká nekompromisně kouč litvínovské juniorky, který se následně spojil s prezidentem svazu Tomášem Králem a šéftrenérem svazu Slavomírem Lenerem.

Nepochopený vtip?


Ti chtěli, aby byla přivolána policie. Okamžitě jednal také jihočeský klub. Mimořádná schůze rady klubu o víkendu vyslechla vyjádření trenéra juniorského týmu, vedoucího sportovního centra mládeže a podezřelého hráče.

„Situaci vysvětloval jako špičkování a nepochopený vtip, který zašel dál, než si vůbec dokázal představit. Ubezpečoval, že v žádném případě nechtěl ovlivnit zápas,“ uvedly k případu oficiální stránky klubu. Hráč byl do rozhodnutí disciplinární komise a objasnění celé události vyřazen z týmu.

Jelikož mu ještě nebylo osmnáct let, nemůže být ani jeho jméno zveřejněno.
„Jestli to myslel v nadsázce nebo ne, na tom nesejde. Už jen způsobená škoda, pokud přesáhla pět tisíc korun, tak jde o trestný čin. Ten kluk by měl být sám za sebe zodpovědný. Tohle si vůbec nemůže dovolit. Jinak se můžeme na sport vyprdnout,“ pokračuje Reichel.

Litvínov podal trestní oznámení


Litvínovský klub podal trestní oznámení, řízení zahájila disciplinární komise ČSLH. Vedení svazu učinilo rovněž další kroky. Všichni účastníci extraligy juniorů mají hráče instruovat, jak v podobných případech postupovat a informovat je o případných sankcích. Stejné proškolení provedou na nejbližších reprezentačních srazech trenéři mládežnických výběrů.

Juniorský hokej si zaslouží pozornost a jednou z možností, jak pozvednout zájem, bylo i rozšíření nabídky sázkových kanceláří na zápasy nejvyšší soutěže. O publicitu, jakou rozvířil případ českobudějovického hráče, však nestála.

Šéf svazu Král má navrhnout Asociaci provozovatelů kurzového sázení, aby prodiskutovali vhodnost přijímání sázek na juniorské soutěže. „Je špatně, že se tohle může. Ve fotbale jsme mohli vidět, kam to spěje,“ míní Robert Reichel.

„Sázení jako takové se však uhlídat moc nedá. Nejvíc by se o to měli zasadit rodiče a tam je asi největší problém. Pokud netuší, co dělá jejich dítě, nebo to vědí a dokonce tolerují, tak to je problém a veškerá opatření jsou k ničemu. Ale ti kluci jsou plnoletí, musejí se umět k tomu postavit hlavně sami,“ uzavírá.

O co jde

Brankář litvínovské juniorky před pátečním utkáním extraligy obdržel sms od hráče Českých Budějovic, aby kvůli výhodnému kurzu 4,5 zápas pustil. Věc nahlásil trenérům.

Kouč Robert Reichel se spojil s vedením svazu, případ dostala policie. Hráč podezřelý z pokusu o ovlivnění výsledku byl vyřazen z kádru.

V neděli večer zasedala mimořádně valná hromada jihočeského klubu, vyslechla i podezřelého hráče. V pondělí zahájila šetření také disciplinární komise ČSLH.

Svaz vyzval týmy juniorské extraligy, aby instruovali hráče, jak v takových případech postupovat. Jeho šéf Tomáš Král svolal schůzku se zástupci sázkových kanceláří.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud