2. února 2016 • 06:30

Expert Hosták: Do pěti let nepoznáme, kdo je obránce a kdo útočník

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Statistika nuda je… To ale rozhodně neplatí v hokeji. A potvrzuje to i Martin Hosták. Jako někdejší hráč se s hokejovými čísly více skamarádil během zámořského angažmá. V současné roli hokejového experta je musí mít v malíčku – kanadské bodování, Radegast index, statistiky brankářů, týmové statistiky, vzhazování…



Jaký je váš názor na hokejové statistiky? Jsou podle vás vypovídající?
Myslím si, že po dlouhých letech máme konečně statistiky, které jsou vypovídající, a které na něco ukazují. Je to na dobré cestě. Hodně k tomu přispěl Pepa Řezníček, který jako ředitel extraligy na statistiky hodně dbá.

Jak jste se k hokejovým statistikám stavěl jako aktivní hráč a jak nyní jako hokejový expert?
Jako hráč jsem statistiky moc nevnímal, až do doby kdy jsem začal hrát v NHL. Tam je hokej na statistikách hodně postavený, lidé je sledují. Předtím jsem sledoval, kolik dal kdo gólů a nahrávek, ale to bylo všechno. V Americe sledovali kde co. Když jsem potom hrál ve Švédku, tak tam také na statistiky příliš nedbali, rozhodující pro ně byla týmová hra. Teď jako profesionální hokejový komentátor statistiky samozřejmě musím mít v malíčku a díky tomu je i mnohem více sleduji.

MEGA hit i pozdrav mamince. Takhle viděl řežbu s Piráty Doudera
Video se připravuje ...

Jsou oficiální statistiky vypovídající pro trenéry? Řídí se podle nich, nebo si vedou vlastní?
Určitě jsou. Samozřejmě ne u každého hráče znamenají kanadské body tu hlavní statistiku, ale trenéři se přirozeně na statistiky dívají. A nesledují pouze góly a přihrávky, ale také například procentuální úspěšnost na vhazováních. V poslední době hodně trenérů sleduje čas strávený na ledě. Pro trenéra jsou statistiky vodítko, jak daný hráč na ledě vypadal. Trenér si pak může udělat komplexnější obrázek.

Jaké statistiky Vy osobně považujete za relevantní?
Góly a přihrávky. To jsou jasné ukazatele produktivity. Pokud má být hráč tahounem dopředu, musí v této statistice vynikat. Relevantní statistikou je i +-, i když to může být zkreslené kvůli tomu, že hodně gólů padá v přesilovkách. Nicméně pořád je to statistika, která o něčem vypovídá, dá se zpětně dohledat a je pro trenéry využitelná.

Martin HostákFoto Pavel Mazáč (Sport)

Do 3. sezóny vstoupila nejmladší z oficiálních statistik, Radegast index. Jak hodnotíte vznik této statistiky oceňující hráče, kteří odvádějící pro tým černou práci?
Určitě pozitivně. Tihle hráči si moc ovací během kariéry neužijí. Fanoušci na stadionu i diváci v televizi samozřejmě nejvíc vidí hráče, kteří dávají góly nebo góly připravují. Oceňují hezké akce. Ale na hráče, kteří v kanadském bodování moc nevynikají, se už moc nedívají. Pro takové hráče je Radegast index oceněním za dobře odvedenou práci. I tito hráči jsou ohromně cenní pro tým a přitom se o nich doteď nemluvilo. Díky Radegast indexu se to změnilo. Lidé si uvědomili, že i tento typ hráčů je v hokeji potřeba.

Jakou úlohu mají obránci, tvrdí hráči, v dnešním rychlém hokeji? Změnilo se to nějak od dob, kdy jste hrával Vy?
Proměnilo se to hodně. Dnes vidíme aktivní prolínání postů. Jirka Fischer o tom mluvil na trenérském semináři Mosty. Do pěti let bude toto prolínání tak dokonalé, že v podstatě nepoznáme, kdo je obránce a kdo útočník. Za mě bylo jenom pár obránců, kteří se zapojili do útoku, a to většinou byly super hvězdy. Třeba Paul Coffey. Jinak obránci plnili defenzivní úkoly. Na ofenzivu byli útočníci. Dnes jsou defenzivní činnosti po útočnících vyžadovány. To, jak dobře hráč tyto úkoly plní, pak může ukázat i RI, hlavně díky tomu, že zahrnuje statistiku +-, hru do těla (hity) a blokování střel.

Strom, atak brankáře, bodyček. Tohle viděl Výtisk, když kosil Spartu!
Video se připravuje ...

Projeví se dobrá práce obránce na práci brankáře, jak?
Dobrá defenziva a dobrá práce brankaře jdou ruku v ruce. Asi bych to ale nespecifikoval pouze na roli obránců. Dnes brání celá pětka. Řekněme, že obranná činnost výrazně pomáhá brankařům. Hlavně důrazná činnost na brankovišti a blokování střel. I toto svým způsobem RI ukazuje.

Podle toho, co říkáte, nabývám dojmu, že se jednou v budoucnu stane vítězem RI útočník, nemám pravdu?
Vůbec bych se tomu nedivil. Pokud bude útočník dostatečně důrazný a bude chodit do osobních soubojů, nevidím důvod, proč by nemohl uspět v bodování Radegast indexu. Navíc všichni trenéři po hráčích chtějí blokování střel, což se ve statistice Radegast index taktéž projeví.

Dokážete si představit, že by se stala úspěšnost v bodování RI vstupenkou například do národního týmu?
Stejně jako není vítězství v kanadském bodování, nebude ani vítězství v Radegast indexu jasnou vstupenkou do národního týmu. Nicméně i pro trenéra národního týmu je to svým způsobem ukazatel výkonosti hráče.

Puky kolem hlavy, vítězná rybička. Takhle viděl řež s Energií Strapáč
Video se připravuje ...

Kdo podle vás letos statistiku RI ovládne? Dlouho vedl Milan Doudera, nyní je lídrem Honza Výtisk.
Po pravdě nevím. Favoritem je pro mě asi Honza Výtisk. Milana vidím spíše jako tvořivého, konstruktivního hráče. Trošku mě proto překvapuje, že vedl RI.

Vy sám jste v době aktivní kariéry hrál na pozici útočníka a Radegast index neexistoval… Přesto, jak si myslíte, že byste v bodování obstál? Jaký byl Váš styl hry?
(Směje se). Já bych v Radegast indexu určitě neobstál. Hra do těla rozhodně nebyla moje doména. Hity jsem měl tak dva za sezonu, což by na vítězství určitě nestačilo. Občas jsem nějakou tu střelu zblokoval, to bylo i za nás potřeba. Ale když jsme se snažili moc blokovat, tak nám za to brankáři vynadali. Aktivní blokování střel je doména posledních tak deseti let, za mě se na to tolik nedbalo. Abych to shrnul – rozhodně bych v Radegast indexu nevynikal.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud