15. dubna 2015 • 15:02

Ministr Chládek: Prověříme peníze pro hokej. Je to humorné, diví se Král

Autor: iSport.cz, ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatím nejostřejší vyjádření ke kauze Vladimíra Růžičky přišlo od jednoho z členů české vlády. Ministr školství Marcel Chládek nařidil prověrku financování hokeje za roky 2012 až 2014, Kontrola by podle něj mohla začít v řádu dní. Případ Růžičky, který čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce, podle ministra výrazně poškozuje český hokej i sport obecně. Předseda hokejového svazu Tomáš Král se proti jeho výrokům ohradil.



Kauzu rozpoutalo video z Růžičkova jednání s podnikatelem Miroslavem Palaščákem, který se snažil synu Davidovi zajistit místo v sestavě Slavie. Růžička potvrdil, že od muže přijal prostřednictvím svého kamaráda dvakrát 250 tisíc korun, nejednalo se však podle něj o úplatek, ale o sponzorský příspěvek, z kterého se pak kvůli chybějící dokumentaci stala půjčka. Na konci minulého roku na Palaščákovu výzvu peníze vrátil.

Ministerstvo v reakci na tyto události prověří financování hokeje za uplynulé tři roky. "Abychom si byli naprosto jistí, že ty prostředky, tak jak byly posílány, byly využity s tím účelem," uvedl Chládek . Příkaz k prověrce již vydal, ministerstvo nyní dává dohromady kontrolní tým.

Na to však ostře reagoval šéf svazu ledního hokeje Tomáš Král. "Po cestě sem jsem si četl velmi humorné prohlášení ministra školství Chládka k českému hokeji. Pan ministr zapomněl, že jsme tu měli tříletou kontrolu na hospodaření se státními penězi. A skončila bez jakékoliv připomínky. Ani ťuk. I já sám byl překvapený," reagoval Král na odpolední tiskové konferenci.

Král: Kdyby stát posílal stamiliony, hokej by nepotřeboval sponzory

Namítl také, že Chládkův výrok o tom, že stát dává do hokeje stovky milionů korun neodpovídá realitě. "Až bude stát posílat do hokeje stamiliony korun, žádný případ Růžička nevznikne. Kluby nebudou potřebovat sponzory a nebudou se muset s nimi bavit," řekl Král.

Chládek dnes řekl, že není schopen posoudit, jestli se aktéři kauzy dopustili trestního jednání. Věc podle něj musí prověřit policie. "Pevně doufám, že to není masivní záležitost v celém českém sportu, protože to by samozřejmě byl velký problém," uvedl.

K tomu, jak se má nyní Růžička zachovat, mu prý nepřísluší se vyjadřovat. Nemyslí si ale, že by se měly dělat unáhlené kroky. Podivil se nad načasováním kauzy, která se objevila v médiích zhruba tři týdny před mistrovstvím světa v Praze a Ostravě.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud