Miroslav Horák
8. července 2015 • 14:49

Slovenské hvězdy se bouří. Musí tu hokej padnout až na dno?!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejem si vydělali jmění, v zámoří i jinde po Evropě vyprodukovali rodné zemi báječnou reklamu. Teď však slovutní slovenští hokejisté úpí. Po prohraných prezidentských volbách jejich předáka Richarda Lintnera alespoň slibují staronovému vedení vytrvalý boj. Charta 27, mohlo by se odboji říkat.



Pod palbou se ocitá Igor Němeček a suita jeho poddaných, kteří zabrali křesla po nedávné svazové konferenci. „Slovenský hokej asi musí padnout na dno,“ deptá porážka Michala Handzuše, jednoho z lídrů protestujícího tábora.

Téměř tři desítky úspěchy ověnčených hráčů současnosti i minulosti sepsaly prohlášení, které dává všem na srozuměnou. Dostali jsme lekci, ale slovenský hokej padnout nenecháme! „Odmítáme spojovat naše jména se současnou svazovou identitou, protože přímo popírá všechny principy a zásady fair play, které jsou hlavním přínosem sportu pro společnost,“ praví se v něm. „Z uvedených důvodů vyjadřujeme nedůvěru SZLH. Zároveň vyhlašujeme, že budeme na současné vedení vytvářet soustavný tlak za účelem přijetí radikálních změn ke zlepšení situace ve slovenském hokeji.“

Pod stanoviskem nechybí slovutná jména jako Zdeno Chára, Marián Hossa, Marián Gáborík či Lubomír Višňovský.

Naštvané hvězdy spojuje přesvědčení, že se slovenský hokej nechce léčit a že stávající garnitura kolem Igora Němečka nemá touhu ani nástroje neuspokojivý stav v hnutí odstranit a pracovat na příznivější budoucnosti. „Kultura svazu nastavená staronovým vedením je pravým opakem pozitivní změny, kterou upadající slovenský hokej velmi potřebuje,“ nepochybují signatáři.

Absurdní volby

Podporovatelům Richarda Lintnera vadí zejména způsob voleb, které označují za absurdní a neakceptovatelný. Rozpor se zásadami fair play vidí v tom, že pro oponenta Němečka mohli v tajné volbě hlasovat funkcionáři svazu, členové komisí a v neposlední řadě znovu kandidující Němeček.
Když si člověk spočítá jedna plus jedna, vyjde mu, že nic jiného než porážka (o 13 hlasů) vlastně ani nemohlo následovat.

Nad výsledky některých anket, v nichž Lintnerově nové epoše věřilo téměř 100 procent hlasů, pak mnohým zbyly oči pro pláč.

Bývalý reprezentační obránce Lintner, jenž to v NHL dotáhl na 112 startů, je mistrem světa z roku 2002 a má za sebou několik šampionátů v roli televizního spolukomentátora, si tak na elitní funkcionářské či diplomatické pozice musí nechat zajít chuť. Alespoň na pár příštích let. „Kritická situace se bude ještě prohlubovat a nedůvěra fanoušků a veřejnosti stupňovat,“ nepochybuje poražený kandidát.

„Měli jsme představu, že hokej půjde jinudy, chtěli jsme mu dát jiný směr. Bohužel, cítím to jako prohru,“ lituje slavný útočník Peter Bondra. Jeho pobočník Michal Handzuš hudruje: „Místo toho, aby se nastartovala změna a přišlo něco nového, tak se zvolil člověk, který je na svazu už patnáct let ve dvou nejvyšších funkcích. Slovenský hokej asi musí padnout na dno.“

Je ovšem otázkou, zda je na absolutním dně. Jistě, úroveň slovenské extraligy dál chátrá, v lepším případě stagnuje, národní mužstvo po senzačním stříbru na MS 2012 v Helsinkách přidalo v dalších sezonách jedno jediné čtvrtfinále, na loňské olympiádě v Soči je Češi mezi osm nepustili. Ale pak je tu například letošní bronz Bokrošovy dvacítky na MS v Kanadě.

Pálffy viděl chaos

Drtivá část veřejnosti, která u bývalých federálních sousedů hokejem žije, věřila bezmezně Lintnerově obrodě. Že ovšem jeho skupinou nebylo vše ideálně připravené, na to upozorňoval například Žigmund Pálffy. A to už je šarže. „Jenže se svým týmem nevytvořil soutěživost, ale chaos,“ rýpla si tamní legenda v deníku Šport.

Slavnému excentrickému hokejistovi, jenž se nyní v rodné Skalici stará o mládežnické týmy, vadil ostrý étos Lintnera a spol. v předvolební kampani. „Vůbec nechápu, proč se hráči s podporou médií tak razantně vyjadřují.“

Dopad voleb na Slovensku je nyní takový, že mezi fanoušky pulsují značné obavy, aby příští vrcholné akce reprezentanti nebojkotovali. Pálffy jen kroutí hlavou. „Když jsem hrával za národní tým, bylo mi jedno, kdo je prezident. Jezdil jsem, abych podal co nejlepší výkon, získal nějaký úspěch a potěšil lidi. Teď všichni řeší prezidenta. Dělají to takhle i za mořem? Tam se neopováží ani ceknout,“ zvýšil významně hlas s tím, že ve věcích reprezentování očekává dopad.

Staronový boss Igor Němeček přesto zůstává nad věcí. Anebo tak vypadá. „Jsem přesvědčený, že ne všichni tito hráči budou mít za několik dní či měsíců stejný postoj. Teď je to ještě čerstvé. Věřím, že větší část hokejistů, kteří nás nyní nepodporují, přesvědčíme o tom, že se mýlili, že to s hokejem myslíme vážně a posuneme ho dál,“ reagoval s tím, že téma případného bojkotu je pro něj předčasné. „Zatím o tom nebudu spekulovat...“

Jisté je, že po horkém slovenském létě přijde ještě tužší zima. A březnová nominace na podzimní Světový pohár 2016 už může dost výrazně poukázat na sílu „Charty 27“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud