7. listopadu 2008 • 14:07

MS 2010: Zahajovat se má na stadionu Schalke

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořadatelé světového šampionátu v hokeji pro rok 2010 přišli s velkolepým plánem - zahajovací zápas by se měl uskutečnit na fotbalovém stadionu Schalke.



Hrát by jej měl domácí celek Německa a do hlediště by se mohlo přijít podívat až 78.000 fanoušků. Záměr už schválili na posledním jednání Mezinárodní hokejové federace všichni aktuální účastníci elitní skupiny a následně i kongres.

"Chtěli bychom udělat šampionátu mohutnou propagaci, takovou velikou lokomotivu pro MS," prohlásil generální sekretář německého svazu Franz Reindl.

Přesnější informace oznámí pořadatelé na tiskové konferenci 15. prosince. Plán měl být zatím utajen, do médií prozradil jako první některé informace bývalý ruský brankář Vladislav Treťjak.

ČTK je dnes potvrdil i generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. "Německý svaz s tímto nápadem přišel, protože v roce 2010 je olympiáda i fotbalové mistrovství světa. Oni tím chtějí dát hokejovému šampionátu větší punc a přitáhnout i více diváků. Proto chtěli vymyslet něco speciálního," řekl Urban.

Jisté je, že pokud k utkání pod širým nebem dojde, představí se v něm Německo. Jméno soupeře však bude známo až rok před turnajem, kdy bude známo přesné složení skupin a herní program.

"Oni už na celém projektu musí pracovat s předstihem. Proto nás požádali, zda s tím souhlasíme už nyní," uvedl Urban.

Arena Schalke pojme pro fotbalová utkání necelých 62 tisíc diváků, přestavbou pro hokejové účely by se kapacita ještě zvýšila. Vzhledem k tomu, že má i mobilní střechu, nehrozí nebezpečí spojené s nepřízní počasí.

Při vyprodaném hledišti by tak mohl padnout i světový rekord, který drží duel z amerického Lansingu z roku 2001, kdy zápasu univerzitních týmů přihlíželo 74.554 diváků.

Nejvyšší návštěva na MS se sešla v roce 1957, kdy na Leninově stadionu v Moskvě sledovalo 55.000 diváků utkání tehdejší sovětské reprezentace a Švédska.

Se zápasy pod otevřeným nebem má zkušenosti i slavná NHL, letošní zápas Buffala proti Pittsburghu přilákal 71.217 diváků. Na rozdíl od zápasů zámořské ligy se nemusí hokejisté ani diváci v Německu obávat třeskutých mrazů, neboť se šampionát bude konat tradičně v první polovině května.



Články odjinud


Články odjinud