5. listopadu 2008 • 17:27

Jágr: Naposledy na Hradě? Se základní školou

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší český hokejista posledních let Jaromír Jágr po dlouhých letech zavítal na Pražský hrad. Prezident republiky Václav Klaus mu dnes udělil zlatou plaketu za zásluhy o český hokej.



Šestatřicetiletá hvězda si tak poprvé mohla prohlédnout krásy reprezentačních prostor Hradu, ale i další historické památky.

"Hodně dlouho jsem tady nebyl. Naposledy asi se základní školou. Budu si to muset projít, až budu mít čas," řekl Jágr novinářům po setkání s prezidentem.

Přestože na Pražském hradě řadu let nebyl, s prezidentem se už několikrát setkal.

"Určitě je to ale čest pro všechny, kteří tady byli," uvedl devítinásobný vítěz ankety o Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hokejistu.

Přestože se dnes jednalo o oficiální protokolární akci, nesla se v uvolněném duchu. Klaus setkání uvedl předem nepřipraveným projevem a poté si několik minut s hráči za zavřenými dveřmi povídal.

"Nestěžuju si. Bylo to přesně takové, jaké jsem čekal a jaké by to mělo být. Spíše kamarádské než společenské," podotkl Jágr.

Část bez novinářů byla podle něj nejlepší. "Spíše jsme se bavili o hokeji a různých historkách. Já moc nemluvil, byl jsem nejmladší," smál se hráč, kterému původně zapomněl Klaus předat s oceněním kytici. "Je to pro něj těžké. Má toho moc," chápal prezidenta Jágr.

Souhlasil i s prezidentovou menší výtkou, že by reprezentace měla zlepšit výsledky a výrazněji uspět na mistrovství světa či olympijských hrách.

"Říkal, že bychom se měli zlepšit, že posledních pár let to nebylo takové, jaké by to mělo být. Já samozřejmě souhlasím. Chtělo by to vyhrát nějakou zlatou medaili," řekl Jágr, jenž by měl startoval na příštím světovém šampionátu ve Švýcarsku.

Pokud bude zdravotně fit, bude mít šanci postarat se o nápravu i osobně.

Jágr se zúčastnil přijetí na Hradě poprvé, za sebou už má ale několik návštěv Bílého domu, kde sídlí americký prezident. Setkal se i s Klausovým předchůdcem Václavem Havlem.

"Každé setkání s prezidenty bylo úplně o něčem jiném. A když jsme se vrátili z Nagana, tak to bylo hektické a krásné," zavzpomínal na rok 1998.



Články odjinud


Články odjinud