10. listopadu 2016 • 18:30

Fischer ve Sport Magazínu: Už jsme zachránili život šestnácti lidem

Autor: zej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z osudné chvíle si nic nepamatuje. Byl v bezvědomí. „A na třicet vteřin jsem umřel.“ Jiří Fischer, někdejší obránce, mistr světa z Vídně z roku 2005 a vítěz Stanley Cupu, v rozhovoru pro Sport Magazín vzpomíná na srdeční kolaps, který prožil před jedenácti lety. „Měl jsem obrovské štěstí, všech věcí v životě si o to víc vážím. Zvlášť koncem listopadu,“ přiznává 36letý člen realizačního týmu české reprezentace.



Byl to děsivý moment. Vyplašené pohledy. Myšlenky na to nejhorší.

21. listopadu 2005 se tehdy 25letý zadák týmu Detroit Red Wings zničehonic během zápasu s Nashvillem skácel hlavou na mantinel, pak bezvládně upadl na zem. Na střídačce se rozpoutal boj o život.

Zázrakem přežil. Po jedenácti letech se o tom nezdráhá vyprávět. „Mluvit o srdečním kolapsu je i docela terapeutické. Je spousta lidí, kteří si tím prošli, ale nedokázali se přes to přenést. Přitom je důležité si vybudovat sebevědomí, že mohou normálně být zdraví a nestane se to znovu. Proto je přínosné se o informace dělit s ostatními. Někdy to může i pomoct,“ vypráví Fischer ve zpovědi, v níž přiznává i to, že se často dojímá.

Jiří Fischer kariéru ukončil už v 25 letech v listopadu 2005 kvůli náhlému srdečnímu selhání během zápasu NHL Detroit-Nashville
Jiří Fischer kariéru ukončil už v 25 letech v listopadu 2005 kvůli náhlému srdečnímu selhání během zápasu NHL Detroit-Nashville

„Lidé, kteří si něčím takovým prošli, mají slzy v očích častěji než předtím,“ tvrdí držitel Stanley Cupu z roku 2002.

Založil nadaci, která pomáhá s osvětou, pořádá semináře, na nichž se zájemci učí, jak podat první pomoc při srdečních kolapsech. Jedním z přednášejících je i Tony Colucci, tedy lékař, jenž ho přímo na střídačce oživoval.

„Vyučujeme kardiopulmonální resuscitaci. Dohromady už jsou to desetitisíce lidí, kteří si oživovacími kurzy prošli, aby věděli, jak lidem pomoct. Zároveň díky penězům z nadace umisťujeme na veřejná prostranství defibrilátory, za těch jedenáct let je jich přes 180. A tyhle přístroje už zachránily život šestnácti lidem. To člověka potěší,“ reaguje Fischer.

Kompletní rozhovor s Jiřím Fischerem čtěte v pátečním Sport Magazínu!

V pátečním Sport Magazínu najdete zpověď Jiřího FischeraFoto Sport Magazín

Co také najdete ve Sport Magazínu

Rozhovor: Dušan Šenkypl, ředitel ePojisteni.cz

Uniklo z facebooku: Andy Murray

Můj první gól: Miroslav Matušovič

Světový fotbal: Ilkay Gündogan

Sportovní TV přenosy na celý týden

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud