14. dubna 2015 • 10:52

Růžička čelí trestnímu oznámení. Hráči vyjádřili trenérovi podporu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem Vladimíra Růžičky stále přituhuje. Trenér hokejové reprezentace nejnověji čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce. Podle serveru tn.cz jej podal podnikatel Jiří Jehlička. Podle něj je možné, že Růžička spáchal trestné činy přijímání úplatku, podvod a poškozování cizích práv v kauze s částkou 500 000 korun, kterou trenérovi údajně dal Miroslav Palaščák za to, aby jeho syn mohl působit ve Slavii. Za reprezentačního trenéra se postavili všichni hráči, kteří se připravují na světový šampionát.



Případ rozpoutalo v minulých dnech video z Růžičkova jednání s otcem hráče. Současný reprezentační kouč v pondělí v prohlášení potvrdil, že od muže přijal prostřednictvím svého kamaráda Jiřího Moučka dvakrát 250 tisíc korun, nejednalo se však podle něj o úplatek, ale o sponzorský příspěvek.

Proč nyní do této záležitosti vstoupil Jehlička, který je známý jako zakladatel Centrálního registru dlužníků? „O celé věci s panem Palaščákem jsem věděl už asi rok. Řekl jsem mu ale, že když nemá důkaz, když nemá nahrávku, tak to nemá cenu podávat na policii,“ řekl serveru idnes.cz Jehlička.

"Čekáme, že se ozvou další lidé, kteří se pohybují kolem hokeje nebo ve sportu a mají podezření na něco podobného. Mělo by se jednou provždy vyjasnit, kde je hranice mezi sponzorským darem a korupcí ve sportu," prohlásil ještě.

Růžička však trvá na tom, že v tomto případě šlo pouze o půjčku, kterou vrátil zpátky. Bývalý dlouholetý trenér i generální manažer Slavie kategoricky odmítl, že by se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. "Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče," doplnil Růžička, který se rozhodl kauzu předat právnímu zástupci a řešit ji soudní cestou.

Kdo je Jiří Jehlička?
- podnikatel, který založil Centrální registr dlužníků a ovládá ho prostřednictvím společnosti z USA. Významnější finanční instutuce však certifikáty tohoto registru neuznávají
- pomáhal organizovat demonstrace proti bývalému premiéru Jiřímu Paroubkovi v roce 2006
- zvažoval také založení registru pedofilů, od toho však upustil

Vedení ČSLH mu v pondělí vyjádřilo plnou důvěru a Růžičkovou prioritou je nyní příprava na mistrovství světa v Praze a Ostravě. "ČSLH i celý realizační tým proto vyvinou maximální úsilí, aby spor, jehož podstata s reprezentací žádným způsobem nesouvisí, nijak neovlivnil přípravu národního mužstva," uvedl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund s konstatováním že Růžička ani svaz se nehodlají před MS ke kauze vyjadřovat.

Podporu Růžičkovi vyjádřili také všichni reprezentační hráči. "Přes negativní kampaň načasovanou na období před mistrovstvím světa se chceme stoprocentně věnovat přípravám na vrcholný turnaj sezóny probíhající v domácím prostředí. Všem hokejovým fanouškům vzkazujeme, že se jí nenecháme ovlivnit a pod vedením trenéra Vladimíra Růžičky jsme připraveni udělat maximum pro úspěch na světovém šampionátu."

Podle videa natočeného skrytou kamerou a zveřejněného na kanálu youtube rodič zaplatil Růžičkovi v průběhu dvou let dvakrát 250.000 korun a předpokládal, že díky tomu jeho syn bude v klubu působit. Třiadvacetiletý David Palaščák, který je odchovancem Slavie, působil v juniorce Slavie naposledy na začátku sezony 2011/12. V minulé sezoně hrál v prvoligovém Mostu a druholigové Bílině.

CELÉ VIDEO: Jak je to s Růžičkou a záhadným půl milionem?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud