17. dubna 2015 • 09:45

Životní Holíkovy role: Legenda i kritik, co se nebál Rusů

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neúnavný bojovník a šéf kabiny, později tvrdý a neústupný trenér Jaroslav Holík patřil mezi velké postavy českého hokeje. Mistr světa z roku 1972 byl neodmyslitelně spjat s Duklou Jihlava, s níž získal sedm titulů jako hráč a další čtyři jako trenér. Na přelomu tisíciletí navíc dovedl reprezentační dvacítku ke dvěma světovým titulům. V posledních letech trápily Holíka zdravotní problémy, před čtyřmi lety dokonce přišel o část nohy. Dnes ve věku 72 let zemřel.



Kritik českého hokeje

Střední útočník s velkým akčním rádiem a nezdolnou fyzickou kondicí proslul nejen jako skvělý hráč, ale i jako rebel a bouřlivák. Servítky si nebral ani v posledních letech, kdy patřil k velkým kritikům stavu českého hokeje. "Řekl bych, že to odpovídá stavu našeho hokeje, to akorát novináři furt psali, že tam máme super hráče, legendy. Všichni pořád nadávají na (trenéra) Hadamczika , ale ten přece hraje s tím, co má, nezvýší kvalitu hráčů," řekl loni po nepovedené olympiádě v Soči.

Jaroslav Holík a Robert Reichel v Síni slávy deníku Sport: Na jaké momenty z kariéry vzpomínají?
Video se připravuje ...

Muž, který se nebál protestovat

Třeba svůj nesouhlas s komunistickým režimem dal opakovaně najevo, například na MS 1969 ve Stockholmu si před zápasem se Sovětským svazem s několika spoluhráči přelepil na dresu izolepou hvězdu na státním znaku. "On byl v tréninku vždy ve všem první a při zápase, když se nedařilo a mančaft už rezignoval, všechny seřval a probudil. Jako šéf se už narodil. V dětství jsem od něj dostával občas na budku," řekl o něm o necelé dva roky mladší bratr a neméně slavný hokejista Jiří.

Jihlavský patriot

Oba sourozenci začínali s hokejem na rybníce v rodném Havlíčkově Brodě, později hájili barvy tamní Jiskry. V roce 1961 odešel Jaroslav na vojnu do Dukly Jihlava, v níž nakonec zůstal až do konce kariéry. V proslulém armádním celku vytvořil s bratrem a Janem Klapáčem elitní útok, který Duklu dovedl k sedmi ligovým titulům. Jeho vůdce nastoupil během 18 sezon v dresu Jihlavy k 602 ligovým utkáním, v nichž vstřelil 267 branek.

Sběratel medailí z MS

Holíkova formace se prosadila i v reprezentaci, v níž Jaroslav vybojoval kromě slavného triumfu na pražském šampionátu v roce 1972 ještě dvě stříbrné a tři bronzové medaile z mistrovství světa i bronz z olympiády v Sapporu 1972. Za národní mužstvo odehrál v letech 1965 až 1973 celkem 142 zápasů a zaznamenal 57 gólů.

Úspěšný trenér

Úspěšnou kariéru ukončil hráč s přezdívkou Starej v roce 1979 a vzápětí se začal věnovat trénování, kde jinde než v Jihlavě. Jako asistent Stanislava Neveselého se v 80. letech podílel na třech domácích titulech, poslední vítězství Dukly v roce 1991 si už vychutnal jako první muž jihlavské střídačky. Mezitím byl ovšem kvůli emigraci dcery, někdejší šampionky wimbledonské juniorky, propuštěn z armády. Pozdější dlouholetý jihlavský zastupitel krátce působil i v Pardubicích či Havlíčkově Brodě. V letech 1999 až 2003 byl hlavním koučem reprezentační dvacítky, kterou jako dosud jediný trenér v historii dovedl až ke zlatu z mistrovství světa (2000 a 2001).

Jaroslav Holík jako trenér zlaté dvacítky na MS 2001. Vpravo Tomáš Plekanec.
Jaroslav Holík jako trenér zlaté dvacítky na MS 2001. Vpravo Tomáš Plekanec.

Zdravotní problémy

Již na sklonku trenérské kariéry začaly Holíka trápit různé zdravotní problémy, které vyvrcholily v roce 2011, kdy mu kvůli infekci musela být amputována část levé nohy. Složité období Holíkovi, jenž byl držitelem hlavní ceny Českého klubu fair play, pomáhala překonat rodina, kterou vždy stavěl na první místo. "Věřím rodině a sobě," svěřil se před časem otec dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru Roberta alias Bobbyho. Hokejové geny v sobě nese i Holíkův vnuk David Musil, syn Andrey (rozené Holíkové) a bývalého hráče a současného skauta Edmontonu Oilers Františka Musila. Ten před dvěma týdny poprvé nastoupil v NHL právě za Edmonton.

Rozhovor s Jaroslavem Holíkem o jeho nemoci a protéze
Video se připravuje ...

1843953:gallery:true:true

Jaroslav Holík: Pastrňák a Simon na šampionát ANO, legendy NE!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud