7. srpna 2009 • 18:59

ČSSD vyráží do boje i se Šlégrem

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - ČSSD plánuje před podzimními parlamentními volbami přípravu uceleného a propojeného systému podpory sportu, k čemuž by měl straně pomoci také hokejista a poslanecký kandidát Jiří Šlégr.



Sport by se podle programu ČSSD mohl dočkat podpory nejen na celostátní úrovni, ale i na úrovni krajů a obcí. Strana chce především změnit čerpání peněz státem přidělených na sport, ale také zřídit sportovní centra pro mládež.

"Pokud se jako sportovec dostanu do poslanecké sněmovny, chtěl bych se oblasti sportu i nadále věnovat. Důvod je prostý. Když jsem se vrátil před třemi roky ze zámoří do Litvínova, tak jsem zjistil, že ten můj sport tam hrozně upadá," řekl Šlégr na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Olympijský vítěz z Nagana by chtěl tento vývoj změnit. "Naše ´zlatá generace´ to někam dotáhla, protože k tomu měla podmínky. Je třeba s tím začít něco dělat a začít hned," dodal Šlégr.

Uznávaný obránce považuje za důležitou součást programu sportovní výchovu mládeže, nejlépe pak ve výběrových střediscích talentované mládeže, jež by měla odpovědnost za výchovu a rozvoj talentu mladých sportovců.

"V současné době je jediné takové středisko v Nymburce, ale já myslím, že by ho měl mít každý kraj. Je třeba zapojit mládež do sportu a zapojit i rodiče. Tak jako tomu bylo dříve, kdy tatínkové dělali trenéry či klubové vedoucí," nastínil svou vizi Šlégr s tím, že do podpory sportu by se v této oblasti mohly více zapojit i sázkové kanceláře.

Předseda strany Jiří Paroubek vnímá i společenský význam sportu ve světě. "Většina zemí význam sportu ve společnosti deklaruje. Sport je kvalitním trávením času pro mládež. Sportoviště jsou mnohem kvalitnější, než tomu bylo před 20 lety, ale nejsou tak využívána. Současnou dotační politiku sportu, jak ji založila vláda Mirka Topolánka, považujeme za nevyhovující," prohlásil Paroubek.

Změnit chce ČSSD také rozdělovaní dotací připadajících na sport. "V současné době nemá cenu mluvit o navýšení, ale plánujeme změnu v čerpání. Od sportovních podnikatelů by měly peníze jít zase zpátky k tělovýchovným klubům a jednotám," uvedl Paroubek.

Podle stranického šéfa má nedostatek peněz ve výchově mládeže již nyní velký dopad na český sport. "Oblast sportu je dlouhodobě zanedbávána a úspěšné jsou především individuality s dlouhodobou přípravou.

Ve dvou nejpopulárnějších kolektivních sportech jsme očividně na ústupu; fotbal je 22. na světě, hokejisté sice v roce 2005 vyhráli MS, ale od té doby už také úspěchů moc nebylo a juniorské reprezentace dlouhodobě vůbec nic. Chybí také kvalitní trenéři," vypočítal Paroubek.

Z analýzy, kterou v dubnu zveřejnilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, vyplývá, že sport přináší Česku více peněz, než do něj stát dává. Analýza vznikla na základě pochybností o efektivitě financování sportu, které vyslovil po loňské olympiádě tehdejší premiér Mirek Topolánek.

Šest medailí z Pekingu se mu zdálo málo.Výsledek studie přiměl tehdejšího ministra školství Ondřeje Lišku ke konstatování, že systém není efektivní. "Spousta peněz je vynakládána buď zbytečně, nebo negeneruje ty výsledky, které bychom očekávali," prohlásil v dubnu Liška.

"Existuje také řada duplicit a nemálo zbytečné administrativy. Je to drahé a netransparentní," dodal.Ze zprávy vyplynulo, že sport České republice podle studie francouzského předsednictví Evropské unie z roku 2008 přináší 8,8 až 11,4 miliardy korun ročně, zatímco výdaje loni tvořily 7,7 miliardy.

Sportovní prostředí tak je čistým plátcem do státního rozpočtu s výdělkem 1,1 až 3,7 miliardy korun.Analýza dále poukázala na skutečnost, že výdaje státu na sport v posledních 20 letech klesají v porovnání s výdaji státního rozpočtu i s hrubým domácím produktem. Podle mnohých odborníků se Česko dlouhodobě nachází mezi zeměmi s nejnižší podporou sportu.

Vstoupit do diskuse
1


Články odjinud


Články odjinud