28. listopadu 2009 • 07:30

Hokejová bomba: Růžička míří do Ruska

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ, FOTOGALERIE - Vladimír Růžička jako kouč Petrohradu v KHL? Není to fantasmagorie! Podle informací deníku Sport je to velmi reálné. Ruský klub hokejovou legendu vehementně vábí a věří, že od příští sezony si stoupne na jeho střídačku.



Sám trenér je zdrženlivý, ale dlouhodobý zájem z ruské strany nepopírá. Růžičkova slávistická éra se tedy zřejmě, aspoň na určitý čas, chýlí ke konci.

Deset let a konec? Je to možné. Deník Sport má z několika velmi důvěryhodných zdrojů potvrzené informace, že Růžička tuto ruskou variantu vážně zvažuje.

„Teď se soustředím jen na Slavii a reprezentaci. A co bude potom, nechci řešit,“ reagoval včera Růžička, kouč i generální manažer. Informaci nepotvrdil ani nevyvrátil. „To, že mě ruské kluby kontaktují už poslední dva roky, není noc nového. Ale co bude dál, opravdu nechci ventilovat.“

Trenér Vladimír Růžička.
Trenér Vladimír Růžička.


Jisté je, že úspěšnému trenérovi po této sezoně ve Slavii končí smlouva. Stejně jako u národního týmu. I to je důvod, proč tentokrát lanaření ruských klubů možná vyslyší. Ve hře není jen Petrohrad, o největší trenérskou kapacitu v zemi se zajímají i další elitní ruské kluby. Třeba Kazaň nebo Dynamo Moskva.

„Je více týmů, které už sondují terén a projevily o něj eminentní zájem,“ uvedl důvěryhodný zdroj Sportu.

Jaroslav Zídek, vyhlášený znalec ruského prostředí, jenž většinu přesunů do Ruska zajišťuje, se nechce konkrétně k zájmu Petrohradu vyjadřovat. Ale obecně přiznává: „V minulém týdnu jsem jednal přímo v Rusku s představiteli několika špičkových týmů a o dobré české trenéry se zajímají," tvrdí Zídek.

Je to i kvůli tomu, že tuzemští kouči si udělali v Rusku výborné jméno, v této úspěšné tradici v současnosti pokračují Miloš Říha (Spartak Moskva) a Marek Sýkora (Jekatěrinburg). Není vyloučené, že některé kluby uvítají další české odborníky ještě v této sezoně. „Před play off se opravdu dají očekávat přesuny," přiznává Zídek.

Vladimír Růžička dává pokyny svým svěřencůmFoto Jaroslav Legner (Sport)

Růžičkův odchod ale přichází v úvahu až po sezoně. Slavii ani reprezentaci teď za žádných okolností neopustí. Navíc v době, kdy národní tým čekají dvě vrcholné akce - olympiáda a mistrovství světa.

Kouče bombardují ruské kluby dlouhodobě. Zatím vždycky pouze poděkoval za zájem s tím, že veškerou energii věnuje Slavii. Jenže teď je možná čas na změnu, v pražském klubu už pracuje jako kouč i generální manažer deset let!

Podle informací Sportu už o svém možném odchodu po sezoně informoval i část spolumajitelů. „Já se k tomu ale nebudu vyjadřovat, nechci to komentovat," uvedl Miroslav Tvrdý, slávistický prezident.

Proč v úvahu připadá právě SKA Petrohrad? Je to klub, na jehož střídačce v současné době stojí Barry Smith, zámořský expert, takže zahraniční persony má vedení ambiciózního klubu v oblibě. A druhým důvodem je i to, že v draftu KHL (obdobě výběru talentů ve slavné NHL) si Vladimíra Růžičku mladšího, trenérova syna, vybral právě tým SKA.

„Proč za tím hledáte tohle? Našeho mladýho draftoval i Phoenix v NHL, takže to mi chcete říct, že bych měl jít trénovat i do NHL?" s úsměvem to okomentoval Růžička. Smithovi, jenž v minulosti působil jako asistent proslulého Scottyho Bowmana, po tomto ročníku končí kontrakt. I to je další indicie, která vede k Růžičkovi.

Nikde není dáno, že přesun šestačtyřicetiletého kouče do Petrohradu opravdu vyjde. Ale je to téma, které je v současné době ve Slavii velmi živé. I když sám Růžička se o tom bavit nechce.

„Růža a Rusko? Také jsem to zaslechl. Ale ne od něj," potvrdil jeden z hráčů. Ti se ale nemusí strachovat o to, že by jejich šéf i přes vyjednávání s Rusy teď na klub nemyslel.

„V žádném případě. Slavia a reprezentace jsou pro mě jasnou prioritou," zdůrazňuje.

 

deník Sport V sobotním deníku Sport najdete:
» celé téma o Vladimíru Růžičkovi

O čem píšeme:
» Rozhovor s Vladimírem Růžičkou
» Proč by měl odejít? A proč ne?
» Kdo ho může nahradit?
Vstoupit do diskuse
5


Články odjinud


Články odjinud