20. června 2015 • 22:23

Voráček porazil Jágra! Poprvé v kariéře ovládl Zlatou hokejku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jakub Voráček se stal poprvé v kariéře vítězem Zlaté hokejky. Za pětadvacetiletým útočníkem Philadelphie, jenž byl kapitánem české reprezentace na domácím mistrovství světa, skončili rekordman ankety s jedenácti prvenstvími Jaromír Jágr z Floridy a Ondřej Palát, finalista Stanleyova poháru s Tampou Bay.



"Je strašně moc lidí, kterým bych chtěl poděkovat. Ale to bych tady stál asi do rána. Nemohu opomenout především spoluhráče z klubu a národního týmu, bez nich bych tu nestál," řekl Voráček na slavnostním vyhlášení v karlovarském Grandhotelu Pupp.

Jeho dosavadním maximem v anketě byla čtvrtá příčka z roku 2013. "Když se podívám na jména, co jsou vyrytá na Zlaté hokejce, tak je mi ctí, že mezi nimi mohu být. A moc si toho vážím, potěší to. Na druhou stranu kdyby to místo mě byli Jirka Hudler, nebo Ondra Palát, tak se nikdo nemohl divit, protože měli opravdu fantastickou sezonu. A "Džegr" taky dotahoval, jako vždycky," dodal s úsměvem Voráček.

Bob a Bobek zajali Voráčka. Podívejte se, jak dostal první Zlatou hokejku
Video se připravuje ...

V této sezoně NHL skončil pátý v produktivitě se ziskem 81 bodů za 22 branek a 59 asistencí z 82 utkání a ve svém bodově jednoznačně nejvydařenějším ročníku dlouho usiloval o cenu Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče. S deseti body za tři trefy a sedm asistencí z deseti utkání vévodil i produktivitě českého týmu na MS.

Po prvním kole 47. ročníku ankety na začátku března vedl Voráček suverénně o 240 bodů před Palátem. Jágr byl tehdy až jedenáctý. Po přestupu do týmu Floridy a hlavně díky výkonům na světovém šampionátu se ale opět zařadil mezi favority. Třiačtyřicetiletý útočník v NHL zaznamenal v 77 duelech 47 bodů za 17 gólů a 30 asistencí. Na MS nasbíral v deseti duelech devět bodů (6+3).

Čtyřiadvacetiletý Palát dokázal ve své druhé celé sezoně v dresu Tampy napodobit minulý ročník a 63 body za 16 přesných zásahů a 47 nahrávek v 75 utkáních vylepšil své maximum. S floridským celkem došel až do finále Stanleyova poháru, v kterém Tampa nestačila na Chicago. Palát zářil i v play off, v 26 zápasech zaznamenal osm gólů a stejný počet asistencí.

Voráček ovládl anketu se ziskem 604 bodů, Jágr jich dostal 540 a Palát měl o dalších 72 bodů méně.

Na dalších příčkách se seřadili Jiří Hudler, který v pozici jednoho z hlavních lídrů pomohl dotáhnout Calgary po šesti letech do play off, stálice Montrealu Tomáš Plekanec a jedni ze strůjců mistrovského titulu Litvínova Martin Ručinský s brankářem Pavlem Francouzem. Na osmé příčce je další gólman Ondřej Pavelec z Winnipegu, devátý Jan Kovář (Magnitogorsk) a první desítku uzavírá Radim Vrbata z Vancouveru.

Voráček po zisku Zlaté hokejky: Je těžká jako kráva.
Video se připravuje ...

Hned šest hráčů se ze slavnostního večera z různých důvodů omluvilo, kromě vítězného Voráčka se na pódiu objevili už jen Ručinský, Francouz a Vrbata.

"Je to pro mě splněný dětský sen, že tady na pódiu můžu být. Je to super, že jsme v té desítce s Růčou dva hráči z extraligy. V minulých letech to zase až tak obvyklé nebylo. Jsme za to rádi. Je to asi největší pocta, co pro hokejistu může být, když přijede na Zlatou hokejku pro nějakou cenu," uvedl Francouz.

Ručinský po nejspíš poslední sezoně kariéry skončil v desítce celkově pošesté, ale poprvé od roku 2005. "Na ankety jsem se díval vždycky trochu střízlivě, pro mě bylo nejdůležitější dotáhnout to do zdárného konce s Litvínovem. A to je pro mě to největší ocenění," prohlásil Ručinský.

Jako nejlepší junior byl oceněn David Pastrňák, který se v Bostonu dokázal prosadit do NHL. Nejlepší hokejistkou byla vyhlášena Alena Polenská. Nejlepším sledge hokejistou je Michal Geier.

Jakub Voráček s přítelkyní Nicol
Jakub Voráček s přítelkyní Nicol

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud