Adam Sušovský
27. února 2016 • 16:27

Hnilička o hrozbě ztráty peněz z loterií: Odnesly by to malé kluby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český sport se bojí ztráty minimálně půl miliardy korun ročně. V připravovaném zákoně o hazardních hrách, který má příští týden ve druhém čtení projednat Poslanecká sněmovna, chybí daňová asignace, díky které loterijní firmy Českému olympijskému výboru přispívaly na platy mládežnických trenérů. Vážný dopad by to mělo i na hokej, který díky těmto penězům platí téměř 80 trenérů v malých klubech. „Kdybychom o peníze přišli, museli bychom projekt nejspíš zastavit,“ říká Milan Hnilička, manažer rozvoje ČSLH.



Padesát čtyři trenérů v těch nejmenších klubech, dalších pětadvacet v regionálních. Tolik jich zaměstnává po celé České republice hokejový svaz jen díky penězům od loterijních společností. Obavy, že o ně nyní český hokej kvůli návrhu nového zákona o hazardních hrách přijde, a to bude mít vážný dopad na mládežnický sport, jsou na místě. „Asi bychom tyhle prostředky nedokázali nahradit,“ přiznává bývalý vynikající gólman Milan Hnilička. 

Český sport může kvůli novému zákonu přijít minimálně o půl miliardy korun. Kolik z těchto peněz přitéká do hokeje?
„Nejsem si úplně jistý, jestli to můžu zveřejnit, ale je to velká částka. Kdybychom o tuhle dotaci měli přijít, náš program rozvoje mládeže bychom asi dělat nemohli.“ 

Hokejový svaz díky těmto penězům platí profesionální trenéry v malých klubech. O kolik trenérů jde?
„Těch trenérů je 54. To je jeden program, na který čerpáme tyhle peníze. Platíme z nich trenéry v malých destinacích. A zároveň máme ještě program regionálních trenérů. Těch je pětadvacet, mají rozdělené regiony a objíždějí republiku, aby předávali trenérům nové informace. Týká se to všech hokejových klubů kromě těch, které hrají extraligu a první WSM ligu.“

Kdyby měl český hokej o příjmy z daňových asignací přijít, dokázali byste je nahradit, aby program mohl pokračovat?
„To je otázka spíše na svazového ekonoma. Moje náplň je vést tyhle projekty manažersky, na což mám určitý rozpočet. Nejsem schopný říct, jestli bychom na to dokázali najít prostředky z jiných zdrojů, pravděpodobně ne. Ten budget je už teď tak napěchovaný, že bychom potřebovali dávky do sportu spíše zvýšit, a ne je snižovat.“

V čem jsou tyto projekty přínosné a jaké jsou na ně ohlasy?
„Ty jsou pozitivní. Tyhle programy dávají prostředky do klubů. A není to jenom o penězích, snažíme se díky nim i vzdělávat jejich trenéry a posílat klubům i výzbroje, aby mohli nabrat co nejvíce dětí. Chceme jimi podpořit hokejové podhoubí, aby se rozšířila základna. Je to sice hokejový program, ale jde nám především o to, aby děti sportovaly. Máme před sebou ještě hodně práce. Učíme se, vyvíjí se to.“

O to horší by bylo, kdybyste museli projekt ukončit, že?
„Kdybychom o ty peníze přišli a měli celý projekt zastavit, bylo by to hodně nesystematické. Malým klubům by to dost ublížilo.“ 

VÝZVA SPORTOVCŮ A PŘÁTEL SPORTU K POLITIKŮM ČESKÉ REPUBLIKY

My, sportovci níže podepsaní, vyzýváme k záchraně českého sportu. Peněz na sport je drasticky málo a bude ještě hůř. Jsme přesvědčeni, že u nás mohou stejně jako v minulosti vyrůst skvělí hokejisté, atleti, fotbalisté, basketbalisté, tenisté, lyžaři a další.

Musíme jim však poskytnout takové podmínky, aby jejich sportovní výchova probíhala pod vedením profesionálních trenérů, aby si kluby mohly dovolit najímat ty nejkvalitnější z nejkvalitnějších.

Jen tak se v budoucnosti dočkáme dalších úspěchů z olympijských her nebo mistrovství světa. Více peněž na sport, zejména na děti a mládež, pomůže pokračovat v tom, co se již pozvolna začíná měnit. Zvýšení prostředků na sport, trvalé zřízení samostatné sportovní kapitoly ve státním rozpočtu, důstojná a stabilní státní správa v této oblasti s případným zřízením vlastního ministerstva a především zachování už třetím rokem skvěle fungujících tzv. loterijních odvodů na sportování mládeže je v tuto chvíli klíčové pro další nastavení systému výchovy sportovců.

Vždyť sport v dětech utváří charakter, vnímání fair play, formuje jejich vztahy k okolí a především má pozitivní vliv na jejich zdraví. Z loterijních prostředků svazy financují platy tisíců trenérů.

Vždyť loterie všude ve světě byly a jsou tradičním a přirozeným zdrojem pro projekty zaměřené na rozhýbání mládeže.Už nyní jsme o jednu generaci mladých sportovců přišli. Nesmíme přijít o další jen proto, že sport je politiky vnímán až jako druhotná záležitost, kterou není nutné systematicky a stabilně finančně podporovat.

Proto apelujeme právě na politiky: změňte přístup k zdravému životnímu stylu občanů České republiky a tudíž ke sportu jako jeho základu. A především dejte dětem více peněz a nastavte systém financování sportu tak, abychom o peníze nemuseli prosit každý rok zas a zas. Jsme si jistí, že zlepšení financování sportu pomůže ochránit naši mládež před civilizačními závislostmi, jako jsou alkohol, drogy nebo kouření, a dalšími vážnými chorobami způsobenými nedostatkem pohybových aktivit.

Věříme, že tato výzva se setká se souhlasem veřejnosti a celého sportovního prostředí, a děkujeme, že naši výzvu politici vyslyší.

Kdo podepsal Výzvu?
Jiří Šlégr (olympijský vítěz a mistra světa v ledním hokeji, vítěz Stanleyova poháru),  Kateřina Emmons (olympijská vítězka ve sportovní střelbě) Jaroslav Kulhavý (olympijský vítěz, mistr světa a vítěz Světového poháru v jízdě na horských kolech),  Martin Doktor (dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice), Josef Dostál, Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš Trefil (olympijští medailisté v rychlostní kanoistice),  Martin Fuksa (mistr světa a Evropy v rychlostní kanoistice),  David Svoboda (olympijský vítěz v moderním pětiboji),  Tomáš Verner (mistr Evropy v krasobruslení)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud