Zdeněk Janda
16. ledna 2016 • 11:18

Olověná vesta, silný zadek. Jaké další zbraně používá Jágr?

Autor: Zdeněk Janda, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké jsou Jágrovy tajné zbraně, které ho drží stále na hokejovém výsluní?Jaké jsou Jágrovy tajné zbraně, které ho drží stále na hokejovém výsluní?FOTO: Koláž iSport.cz

    Je výjimečný. Absolutně nenapodobitelný, jeden z nejlepších hokejistů v historii. Jaromír Jágr i téměř ve 44 letech dokáže držet krok s o generaci mladšími hráči. Stále nastupuje na elitním jevišti jménem NHL. Stále dokáže dominovat, všichni nad jeho uměním a oddanosti k hokeji smekají a uznale tleskají. Jak to česká legenda zvládá? Nabízíme šest klíčových věcí, které Jágrovi pomáhají držet se na absolutním vrcholu.

  • Hlava

    Jaromír Jágr povede svůj tým v Zápase hvězd jako kapitán Jaromír Jágr povede svůj tým v Zápase hvězd jako kapitánFoto Barbora Reichová (Sport)

    V ní všechno začíná. Jak samo číslo 68 tvrdí, pracuje vlastně jako počítač. A v programování vlastního těla je Jágr machr. „Je geniální v tom, že skvěle vnímá svoje tělo. Takhle to umí jenom on,“ tvrdí vyhlášený fyzioterapeut, profesor Pavel Kolář, jenž s Jágrem už spoustu let spolupracuje. Díky hlavě si i krátce před 44. narozeninami drží nejproduktivnější Evropan v historii NHL pořád stoprocentní motivaci. Díky mimořádným schopnostem má i lepší prostorové vidění než ostatní, je schopný na periferii líp rozeznat detail. Má i lepší analytiku prostoru. Proto je schopný vysílat geniální přihrávky, jako například na konci prosince, kdy při početní výhodě naslepo poslal puk na obránce Ekblada.

  • Hokejka

    Jágr si potrpí na milimetrově seřízené hokejky, jsou mu vyráběné na míru a Jágr si je pak osobně připravuje Jágr si potrpí na milimetrově seřízené hokejky, jsou mu vyráběné na míru a Jágr si je pak osobně připravujeFoto Barbora Reichová Sport

    Jeho klíčové pracovní náčiní. Nedá ho z ruky, o hokejky se stará výhradně sám. Momentálně hraje s holí typu Reebok CCM Ribcor 40K. Oproti podobně vysokým hráčům ji má Jágr přibližně o 10 až 13 centimetrů delší (168 až 170 cm). Za sezonu jich spotřebuje 80 až 90, stojí okolo 7500 korun. Útočník je známý tím, že rozpozná i milimetrovou změnu. Někdy ale i během sezony změní sklon nebo záhyb podle toho, jak se právě cítí. Když ho něco pobolívá, sklon si uzpůsobí. Jinak jsou pro něj hokejky dělané na míru. Má na nich vždycky na červené pásce zobrazený černý křížek. Dodává mu energii a sílu.

  • Brusle

    Jaromír Jágr při rozbruslení zkouší kvalitu svých bruslí Jaromír Jágr při rozbruslení zkouší kvalitu svých bruslíFoto Sport

    Mívá jedny na trénink, jiné na zápasy. V méně pohodlných trénuje, v druhých hraje. „Jak se říká – těžko na cvičišti, lehko na bojišti,“ komentuje to. Zvláštností jeho bruslí je to, že pravý nůž nemá na ose brusle, ale je lehce posunutý k vnější straně chodidla. Výjimečná je i velikost nožů. Oproti jiným hráčům s podobně velkou nohou používá o jedno číslo delší nože. Ty mu pomáhají se líp zapřít při střelbě. I díky tomu je jeho střela stále světová. Někdy vleze do bruslí naboso, někdy s tenkou ponožkou. Stejně jako v jiných případech dá na svoje pocity. Hodně dá i na správný způsob broušení. A má rituál, že dvě hodiny před zápasem si ještě bez výstroje brusle zkusí.

  • Stehna a zadek

    Jágr při zápasech dokáže využívat silných nohou, stehen i zadku Jágr při zápasech dokáže využívat silných nohou, stehen i zadkuFoto Pavel Mazáč Sport

    Silné nohy, hlavně stehna, to je jeho výsada. Díky nim je vládcem soubojů u mantinelu. I když každý ví, co přesně dělá, vždycky se zapře tak, že se jen málokomu podaří vzít mu puk. Pomáhá mu i velký zadek. „Vystrčí ten svůj obrovský zadek, a nemáte absolutně šanci ho obrat o puk,“ vyprávěl Scott Hartnell, někdejší spoluhráč z Philadelphie a nyní útočník Columbusu. Pro zesílení nohou má Jágr speciální cviky v posilovně. Při některých používá klasické stroje, potom má svoje „vychytávky“, o nichž nikdo neví. Navíc cviky obměňuje. Ve skvělé kondici se udržuje i díky „brzdám“, kterým se pravidelně věnuje při trénincích.

  • Zápěstí

    Jaromír Jágr v utkání proti Minnesotě Jaromír Jágr v utkání proti MinnesotěFoto Reuters

    Střela zápěstím je jeho parádní disciplína, jak ukázal i jeho nedávný vítězný gól proti Minnesotě. Výpad od mantinelu, jeden, dva kroky a prásk. Střela je tak prudká a umístěná, že stále slaví úspěch. Během léta útočník používá při tréninku „palačinky“, tedy závaží. Během výluky v sezoně 2012/13 o nich natočil instruktážní video, které se stalo hitem jeho stránek na Facebooku. Jágr během kariéry vypiplal i střelu příklepem, která mu v úvodu tolik nešla. „Věděl, že třeba Selänne ji má lepší, proto vyhrál střelce. Tak se naštval a hodiny před i po tréninku ji neustále piloval,“ řekl o jeho „golfácích“ Kevin Constantine, někdejší kouč z Pittsburghu.

  • Vesta

    Jágr při tréninku používá olověnou vestu s dvacetikilovým závažím Jágr při tréninku používá olověnou vestu s dvacetikilovým závažímFoto Michal Beránek Sport

    Neodmyslitelně k němu patří jako číslo 68. Dvacetikilová olověná vesta. Používá ji především při letních tréninkových drilech. „Když ji sundám, lítám po ledě jako motýl,“ usmívá se. Občas si ji oblékne i při trénincích v NHL. Neustále vymýšlí nové fígly. Během letního tréninku v Kladně třeba vyzkoušel bruslení s tím, že si izolepou pevně spoutal horní část těla. Div, že mohl dýchat. „Jakmile člověk nepřestane zkoušet a ustrne, je to konec. Zvlášť v mém věku,“ zdůvodnil to Jágr. V posledních letech si oblíbil speciální míček, o něco větší a tvrdší než baseballový. Uvolňuje si tím svalstvo. Je jasné, že za chvíli přijde zase s něčím novým.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud