Pavel Bárta
29. ledna 2015 • 14:04

Útočník Galchenyuk se divil: Vyměnit Ameriku za Rusko? A proč?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve Světovém poháru 1996 nastoupil Petr Nedvěd za Česko, ačkoli měl kanadské občanství a na akcích podléhajících IIHF by na to v té době ještě neměl nárok. V historii znovuzrozeného turnaje, který pořádá NHL a její hráčská asociace, by se podobných případů našlo víc. A nejspíš ještě přibudou. Montrealský útočník Alex Galchenyuk by mohl vybírat hned ze tří možností: zda hrát za USA, výběr Severní Ameriky do 23 let, případně za Rusko.



„Bude to zajímavý turnaj. V první řadě bych se chtěl dostat do amerického týmu. A pokud by se to nepovedlo, tak nastoupit za výběr mládežníků. Ale upřímně řečeno, moc si nedovedu představit, že bych za něj hrál proti týmu svojí země,“ řekl 20letý Američan v rozhovoru pro ruský web sovsport.ru.

Jelikož World Cup nespadá pod IIHF a neřídí se jejími pravidly, která jsou při určování státní příslušnosti hráčů mnohem přísnější, teoreticky může kterýkoli hokejista nastoupit za libovolnou zemi. Už v roce 1981 takhle například přeběhl k Američanům kanadský gólman Tony Esposito, o tři roky později ho napodobili útočník Bryan Trottier a brankář Glenn Resch, který dokonce byl při premiérovém ročníku v roce 1976 kanadskou trojkou.

Ve stejném turnaji nastoupil za Československo útočník Peter Šťastný, který po emigraci hrál na Canada Cupu 1984 za domácí tým. Ve své bývalé zemi jako by přestal existovat, v zápase proti výběru své bývalé země však vstřelil gól. Tehdejším komunistickým poskokům připravil horké chvilky, protože nevěděli, jestli zápas vysílat dál, nebo signál vypnout a kamuflovat poruchu…

Galchenyuk je podobný případ jako Šťastného synové Paul a Yan. Narodili se v kanadském Quebecu, ale mají americké občanství a reprezentovali USA. Otec montrealského útočníka Alexander Galčeňuk pochází z běloruského Minsku a reprezentoval někdejší SSSR. Na i na Canada Cupu 1991. „Hrál taky na olympiádě, já tuhle zkušenost nemám. Snažím se ho dohonit, takže začnu Světovým pohárem,“ uvedl Galchenyuk.

Při World Cupu by mohl reprezentovat i Rusko. Tuhle otázku však velmi rázně zapudil. „A proč? Už jednou jsem si mohl vybrat a dal přednost Spojeným státům. Navíc moc rád vzpomínám na juniorské mistrovství světa 2013, kde jsme vybojovali zlato. Ve čtvrtfinále jsme vyřadili právě s Ruskem, které pak získalo bronz. Já hrál za Ameriku a mám tu nejcennější medaili. Proč bych měl něco měnit?“ řekl Alex Galchenyuk.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud