Tomáš Vrábel
8. března 2016 • 18:30

Zářili tu Crosby či Stamkos. Slavný turnaj teď uhranuli čeští kluci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Steven Stamkos, Anže Kopitar, Sidney Crosby. To je jen velice strohý výpis hvězd NHL, které se v mládí zúčastnily prestižního turnaje Pee-Wee v kanadském Quebécu. V polovině února se uskutečnil 57. ročník a český výběr Czech Knights skončil premiérově v nejvyšší výkonnostní kategorii AAA na druhé příčce, když padl až ve finále v nové hale Centre Videotrón před více než deseti tisíci diváky.



Mládežnický tým Czech Knights je projekt, který zastřešuje agentura Sports Connect Petra Jonáka, českého kouče v elitní kanadské juniorské soutěži v OHL, kde v minulé sezoně působil například supertalent Connor McDavid. „Je naprostá bomba, čeho kluci dosáhli v té nejlepší kategorii AAA. Je to senzace. Jsem za ně hrozně šťastný, ale musím se přiznat, že i mě to překvapilo,“ těšilo Jonáka druhé místo na turnaji Pee-Wee.

Jeho tým v boji o zlato, který vysílal celostátní kanadský sportovní program, padl s detroitským celkem Belle Tire, který je dlouhodobě na prvním místě žebříčku mládežnických klubů severoamerického hokeje v kategorii U13. V Quebécu se český výběr ale střetl s dalšími elitními zámořskými týmy jako Detroit Honey Baked nebo Team Minnesota.

Česká soupiska:

Lukáš Malant, Marek Stuchlík, Stanislav Svozil, Sebastian Jasečko, Samuel Kliment, Ondřej Cubo, Jakub Altrichter, Marek Brada, David Polodna, Lukáš Pajer, Dominik Soukup, Tomáš Václavík, David Putz, Jiří Fibigr, Matyáš Melovský, Patrik Fajmon, David Jiříček, Martin Ryšavý, Karel Křepelka, Petr Gajda.

Hlavní trenér: Tomáš Ulman
Asistent trenéra: Petr Jonák
Manažer: Jakub Bažant
Vedoucí týmu: Robert Soukup
Tlumočník: Zuzana Hafičová

Trenér Jonák s českými mladíky strávil celkem pět dnů včetně toho finálového. „Bylo vidět, jak se kluci zvedali zápas od zápasu. Postupně si zvykli na prostředí i odlišný hokej. Byl bych rád, kdyby takových zápasů hráli víc, protože v nich rostou,“ pravil. A srovnal vyspělost svého týmu s těmi zámořskými.

Čeští kluci mají světovou úroveň

„Byli jsme lepší v kontrole kotouče, rozvaze, nahrávce ve správný moment, zkrátka jsme nepanikařili. My naopak dostávali klasické severoamerické góly, kdy po střele přišel tlak do brány, kde se soupeři rvali jako o život. Když se v tomto dokážeme zlepšit, tak nejenom že jim můžeme konkurovat, ale můžeme mít navrch. Hokejovým myšlením jsme lepší než oni. Všichni čeští kluci však dokázali, že mají světovou úroveň,“ prohlásil odvážně Jonák.

Čtveřice český trenérů, Petr Jonák uprostřed čelem
Čtveřice český trenérů, Petr Jonák uprostřed čelem

„Proto si myslím, že český hokej nemá až takové problémy, jak se o nich neustále mluví, spíš jsou nastavené negativní emoce v celé společnosti. Vidím, že český hokej jde pomaličku nahoru.“

Přesto hráči poznali výrazný rozdíl oproti českým soutěžím. „Bylo to o třídu až dvě výš. Soupeři měli mnohem lepší zakončení i bruslení,“ přiblížil své dojmy z Kanady brankář Lukáš Malant. I tak plzeňský Dominik Soukup dokázal ovládnout bodování celého turnaje.

Kdo se v minulosti také zúčastnil turnaje?
Steven Stamkos, Anže Kopitar, Marc-André Fleury, Sidney Crosby, Connor McDavid, Mark Messier, Evander Kane, Michael Frolík, Jiří Tlustý, Jakub Kindl, Seth Jones, Ryan Nugent-Hopkins, Jiří Sekáč, Kevin Shattenkirk, Martin Hanzal, Dion Phaneuf, Martin St. Louis, Ilja Kovalčuk, Marián Hossa, Rick Nash.

Do nejvyšší kategorie AAA se Czech Knights, jako jediný evropský tým, dostali díky výkonům v loňském roce, kdy hráli o úroveň níže, avšak poráželi papírově silnější soupeře, proto nyní přišla pozvánka mezi hokejovou elitu. Český výběr se skládal na třech výběrových kempech, kterých se zúčastnilo přibližně 140 hráčů do 13 let. Svolení museli dostat i v českých klubech.

„S tím jsme neměli vůbec žádný problém, chtěl bych tímto všem klubům a trenérům za skvělý přístup moc poděkovat a doufáme, že i do dalších let bude spolupráce s nimi nadále pozitivní,“ pochvaloval si manažer Bažant. Projekt se uskutečnil díky finanční podpoře rodičů, Jonákova agentura proto shání generálního sponzora, aby nutnou finanční podporu rodičů snížil na minimum.

Čeští rytíři během turnaje bydleli v tamních rodinách a kromě zápasů měli i bohatý doprovodný program. „Bavilo mě to tam, ale nejvíc mi šlo pochopitelně o hokej, celkově jsem si ale turnaj moc užil,“ uzavřel gólman Malant.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud