6. června 2017 • 17:01

Bukač v Síni slávy deníku Sport: vzpomínal na zlaté MS i hráčská léta

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má za sebou úžasnou hokejovou kariéru. Luděk Bukač získal jako hráč stříbrnou i bronzovou medaili na MS, v roli kouče pak dovedl na světových šampionátech národní tým k titulům v roce 1985 a 1996.  I v 82 letech se neustále vyjadřuje k dění v českém hokeji. Bukač se stal dalším členem Síně slávy deníku Sport.



V redakci deníku Sport zavzpomínal, jaká atmosféra panovala před začátkem zlatého mistrovství světa 1985, které československý tým dokázal na domácí půdě vyhrát.

"Bylo to psychicky velice náročné, jednak to bylo doma, navíc jsme k tomu mistrovství světa měli takový riskantní přístup, protože jsme řekli dopředu, že ho chceme vyhrát," řekl v rozhovoru s šéfredaktorem deníku Sport Lukášem Tomkem.

Ačkoli je Bukač braný hlavně jako trenér, zavzpomínal i na svá hráčská léta. "Byl jsem rozdílový hráč. Ten termín je vnímán jako ten, který dává góly, ale v dnešním pojetí jsou to hlavně hráči, kteří jsou herně silní a schopní vytvářet střelecké příležitosti," přiblížil Bukač.

Ten během hráčské kariéry oblékal dres Sparty či Jihlavy a v nejvyšší soutěži odehrál jako útočník víc než 300 zápasů, v nichž nastřílel 153 branek. V národním týmu pak na mistrovství světa získal stříbro a bronz.

Dnes patří uznávaný hokejový odborník k nejpřímějším kritikům současného dění v českém hokeji. "Říkáme český hokej. Ale co to dnes vlastně znamená? Hokej v této zemi ztrácí identitu, svojí DNA. Hrozně dlouho se mluví o obrodě tohoto sportu, ale fakticky se toho především ve výchově mládeže moc nemění," říká zpříma.

Nelíbí se mu ani to, že se současné autority ve vedení reprezentace i svazu občas snaží slepě kopírovat Kanadu či jiné země. „Musíme se vrátit k tomu, co je nám vlastní. Měli jsme to všechno v krvi. Jágr, Kochta, Maleček - to byla česká škola. Inspirovat se venku můžete, ale nesmíte při tom ztratit vlastní cestu,“ myslí si.

I v 82 letech je pak Luděk Bukač mimořádně vitální. Když má říct proč, neváhá ani chvíli. "Důležité je držet se mentálně. Samozřejmě i fyzicky, cvičit tělo a tak. Ale za klíčové považuji neztratit zájem o svět kolem a stále se něco nového učit."

Legendární hokejový trenér Luděk Bukač vstoupil do Síně slávy Deníku Sport
Video se připravuje ...

Členové Síně slávy deníku Sport

Věra Čáslavská, Josef Masopust, Dominik Hašek, Pavel Nedvěd, Petra Kvitová, Eva Samková, Karel Poborský, Barbora Špotáková, Jan Koller, Filip Jícha, David Svoboda, Mirka Knapková, Radek Štěpánek, Jaroslav Kulhavý, Pavel Kuka, Luboš Kubík, Jiří Novotný, Jiří Welsch, Petr Nedvěd, Martin Ručinský, Jaroslav Holík, Robert Reichel, Leopold König, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec, Lucie Šafářová, Petr Čech, Karol Dobiaš, Antonín Panenka, Josef Dostál, Šárka Strachová, Luděk Bukač

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud