Květoslav Šimek
14. srpna 2016 • 21:54

Galvasové pálili na Švédy. Syn na Hlinkově memoriálu, táta na Steel Cupu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Švédské hradby se podařilo zdolat oběma. Sedmnáctiletý obránce Jakub Galvas vyhrál s reprezentací do 18 let prestižní Hlinkův memoriál (4 zápasy/ 2+2), přičemž jeho největší chvíle přišla v semifinále proti Švédům. V prodloužení dával postupový gól. Jeho o dvacet roků starší otec Lukáš nezůstal pozadu. Třineckým Ocelářům pomohl k vítězství 3:2 proti švédskému Linköpingu na turnaji Steel Cup. A také se střelecky prosadil. "Aspoň si nebude mladý vyskakovat," usmíval se Lukáš Galvas. Na vítězství v turnaji to ovšem Ocelářům nestačilo. Pohár bere Slovan Bratislava po výhře nad Vítkovicemi 2:0.



Lukáši, váš syn vyhrál s reprezentací Hlinkův memoriál. Poprvé v historii, co na to říkáte jako táta?
"Jo, přeju mu to, potěšilo mě to. Měli super patru. Byl jsem se podívat na dva zápasy a šlo vidět, že táhli za jeden provaz a vyšlo jim to. I když někdy tam měli i věci, které ještě potřebují vypilovat. Kolektivně to ale zvládli super."

Syn na vás působil jak?
"Jak říkám, kolektivně to zvládli super. Nechtěl bych říkat, jak hrál Kuba jako můj syn. To si nechám pro něho. Ale určitě jsem jej chválil. Vydal se do poslední chvilky, hrál dobře."

Co mu poradíte, aby se dál udržel nahoře?
"Aby pořád makal. A stál pevně nohama na zemi. Toho si je, myslím, vědom. Bude na sobě makat dál."

Steel Cup v Třinci, i Hlinkův memoriál v Břeclavi, sledoval Jiří Fischer, skaut Detroitu. Jaké jméno si tedy odveze v notesu? Vaše, nebo synovo?
"Moje určitě ne (směje se). Já jen mladému říkám, ať se snaží. A jestli si jej někdo všimne, tak si jej někdo všimne."

Jakub hraje v Olomouci, vy v Třinci. Věříte, že si už letos v extralize zahrajete proti sobě?
"To vůbec teď neřeším. Co bude, to bude."

STEEL CUP

Třinec - Linköping 3:2 (1:0, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 10. Kane (Irgl, Roth), 32. Galvas (Matyáš, Cienciala), 39. Roth (L. Doudera, Dravecký) – 46. S. Karlsson (Kristensen, G. Carlsson), 55. Bergfors (Persson, Roe).

Třinec: Hrubec – M. Doudera, Roth, Hrabal, Adámek, L. Doudera, Nosek, Galvas, Matyáš – Adamský, Kane, Irgl – Š. Ružička, Kreps, Petružálek – Chmielewski, D. Cienciala, Dravecký – Rákos, Marosz, Hrňa.

Vítkovice – Slovan Bratislava 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

Branky: 3. Smoleňák (Cheechoo, Teffe), 55. Cheechoo.

Vítkovice: Dolejš – Výtisk, Urbanec, Baranka, L. Kovář, Sloboda, Klok, Sedlák, D. Krenželok – Szturc, Balán, Olesz – Květoň, Roman, Zdráhal – Kucsera, Kolouch, Vandas – E. Němec, Illéš, Tomi.

Předešlé výsledky: Linköping - Slovan Bratislava 4:2, Třinec - Slovan 2:3, Vítkovice - Linköping 3:2, Třinec - Vítkovice 4:3p

Konečné pořadí: 1. Slovan Bratislava 6 bodů (skóre 7:6), 2. Třinec 5 (9:8), 3. Vítkovice 4 (6:8), 4. Linköping 3 (8:8)

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud