19. dubna 2015 • 16:00

Pocta legendám: 28. dubna se otevírá Síň slávy českého hokeje

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

V prvním patře pražské nákupní galerie Harfa, která se nachází v blízkosti O2 arény, bude 27. dubna slavnostně otevřeno a od 28. dubna 2015 pro širokou veřejnost přístupné unikátní muzeum Síň slávy českého hokeje.



Příznivci hokeje si přijdou na své. Součástí Síně slávy budou speciální světelné interaktivní instalace, hokejový trenažér a mnoho skvostů z české hokejové historie i současnosti.

Mezi nejatraktivnější části muzea bude patřit i virtuální kluziště z dílny umělecké skupiny 3dsense. Na něm bude člověk představovat hokejku a před ním ležící puk bude kopírovat jeho pohyby. Úkolem bude dostat puk do branky. Tento úkol ztíží virtuální protihráči, kteří se budou pokoušet hráči puk brát. Jak bude kluziště fungovat?

„Projektorem se na zemi vytvoří hokejové hřiště s pukem a brankou. Procházející lidé budou na kluzišti suplovat svým tělem hokejku a jejich úkolem bude, dostat puk do brány,” uvádějí k instalacím jejich autoři z umělecké skupiny 3dsense.

Šance pro hokejové fanoušky

Dalším interaktivním lákadlem v rámci těchto instalací bude velký displej propojený s herním senzorem Kinect, na němž si návštěvníci vyzkouší roli hokejového rozhodčího.

„Na obrazovce se postupně zobrazí ukázky zápasu, kde došlo k nějakému faulu, a úkolem fanoušků je rozpoznat, o jaký faul se jedná a udělat odpovídající gesto, které by udělal hokejový rozhodčí,” vysvětluje unikátní hru člen skupiny 3dsense Jiří Wild.

Hlavním bodem expozice se stanou pylony, na nichž budou uvedena jména 118 hokejistů uvedených do Síně slávy. Pomocí interaktivního displeje se zájemci dozví kompletní biografii hráčů a prohlédne si statistky zápasů nebo fotografie. V prostorách muzea se budou rovněž nacházet kiosky s dotykovými aplikacemi.

Ověřte si své znalosti

Návštěvníci tak dostanou šanci prověřit si své znalosti v hokejovém kvízu, seznámit se s naskenovanými knihami nebo zde naleznou zajímavé odkazy na hokejové weby.

„Na instalacích pracujeme od půlky února. Všechny video materiály nám připravuje režisér Filip Slezák z archivu České televize,” popisuje přípravy hlavní člen a spoluzakladatel skupiny 3dsense, Jan Hrdlička.

V roce 2008 byla založena Českým svazem ledního hokeje „virtuální“ Síň slávy českého hokeje, kam se postupně uvádějí členové – bývalí slavní hráči, trenéři, funkcionáři – lidé, kteří se významně zasloužili o vývoj hokeje u nás.

V plánu byla od samého začátku i „kamenná“ síň slávy, jejíž realizace přišla na řadu až nyní, při příležitosti domácího mistrovství světa v ledním hokeji. „Kromě interaktivních nstalací najdete ve vysočanské Síni i některé opravdu exkluzivní exponáty, jako například výzbroj Dominika Haška z Nagana, originální dresy z let 1947 nebo 1949, kompletní zlaté medaile, které Česká republika historicky vyhrála a mnoho dalšího,“ říká Otakar Černý ml., člen výkonného výboru ČSLH.

Kdo jsou 3dense

3dsense je skupina mladých umělců a programátorů, která využívá spojení nejmodernějších technologických postupů a uměleckých prvků za účelem dosažení jedinečných interaktivních performancí. Jejich tvorba zahrnuje světelné instalace, projekce, videomappingové show či jevištní scénografie. V minulosti se skupina představila několika zásadními projekty.

V roce 2014 uvedla tři dlouhodobé interaktivní instalace v IQlandia science center ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci. Ve stejném roce představila čtyři interaktivní exponáty v rámci expozice Svět civilizace ve Světě techniky v ostravských Vítkovicích a vytvořila videomappingovou show pro projekt La Manége Carré Sénart v Plzni.

3dsense také slavnostně nasvítili Martinský palác u příležitosti gala večeře pro Duke of Edinburgh foundation, na které byl přítomen také princ Edward, hrabě z Wessexu, nejmladší syn Jejího Veličenstva královny Alžběty II.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud