Pavel Bárta
17. června 2016 • 09:39

Pochybní agenti v hokeji. Chtějí od rodičů peníze předem

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

U soudu v Kladně proběhne příští týden další přelíčení s Liborem Švindlem, který měl od rodičů mladých hokejistů vylákat celkem dva miliony korun za slíbená angažmá v zámoří. I když z něj nic nebylo, důvěřivci peníze už neviděli. Případ, na který upozornil i deník Sport, není ojedinělý. Švindl jsou praktiky i dalších osob, které se vydávají za agenty.



V Česku chybí smysluplný systém licencí, který dokáže do džungle zastupování hráčů zavést pořádek a zaručit poctivé jednání. Za agenta se může vydávat v podstatě kdokoli. Největší hráči na trhu mají ty nejlepší víceméně rozebrané. Jenže co ti další? Právě na nich se pak přiživují i podfukáři, zneužívající lidské důvěřivosti a neznalosti. Tahají peníze z těch, kteří jim naletí.

„Stávající praxe nahrává lidem jako Švindl. Anebo Formánek,“ připomíná bývalý obránce Jan Platil, jenž pomáhá rodičům, kteří se nechali napálit. I na praktiky Petra Formánka deník Sport upozorňoval. Libor Švindl sliboval místa v zámořských klubech, on se zaměřil na východní trhy. Lákal angažmá v nižší ruské soutěži MHL, Bělorusku, na Ukrajině, v Litvě, dokonce Moldávii. Taky na něj podaly před časem dvě desítky rodičů trestní oznámení, obvinily ho z podvodu. Policie však případ odložila s tím, že skutková podstata trestného činu nebyla naplněna.

„K tomu je zapotřebí, aby bylo prokázáno, že pachatel už od samého počátku věděl, že své závazky nemůže splnit a své jednání k tomu cíleně směřoval,“ píše se v usnesení vyšetřovatelů. Postup byl zhruba stejný jako ve Švindlově případě. Podle smluv, které má deník Sport rovněž k dispozici, rodiče za zastupování syna museli Formánkově agentuře uhradit nevratný poplatek v eurech. Jen od těch, kteří ho pak žalovali, inkasoval úhrnem přes milion korun.

O co v případu jde:
Skupina rodičů podala trestní oznámení na Petra Formánka a obvinila ho z podvodu. Měl je uvést v omyl tím, že se vydával za hráčského agenta a pod příslibem sehnání angažmá v zahraničí z nich v letech 2012 a 2013 vylákal různě vysoké finanční částky. Měl si přitom být vědom toho, že žádné služby hokejového agenta neposkytuje a angažmá nesežene.

„Varovat je mělo už to, když si agent řekne o peníze předem. To je velmi nestandardní postup, odměnu by si měl vzít až po odvedené práci,“ připomíná Jan Platil. I na to bylo ve smlouvách s Petrem Formánkem pamatováno. V případě, že by výše hrubého měsíčního příjmu hráče přesáhla 12 tisíc korun, nárokoval si další, měsíční odměnu. Ze zisku za reklamy požadoval 15 procent. V řadě případů však žádné angažmá nesehnal. A k ničemu takovému se ve smlouvě ani nezavázal. Píše se tam, že poskytne součinnost a poradenství a z nevratné částky budou hrazeny veškeré výdaje spojené se zastupováním hráče. Nicméně ani zmínka o zárukách, že angažmá skutečně sjedná.

Při komunikaci s deníkem Sport se Petr Formánek ohradil, že hráči cestovali do ciziny s vědomím, že tam jdou na zkoušku. Pokud mladíci dorazili na místo určení, bez kontraktu trénovali i několik měsíců. Šéf klubu jim pak sdělil, že nemá zájem.

„Syna vyhledal s tím, že pro něj má lukrativní nabídku do ciziny. Zajistí veškeré náležitosti, bude komunikovat s klubem. Požádal o tři tisíce eur při podpisu smlouvy převodem na účet. Po zaplacení odvezl syna do České Lípy. Po týdnu odletěl do Lotyšska, ačkoli mu původně slibovali Rusko. Po dalších sedmi dnech ho poslali vlakem na vlastní náklady domů,“ tvrdí jedna z poškozených, která si nepřála být jmenována. Sport však její totožnost zná.

Rodiče později chtěli zpět poměrnou část, nedostali nic. „Smluvně jsme to přitom měli ošetřeno, pan Formánek dorazil na setkání s vedením klubu a podepsal to. Ale pak už jsme ho neviděli. Naletěli jsme, jenže my s tím neměli žádnou zkušenost a byli jsme přesvědčení, že to je dobrá věc. Teď aspoň chceme, aby další lidi věděli, že takoví hajzlové jsou,“ dodává hořce matka.

Hokejový svaz pokračuje ve spolupráci s Transparency International a iniciativou Lovec korupčníků, tohle je spíš práce pro orgány činné v trestném řízení. Hokej však taky potřebuje páky, aby se takovým případům dalo zamezit.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud