17. dubna 2015 • 07:52

Rána pro český hokej! Zemřel legendární Jaroslav Holík (†72)

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokej zasáhla smrt. Ve věku 72 let zemřel v noci na pátek legendární mistr světa z roku 1972 Jaroslav Holík. Později úspěšný trenér a známý kritik poměrů v českém hokeji v roce 2011 přišel kvůli vážné nemoci o část nohy, přesto se nevzdával. Nedávno ho deník Sport uvedl do své Síně slávy.



Podle České televize, která smutnou zprávu přinesla jako první, podlehl Jaroslav Holík těžké nemoci. Informaci pak potvrdil i jeho mladší bratr Jiří.

Jaroslav Holík klubovou kariéru spojil s armádní Duklou Jihlava, za kterou odehrál 602 zápasů, v nichž nasbíral 641 bodů (266 + 375). Celkem sedmkrát se pak radoval z titulu mistrů republiky.

Jaroslav Holík na mistroství světa v Praze, kde Češi získali zlaté medaile
Jaroslav Holík na mistroství světa v Praze, kde Češi získali zlaté medaile

Holík byl oporou i československé reprezentaci, se kterou získal na domácím světovém šampionátu v Praze v roce 1972 zlaté medaile. V témže roce pak slavil i bronzovou medaili z olympiády v Sapporu.

Jako trenér přivedl Holík čtyřikrát k titulu svoji milovanou Duklu, úspěšný byl i na lavičce reprezentace do dvaceti let, se kterou jako jediný získal zlato z mistrovství světa, a to dokonce dvakrát  v letech 2000 a 2001.

Rozhovor s Jaroslavem Holíkem o jeho nemoci a protéze
Video se připravuje ...

S hokejem začínal v rodném Havlíčkově Brodě, stejně jako jeho neméně slavný bratr Jiří, trojnásobný mistr světa.

V hokeji slavil úspěchy i syn Jaroslava Holíka Robert (Bobby), který vybojoval dvakrát Stanleyův pohár. Dcera Andrea se věnovala tenisu a stala se vítězkou wimbledonské juniorky.

V posledních letech Holíka trápily různé zdravotní problémy, v roce 2011 mu kvůli infekci musela být amputována část levé nohy. V roce 2012 obdržel nesmlouvavý útočník i trenér za svůj celoživotní postoj hlavní cenu Českého klubu fair play.

Jaroslav Holík a Robert Reichel v Síni slávy deníku Sport: Na jaké momenty z kariéry vzpomínají?
Video se připravuje ...

Jaroslav Holík: Pastrňák a Simon na šampionát ANO, legendy NE!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud