František Suchan
15. června 2015 • 11:23

Rozšíření i zamezení sestupu. Juniorka přinesla rozpor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ke korupční kauze Vladimíra Růžičky a pulzující debatě o výchovném čelí hokejový svaz nově i odporu řady klubů, které nemají své zástupce mezi juniorskou elitou. Od příští sezony totiž přijde rozšíření extraligy juniorů, čímž se zabránilo pádu jihlavské Akademie, a ještě je zrušen sestup. Prý zatím jen na rok.



Nelíbí se mu to. Slavomír Lener, z pozice šéftrenéra hybatel dění kolem tuzemské hokejové mládeže, není spokojený s tím, že mu juniorská extraliga po letech zužování najednou zase nabobtnala. „Pro mě to je kompromisní řešení, nikoliv dobré,“ neváhá říct.

Jako zaměstnanec svazu ovšem musí respektovat závěry z výkonného výboru. A ten z popudu profesionálních klubů provedl rozšíření na 18 týmů.
Cestu k opětovnému zvýšení počtu účastníků, který mezi lety 2009-14 spadl z nesmyslných 24 na dosavadních 16, zavdal návrat Karlových Varů z ruské MHL. Té se nakonec nebude účastnit ani Chomutov, kde tak zamýšleli.

Kluby juniorské extraligy:
Kometa Brno, Motor ČB, Mountfield HK, Chomutov, Jihlava, Karlovy Vary, Kladno, Liberec, Litvínov, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Plzeň, Slavia, Sparta, Třinec, Vítkovice, Zlín (Tučně vytištěné kluby mají statut Akademie ČSLH)

„Proto se řešilo, jestli hrát juniorskou extraligu v sedmnácti, nebo doplnit účastníky na sudý počet. Dospělo se k názoru, že lepší je sudý počet, pak se postupovalo podle soutěžního řádu,“ vysvětluje Bedřich Ščerban, člen výkonného výboru.

Prvním bodem, jak postupovat, je snížení počtu sestupujících. A jako na potvoru tím letošním byla zrovna Jihlava, klub se statutem Akademie ČSLH, který vede právě Ščerban, byť on sám s mládeží, oddělené od dospělého hokeje v Dukle, už v řídicí funkci nemá co dočinění.

Ruku v ruce v juniorské nejvyšší soutěži přišlo i uzavření soutěže shora, tedy zamezení sestupu. I za tím stojí jihlavský šéf, který už tuto variantu prosazoval poslední dva roky vzhledem k pravidlu o zapojení juniorů do extraligových a prvoligových A týmů.

„Je potřeba uzavřít extraligu juniorů, aby ta pozitivní diskriminace mladých mohla fungovat absolutně,“ zdůrazňuje Ščerban. Jeho myšlenka je taková, že klub ohrožený sestupem mezi juniory by zpátky stahoval mladíky ze seniorských mužstev, což spustí lavinu i okolo něj v tabulce. A mladí budou hrát zase jen mezi mladými.

Kdo může do extraligy juniorů?

- Klub, který zvítězí v lize juniorů

- Klub, který splňuje podmínky Akademie ČSLH

- Klub, který je nebo bude účastníkem seniorské extraligy, má místo zajištěno

„Když jsem tohle navrhoval poprvé, nebylo vyslyšeno, až teď po dvou letech se řeklo, že to má logiku,“ odhání bývalý reprezentační bek slova o účelovosti kroku ze strany jeho klubu. „Považuji za přínosnější pro český hokej, aby bylo mladým umožněno hrát mezi dospělými, než aby je klub poslal do juniorky jen proto, že se bojí sestupu,“ shrnuje.

Jenže zaplombování nejvyšší soutěže, byť postup (a tedy další rozšíření) je při splnění určitých podmínek dál možný, se velmi nelíbí klubům ze spodních pater českého hokeje. I proto, že se nastolilo bez všeobecné debaty, rozhodnutím vrchnosti. Na Moravě se sešli zástupci prvoligových klubů, aby prodiskutovali, zda vůbec bez vidiny možnosti postupu hrát, a napříč republikou se pak formuje odpor alespoň písemnou formou.

Lener tohle chápe, sám byl proti uzavření soutěže a dlouho místo toho šíří myšlenku zužování počtu účastníků lig, případně vytvoření superjuniorské soutěže, kde by mohlo hrát i více hokejistů na výjimku, třeba až do 23 let. Jenže do toho mu teď nadřízení svěřili zašpuntovanou extraligu s 18 kluby.

„Věřím, že to není uzavřená věc, pro mě to je jen experiment na sezonu, poté se vše vyhodnotí,“ tvrdí Lener. „Budeme se dívat, jestli se začalo hrát agresivněji, aktivněji, zapojovali se obránci, jestli tím, že trenéři nejdou do zápasu neprohrát, ale spíš jak vyhrát, se hokej změnil. I tenhle model se může ukázat jako životaschopný.“

Jestli se ovšem nic z uvedeného neprokáže a do seniorských týmů nebude zapojeno víc mladíků, přijde prý naopak seškrtání seznamu klubů mezi juniorskou elitou. Alespoň to tvrdí vysoký funkcionář, který byl proti nastolení současného stavu a stejně nic nezmohl...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud