8. května 2009 • 15:57

Šampionát 2014? Poprvé v Bělorusku

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v roce 2014 uspořádá poprvé v historii Bělorusko. Kongres Mezinárodní hokejové federace v Bernu zároveň rozhodl o změně v pořadatelství šampionátů 2012 a 2013, které budou Finsko a Švédsko hostit společně.



Původně měly obě severské země pořádat turnaje jednotlivě.

Bělorusko zvítězilo ve volbě jednoznačně v prvním kole. Ziskem 75 hlasů předčilo Maďarsko (24), Lotyšsko (3) a Ukrajinu (2). Mezi kandidáty byla původně i Česká republika, která ale od svého zájmu už dva měsíce přes volbou upustila, protože nepovažovala za výhodné pořádat turnaj v roce olympijských her v Soči.

"Je to nejlepší den v historii běloruského hokeje a možná i celého běloruského sportu," prohlásil generální sekretář Běloruské hokejové asociace Sergej Gončarov. "Pořádání mistrovství světa nejenže posílí národní ekonomiku, ale posune běloruský hokej na novou úroveň," uvedl šéf svazu Vladimir Naumov.

Po neúspěšné kandidatuře na turnaj v roce 2013 letos Bělorusko už slaví. Pro Bělorusko hlasoval i generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban. "Je to dobré rozhodnutí, Bělorusko se neustále pohybuje v první desítce na mezinárodních turnajích. Není fér, aby kandidovaly země, které nemají zástupce v elitní kategorii," řekl Urban.

Bělorusko bude osmnáctou zemí v historii, která bude šampionát hostit. Lotyšsko pořádalo turnaj v roce 2006. Současný účastník divize I Ukrajina i Maďarsko, které se vrátilo mezi elitu po 70 letech a hned ve Švýcarsku sestoupilo, ještě nikdy tuto vrcholnou akci nehostily.

Podle Urbana si postsovětská země, jejíž prezident Alexandr Lukašenko je považován za posledního diktátora v Evropě, pořadatelství zaslouží. "Jsou na to dva pohledy, ale Mezinárodního hokejová federace rozhoduje apoliticky.

Kdyby tomu bylo na sportovním poli jinak, nemohly by se například konat olympijské hry v Číně," prohlásil Urban v narážce na úspěch země, která je kritizována za potlačování lidských práv a pronásledování opozice. Bělorusové už na konci letošního roku otevřou v Minsku arénu pro patnáct tisíc diváků, kde bude hrát Kontinentální ligu Dinamo Minsk.

V srpnu navíc začne výstavba druhé haly pro šampionát pro osm tisíc příznivců, která bude od té hlavní vzdálená 18 kilometrů. "Víme, že zázemí i s hotely bude lepší, než tomu bylo na některých jiných šampionátech v poslední době jako třeba i teď ve Švýcarsku," uvedl Urban.

Podmínky v Klotenu a Berny čelily velké kritice. Na změně u předešlých dvou šampionátů se dohodly hokejové federace Švédska a Finska i vedení IIHF. Podle původních plánů se turnaj měl konat v roce 2012 ve Finsku a o rok déle ve Švédsku.

Zástupci všech stran věří, že tento krok ještě zvýší divácký zájem o mistrovství. Výhodu domácího prostředí totiž budou mít hned dva týmy. "Obě země již v minulosti velmi dobře šampionáty zorganizovaly, nyní budou moci své zkušenosti zkombinovat. Jsme si jisti, že výsledek bude velmi zajímavý," uvedl prezident IIHF Rene Fasel na tiskové konferenci v Bernu.

Hokejové hnutí tak následuje například fotbal, kde jsou podobná spojení kandidatur dvou zemí běžná. Urban to vítá. "Otevírá to dveře případné možnosti dalším zemím pro něco podobného," řekl. Česká republika se chytá ucházet o šampionát v roce 2015. Vzhledem k tomu, že Finsko a Švédsko jsou zeměpisně sousedi, což byla základní podmínka spolupráce, nebude podle IIHF i pořadatelů velký problém s cestováním.

Situace by měla být lepší než před rokem v Kanadě, kde se hrálo v Québeku a Halifaxu, které leží několik set kilometrů od sebe. IIHF počítá s tím, že v obou letech bude hrací model MS stejný jako před rokem. Ve Švédsku i Finsku se uskuteční dvě základní skupiny, osmifinálová část i dvě čtvrtfinále.

Do základního dějiště turnaje se tak budou vždy přesouvat pouze dva semifinalisté. Nejbližší šampionát se bude hrát od 7. do 23. května 2010 v německých městech Kolíně nad Rýnem a Mannheimu. Jen zápas na úvod se uskuteční na fotbalovém stadionu v Gelsenkirchenu, kde se bude útočit na světový rekord v návštěvě na jednom hokejovém utkání. V roce 2011 hostí MS v Bratislavě a Košicích premiérově samostatné Slovensko, kde se hrálo ještě v éře Československa.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud