31. ledna 2016 • 22:00

Sportovci průšviháři: V potížích byli Neumannová, Čechmánek či Horník

Autor: asu, jp, nit
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se, kteří sportovci měli v minulosti problémyPodívejte se, kteří sportovci měli v minulosti problémyFOTO: koláž iSport.cz

    Aféra kolem Vladimíra Růžičky se stupňuje. Policisté sice bývalému reprezentačnímu trenérovi neprokázali korupci, ale obvinili ho ze zpronevěry půl milionu korun. Za to, že svým jednáním možná poškodil klub HC Slavia Praha, mu teď hrozí až pět let vězení. Hokejový kouč Chomutova ale není ve sportovním prostředí jedinou celebritou, která balancuje na hraně velkého průšvihu kvůli tomu, jak nakládala s penězi. 

  • Vladimír Růžička

    Vladimír Růžička čelí trestnímu stíháníFoto Michal Beránek (Sport)

    Z korupce „jen“zpronevěra

    Otec mladého hokejisty Miroslav Palaščák mu zaplatil půl milionu korun a doufal, že jeho syn David dostane šanci v extraligové Slavii. Vladimír Růžička si peníze vzal, ale kluk dál nehrál. A tak chtěl zhrzený otec bývalého reprezentačního trenéra nachytat skrytou kamerou a před celým národem zdiskreditovat. Známé video umístěné na internet jen tři týdny před začátkem mistrovství světa v Praze a Ostravě rozpoutalo největší aféru českého hokeje. Deset měsíců poté přišel zásadní posun: policie 52letému kouči nedokázala na základě videa a svědectví prokázat korupční jednání, a tak ho obvinila z něčeho, co s hokejem už tolik nesouvisí.  Růžičku podle všeho dohnala výpověď, že peníze od Palaščáka byly sponzorským darem pro Slavii. Do klubového účetnictví přitom 500 tisíc korun nikdy nepřistálo. Za zpronevěru této částky teď trenérovi Chomutova hrozí až pět let vězení. Policejní stíhání bylo ve středu zahájeno.

  • Roman Čechmánek

    Bývalý hokejový brankář Roman ČechmánekFoto Barbora Reichová (Sport)


    Pivo dlouho nechutnalo 

    Má doma zlatou olympijskou medaili z Nagana, a čtyři roky si vydělával velké peníze i v NHL. Byl zvyklý žít v luxusu a rád jezdil drahými auty. Teď je na mizině. Roman Čechmánek byl sice vynikajícím sportovcem, rozhodně však ne šikovným investorem. Čtyřiačtyřicetiletému podnikateli nevyšel ani jeden jeho investiční záměr: V Praze zkrachovala jeho vinárna, apartmány v Chorvatsku nikdy nedostavěl stejně jako bytovku v Holešově. Naposledy zavřel i svůj minipivovar ve Zlíně a vyhlásil osobní bankrot. Věřitelům dnes dluží desítky milionů. 

  • Kateřina Neumannová



    Legendární lyžařka Kateřina NeumannováFoto Barbora Reichová (Sport)


    Běžkařský průšvih 

    Jedna z nejúspěšnějších lyžařek české historie se jen pár měsíců po ukončení kariéry v roce e 2007 vrhla do funkce šéfky mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci 2009, když se tehdejší politická elita nepohodla s jejím předchůdcem Romanem Kumpoštem. Šampionát skončil v dluzích a pořádající sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009 spadlo v roce 2012 do konkurzu se závazky 112 milionů korun. Z veřejných peněz se prostavělo víc než 1,5 miliardy korun. Samotné pořádání šampionátu přišlo na 623 milionů. 

  • Ivan Horník

    Ivan Horník dohlíží na tréninku JablonceFoto Barbora Reichová (Sport)


    Kapříci, hrušky, jablka… 

    Obří skandál, který otřásl českým fotbalem, a z něhož vzešel jako ústřední postava tehdejší sportovní ředitel Viktorie Žižkov Ivan Horník. Nejen on se zapletl do machinací, při nichž se předávaly peníze v obálkách na benzinových pumpách rozhodčím, aby řídili utkání ve prospěch „platící“ strany. Ještě dnes, pokud se bavíte s některým funkcionářem pamětníkem, dostanete odpověď ve stylu „kdo v tom tehdy nejel…“

  • Ivan Hodúr


     
    Fotbalista Ivan Hodúr byl zapleten v nelegálních sázkáchFoto Jaroslav Legner (Sport)


    Fotbal v zajetí sázek 

    Deset měsíců, od listopadu 2012 až do září 2013, bylo několik lidí z prostředí nelegálních sázek napojených na fotbalisty v Česku a na Slovensku, kde působil především asijský gang, od první ligy až po třetí a zasahovalo se i do pohárových a juniorských soutěží. Nakonec policie obvinila celkem dvaadvacet lidí, kteří měli ovlivňovat jednotlivá utkání. Mezi nejznámější z nich patří bývalý záložník Liberce Ivan Hodúr. Ve spisech pracovali kriminalisté s důkazy, že ovlivněny byly tři zápasy první, sedm druhé, osm třetí ligy a třináct dalších. 

  • Roman Nádvorník

    Trenér Roman Nádvorník strávil určitý čas ve vězeníFoto Jaroslav Legner (Sport)


    Talentovaný kouč za katrem 

    Na přelomu roku 2013 a 2014 se velmi potichu vypařil tehdejší trenér druholigového Táborska Roman Nádvorník. Půl roku se spekulovalo o jeho zmizení zčista jasna, až pomalu začaly vyplouvat na povrch informace, že sedí. Ty se pak potvrzovaly i z jiných zdrojů. Problémem bylo jeho osobní podnikání v kamionové dopravě. V době rozsáhlé ekonomické krize měl přijít o velké množství domluvených zakázek, spadl do obrovských dluhů a vyústěním bylo odnětí svobody.

  • František Chvalovský

    František Chvalovský, bývalý šéf českého fotbaluFoto Barbora Reichová Sport


    Bručící mecenáši… 

    Někdejší předseda fotbalového svazu František Chvalovský, tehdy i funkcionář ligových Blšan, byl v únoru 2001 zatčen. Podle obžaloby s dalšími pěti lidmi obral Komerční banku o 1,5 miliardy korun. Po dlouhých soudních tahanicích mu byla v roce 2013 udělena amnestie prezidenta republiky. Mezi mecenáši putovali za mříže i například Miroslav Švarc, jenž hustil své peníze do Benešova, nebo Petr Mach, bývalý majitel Sparty. Ten dostal pět let za to, že neproclil BMW, půlku mu soud odpustil. Čelil také obžalobě za milionový úvěrový podvod. 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud