26. října 2015 • 17:12

Zemřel šampion Kobranov (†88). Po zlatu z MS ho neprávem uvěznili

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 88 let zemřel v neděli večer hokejista Vladimír Kobranov, mistr světa z roku 1949 a držitel stříbrné medaile z olympijských her 1948 ve Svatém Mořici. Informoval o tom Český svaz ledního hokeje (ČSLH).



"Vladimír Kobranov byl členem první zlaté generace našeho ledního hokeje. Jeho bilance je - vzhledem ke krátké době, po kterou mohl reprezentační dres oblékat - neuvěřitelná a má pevné místo v české hokejové historii," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král.

Rodák z Černošic Kobranov je členem Síně slávy českého hokeje. Za reprezentaci odehrál v letech 1947 až 1949 na pravém křídle a v obraně 29 utkání, v nichž vstřelil 18 branek. V roce 1950 byl ve vykonstruovaném politickém procesu uvězněn a odsouzen na deset let, na svobodu byl propuštěn po amnestii v roce 1955.

Poté hrál nejprve regionální soutěž, následně extraligu za Pardubice, kde po skončení aktivní kariéry působil i jako trenér. Ze střídačky vedl později také extraligový Zlín. Od roku 1968 žil ve Švýcarsku, kde se vedle hokeje věnoval později jako trenér i tenisu.

Po Kobranovově úmrtí jsou naživu již jen tři pamětníci prvních zlatých úspěchů československého hokeje: Augustin Bubník, František Vacovský a dvaadevadesátiletý Vladimír Zábrodský, který byl i členem vítězného týmu na MS v roce 1947.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud